Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy świadczenie emerytalne pracownicze jest odejmowane od wynagrodzenia brutto?

Napisany przez ADMCI4
Mam umowę oszczędnościową budowlaną, do której co miesiąc wpłacam 60 euro. Oczywiście jest to potrącane od wynagrodzenia netto, ponieważ to moja prywatna przyjemność. Ostatnio usłyszałem jednak, że składki na emeryturę pracowniczą zawsze są potrącane od wynagrodzenia brutto, co pozwala zaoszczędzić podatki i składki na ubezpieczenie społeczne. Czy mogę więc zwrócić się do swojego pracodawcy, aby 60 euro na mój rachunek oszczędnościowy budowlany również były przekazywane z wynagrodzenia brutto? Obecnie są one już przekazywane przez pracodawcę, ale z wynagrodzenia netto. Czy może to być określona forma zabezpieczenia społecznego?

Re: Czy świadczenie emerytalne pracownicze jest odejmowane od wynagrodzenia brutto?

Napisany przez 2Bolitho
Emerytura firmowa zazwyczaj jest realizowana poprzez odroczenie wynagrodzenia. Warianty realizacji to: Kasacja Emerytalna Fundusz Emerytalny Zobowiązanie Emerytalne Fundusz Wsparcia ubezpieczenie Z Kapitałem Zapewnionym Maksymalnie 4% odpowiedniej podstawy wymiaru składek może być przekształcone. Nie dotyczy to umowy oszczędnościowo-kredytowej. Opodatkowanie odbywa się na etapie wypłaty.

Napisany przez Gerd
Cześć Tak naprawdę pytanie brzmi, co chcesz zrobić z pieniędzmi. Pracowniczy program emerytalny (BAV) jest ważny do wieku emerytalnego. Przed 60. rokiem życia nie można do nich sięgnąć. Wypłacając środki, trzeba zapłacić składki na ubezpieczenie zdrowotne i podlegają one opodatkowaniu w 100%.

Napisany przez Anonymouse
Bolitho pisze: [...] Opodatkowanie następuje po wypłacie.
Cytat od Gerd [...] Przy wypłacie składka na ubezpieczenie zdrowotne będzie wymagalna i musi być opodatkowana w 100%. Natomiast teraz zastanawiam się, co jest lepsze/tańsze. Teraz zapłacić podatki i opłaty, czy wraz z roczną rentą w późniejszym wieku z BAW Pozdrowienia Anon

Napisany przez 2Bolitho
Pod warunkiem, że zdania pozostaną takie same, z podatkowego punktu widzenia jest to obojętne. Jednak spekulacje sugerują, że w późniejszym wieku dochód jest niższy, co skutkuje niższym opodatkowaniem. Dodatkowo, oszczędza się na składkach społecznych.

Napisany przez Anonymouse
Bolitho pisze: Przy założeniu, że zdania pozostają takie same, z perspektywy podatkowej jest to obojętne. Ale spekulacja idzie w kierunku, że w wieku emerytalnym dochód jest mniejszy, a co za tym idzie, również opodatkowanie. Ponadto oszczędza się na składkach społecznych.
Dzięki, o to mi chodziło :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata