Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusz inwestycyjny, faza wpłat, okres ustalania, Dworzec kolejowy!?

Napisany przez kazuma
Cześć, piszę do was z dość delikatną sprawą. Niestety nie mam zbyt dużego pojęcia na ten temat, powinienem trochę więcej poczytać na ten temat... Jestem zatrudniony, a moje SZ płaci składki już od 6 lat. Teraz mam fundusz inwestycyjny w DWS. Dostałem pismo informujące, że faza wpłat po 6 latach od daty 03.12.2010 dobiegnie końca, a okres ustalania wartości moich jednostek funduszu kończy się 31.12.2010. Chciałbym sprzedać moje jednostki lub wypłacić środki. Czy oznacza to w liście, że muszę to zrobić do 03.12.2010, czy do 31.12.2010? A druga sprawa to: jeśli sprzedam, umowa zostanie rozwiązana. W liście jest napisane, że jeśli wszystko ma kontynuować się tak samo, a AG ma kontynuować przekazywanie środków, nie muszę nic więcej robić. Chciałbym jednak zadzwonić, sprzedać i jednocześnie zawrzeć nową umowę. Ale czy jest to takie proste? I na co muszę zwrócić uwagę? Potrzebuję tych pieniędzy, w przeciwnym razie po prostu zdecydowałbym się na kontynuację. Byłoby miło, gdyby ktoś mógł mi udzielić trochę porady na ten temat. Pozdrowienia!!

Napisany przez 2Bolitho
Sprzedać możesz w każdej chwili. Powinieneś jednak poczekać, aż upłynie termin ustalany, ponieważ dopiero po tym spełnione zostaną warunki uzyskania państwowych dopłat (dopłata pracownicza). Prawdopodobnie będzie to dodatkowa kwota. W pozostałych przypadkach nie jest to takie proste. Po prostu zadzwoń/napisz i wszystko będzie dobrze.

Napisany przez kazuma
Dziękuję Ci już teraz za informację. Ale czy lepiej teraz zadzwonić i poinformować, czy dopiero po ustalonym terminie? Bo jeśli zadzwonię po terminie, czy nie automatycznie przedłuży mi się umowa? A czy muszę powiedzieć coś pracodawcy? Chciałbym właśnie podpisać nową umowę (w zasadzie aby wszystko pozostało takie samo jak dotychczas).

Napisany przez 2Bolitho
Okres ustalania jest istotny tylko dla premii pracowniczych. Jeśli wciąż masz do nich prawo, powinieneś rozpocząć wpłaty na nową umowę od przyszłego roku. Będzie ona również mieć nowy okres ustalania. Pracodawca potrzebuje informacji tylko w przypadku zmiany numeru konta bankowego dla premii pracowniczych. Nowa umowa byłaby takim przypadkiem. Stara umowa się nie przedłuża. Możesz sprzedać swoje udziały w dowolnym momencie i nie musisz kupować dodatkowych jednostek funduszu. Tak więc tak, powinieneś to teraz wyjaśnić.

Napisany przez kazuma
Dziękuję, zadzwonię tam później.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata