Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jakie tytuły?

Napisany przez ADMCI4
No to zaczynamy? Do jakich tytułów się trzymacie? Ja nie mam zbyt wielu w swoim portfolio Ale: SIG, Phonak i Tornos się kręcą Czy powinienem dodać jeszcze Syngenta do miksu??

Napisany przez beta
waswotsch pisze: No to zaczynamy? Do jakich tytułów się trzymacie?
Hi waswotsch (w Turgowii mówią: wa wötsch) Też nie trzymam już zbyt dużo, przynajmniej jeśli chodzi o akcje szwajcarskie. Wydaje mi się, że najlepiej będzie przez kilka tygodni zbliżone do bieżącego poziomu. Dodatkowo wyjeżdżam na kilka tygodni w połowie marca. Dlatego ulokowałem sporo kapitału w tytułach defensywnych, długoterminowo, jako zabezpieczenie. St. Galler Kantonalbank, Gornergrat Bahnen, Huber&Suhner. Tych pieniędzy na pewno nie potrzebuję w ciągu najbliższych 5 lat. Troszeczkę nudno, co nie?....ha ha. Cóż, przynajmniej ryzyko jest naprawdę ograniczone. Wydaje mi się, że wiele tytułów bardzo dobrze sobie poradziło w ostatnich tygodniach. Chwilowa pauza nie zaszkodzi. Jak wiadomo, większość osób wchodzi na rynek wtedy, gdy jest najdroższy (typowy inwestor)....To wiedzą również banki, dlatego mam zdrowy dystans wobec nich. ;-) do widzenia

Napisany przez ADMCI4
Syngenta to dobra decyzja, mam je już od lat w portfelu - mogę tylko polecić, lider na rynku, utrzymuje koszty pod kontrolą i osiąga duże zyski. Bardzo interesującym wyborem na obecnym poziomie byłaby również Thiel Logistik, notowany na Giełdzie Frankfurt - zdublował kurs w ciągu 18 miesięcy, moim zdaniem. https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/thiel-logistik.asp

Napisany przez Karat
Jak myślisz, w którym momencie jesteśmy obecnie w przypadku typowego inwestora? Karat

Napisany przez beta
Karat pisze: Co myślisz, w którym miejscu typowego inwestora aktualnie się znajdujemy? Karat
Cześć Karat Moja rada: Między 2 a 4. Chociaż mogę równie dobrze rzucić monetą...... Bo nie wiem. cześć

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dzisiaj o godzinie 15:10 do 15:19 sprzedałem wszystkie tytuły akcji. Ponieważ dzisiaj o 10:58 powitałem swoje potomstwo. Moja żona podarowała mi piękną córkę. Teraz poświęcę swoją siłę i cierpliwość tylko mojej rodzinie. Ach tak...i firmie. --Tak przy okazji; jednak nie wciągnąłem Syngenta. Myślę, że to jest właściwy czas dla -- MNIE. Wszystkim, którzy to czytają, życzę takiego samego sukcesu, jaki miałem okazję doświadczyć; z Tornosem, Phonakiem i tytułami, których nie wymieniłem powyżej. Z miłym i szczęśliwym pozdrowieniem: waswotsch

Napisany przez beta

Napisany przez ADMCI4
waswotsch pisze: Cześć Dziś około 15:10 do 15:19 sprzedałem wszystkie akcje. Ponieważ dzisiaj otrzymałem nowego członka rodziny o 10:58. Moja żona podarowała mi piękną córkę. Teraz poświęcę swoją siłę i cierpliwość tylko mojej rodzinie. Aha.. i firmie. --Tak po prostu, Syngenta nie została uwzględniona. Myślę, że to jest właściwy moment dla -- MNIE --. Wszystkim, którzy to czytają, życzę tyle samo sukcesu, jakiego doświadczyłem; z Tornos i Phonak oraz tytułami, o których nie wspomniałem powyżej. Z serdecznymi i radosnymi pozdrowieniami: waswotsch
Serdeczne gratulacje ..i trochę mało snu

Napisany przez ADMCI4
:roll: :roll: :roll: :roll: serdeczne gratulacje

Napisany przez Karat
Cześć Waswosch Gratulacje z Suhrental z okazji narodzin twojej córeczki. Mam nadzieję, że mama i córka czują się dobrze. Oczywiście również tato! Jak się nazywa Malutka? Pozdrowienia Karat Sugestia dotycząca załącznika: Kup swojej córce z dochodu ze sprzedaży akcji certyfikat na złote kopalnie i/lub surowce. Dzięki temu za 18 lat będzie mogła sfinansować swoje studia na doradcę inwestycyjnego i finansowego oraz kompetentnie nas doradzić.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Waswosch, Serdeczne gratulacje z doliny Suhrental z okazji narodzin Twojej córeczki. Mam nadzieję, że matce i córce wszystko dobrze. Oczywiście również ojcu! Jak się nazywa ta mała? Matce, córce i tatusiowi wszystko się wspaniale układa. Nasza perełka nazywa się: Isabel Pierwsze 5 nocy nie spała całkowicie, - ale mnie to było prawie obojętne, ponieważ jestem przyzwyczajony: JA w nocy zajmuję się szukaniem pożywienia dla portfela na giełdzie. (szczyp, szczyp) Teraz karta się odwróciła. ONA śpi dłużej niż ja, już zdołała przespać 7 godzin. Muszę jeszcze nad tym popracować. Ale ja za to naprawdę dobrze śpię! Lepsze niż przez poprzednie 8 lat. .. Tak, już się zastanawiam nad inwestycją w przyszłość mojej córki. Twój pomysł sobie zapamiętam / Brzmi interesująco. .. Teraz martwią mnie inne sprawy; fotelik dziecięcy od Volvo, dla mojego Volvo v70 okazuje się prawdziwym łamigłówką !!! =powinien być na wagę od 3 do 19 kilo, ale na pewno nie przewiozę w nim mojego dziecka! Jest zwrócony tyłem do kierunku jazdy, ale jakoś zbyt wyprostowany. Jeśli się trochę przyspieszy na światłach czy coś, no ... każdy sobie może wyobrazić, co wtedy się stać może, prawda? Tu o wiele bardziej odpowiedni jest Maxi-Cosi aż do około 9 miesięcy. Tutaj Volvo bardzo mnie zawiodło. - Hej! Dzięki za wszystkie życzenia! Naprawdę mnie to ucieszyło!!!

Napisany przez ADMCI4
Karat pisze: Propozycja inwestycyjna: Skoro masz zysk ze sprzedaży akcji, to może kup swojej córce z tego zysku złóż Gold- Minen albo certyfikat surowcowy. Dzięki temu za 18 lat będzie mogła sfinansować swoje studia na doradcę do spraw inwestycji i finansów i udzielać nam kompetentnych porad.
Postanowiłem podzielić wypracowaną kwotę na pół: -Numer waloru 1992063 (Obligacje CAD: finansowe, uczestniczące oraz inne różnorodne spółki) -Numer waloru 1612602 (Obligacje AUD: Banki i inne instytucje kredytowe) -Numer waloru 2215351 (Fundusze CHF: lokata i fundacje emerytalne) -Numer waloru 634784 (EUR: lokata i fundacje emerytalne) ( i z żalem muszę przyznać, że ponownie zainwestowałem w Phonak i Tornos. ) Na drugą połowę jeszcze nie mam planu. Zobaczymy, czy w ciągu kilku najbliższych lat uda mi się złapać dobrą falę. No cóż, być doradcą finansowym to trochę potrwa... ...( a kto tak naprawdę postępuje zgodnie z takimi planami? ) Choć przyjąłbym z radością również służbę w armii jako instruktorka (instruktorka pilotażu) w armii szwajcarskiej. Z wyrazami szacunku: waswotsch

Napisany przez Karat
Cześć Waswotsch Sprawdzę Twoje propozycje inwestycyjne. Ale w tej chwili ...............! Takie jest życie. Moja mama nagle zmarła 28 września 2005 roku. Za to dostałeś małą córeczkę. Nowy mały człowieczek przyszedł na świat i zaczyna swoje życie, a jedno zakończone życie zamknęło swój krąg. Takie jest życie. Karat

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat. (... niestety nie jestem zbyt wprawiony w posługiwaniu się słowami w takich sytuacjach...) Bardzo mi przykro to słyszeć. Pisałaś: zmarł niespodziewanie. To daje mi odwagę, by znów wziąć moją mamę w ramiona i przytulić ją. ...dziękuję Ci za miłe słowa dotyczące mojej córeczki. Karat, podaję Ci swoją dłoń do uścisku. MOJE WSPÓŁCZUCIE

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat Nie jestem zbyt dobry w słowach, ale mimo wszystko chciałbym złożyć kondolencje. W takich sytuacjach wszystko inne schodzi na dalszy plan i traci na znaczeniu. Wtedy uświadamiamy sobie, jak przemijające jest wszystko i że życie powinno być postrzegane jako dar, który należy cieszyć się każdego dnia. Życzę Tobie i wszystkim bliskim dużo siły w tych trudnych chwilach. Moje kondolencje

Napisany przez ADMCI4
Teraz minęły niepewne dni. Kot został wypuszczony z worka. - Phonak: będzie podążał swoją drogą. Andy Rihs teraz buduje apartamenty na dużą skalę na terenach byłych terenów przemysłowych dla swoich pracowników. - Tornos: nie wyklucza już oferty zakupu.... Teraz uważam to za *plotkę* mającą na celu ustabilizowanie kursu? Dlaczego ktoś miałby teraz zastanawiać się nad czymś, co było poważniejszym tematem 3 lata temu (z Gildemeister)? Ale teraz, kiedy firmy zaczynają odważnie inwestować w bardziej nowoczesne maszyny, Tornos może chcieć odrobiny tortu. Czyż nie? To chyba niemożliwe, prawda? Dlaczego zwiększyli liczbę pracowników z około 400 do 620? (właściwie myślałem raczej, że Tornos i Maier mogą stać się partnerami, ponieważ mogliby się idealnie uzupełniać). Jestem przekonany: Tornos pozostanie niezależny.

Napisany przez ADMCI4
Pytanie: Czy ktoś tutaj ma jeszcze Tornos w swoim depozycie? A może ktoś jest zainteresowany tą transakcją? - Ja się pozbyłem swoich w poniedziałek. (niestety z niewielką stratą) -- Czy ktoś już coś ustalił na temat Phonaku zielonej oliwki w uchu?

Napisany przez ADMCI4
Czy nadal ma sens umieszczenie wskaźnika SMI INDEX (998089) w portfelu? Mogę go zdobyć przez Raiffeisenbank. (Jednak bez konsultacji, tylko bezpośrednio przez e-banking) Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Niestety, ja jeszcze nie!! -- Ponieważ zauważyłem, że nie mogę umieścić wskaźnika SMI INDEX na trade-net.ch w sekcji mojego portfela, tylko w sekcjach moje limity i moje obserwowane. Czy więc kupuję tylko ducha?

Napisany przez Simona
Dotycząc pytania o Tornos: Nie mam już żadnej. Sprzedałem po 13.-. Terminy: https://www.tornos.com/invest-dates-e.html Ale sprawdzam je. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez ADMCI4
Również odnosząc się do pytania Tornosa: W wrześniu 05 kupiłem kilka tytułów za 12.-- CHF. W tej chwili jestem około 11% pod kreską. Ale sądzę, że Tornos wraca na dobre. Optymizm powraca do głów w sektorze gospodarczym, a gdy gospodarka się ożywi, zawsze będzie zapotrzebowanie na elementy obrabiane, a do obróbki potrzebne są systemy toczenia. Tradycyjnie szwajcarski przemysł maszynowy jest silnie związany ze wschodem. Jeśli teraz także wschodnia gospodarka się rozwija, na pewno Tornos również na tym skorzysta. Nieznane jest jednak, jaka jest konkurencja na wschodzie. Ale przy dobrym kierownictwie Tornos na pewno będzie w stanie odebrać swoją część, bo jest na rynku od dawna i ma kontakty na wschodzie. Więc będę trzymał moje akcje Tornos w depozycie przez pewien czas. :wink:

Napisany przez ADMCI4
-Indeks SMI (998089) został dziś anulowany, choć został zaakceptowany wczoraj wieczorem. Opiekun z trade-net.ch powiedział, że nie mogę kupić tej pozycji. Po dzwonieniu z pytaniem dlaczego została zarejestrowana, zaakceptowana i anulowana ta pozycja odpowiedź brzmiała: powinienem ustawić ją jako zlecenie z limitem, a nie jako zlecenie natychmiastowe. W takim przypadku byłoby to możliwe. (To jest trochę zagadkowe!) No cóż, zdecydowałem się na coś innego. - Co do Tornos: Dowiedziałem się, że większa część personelu już w grudniu pracuje na częc szych etatach, poza monterami serwisowymi. (więc nie tylko: zaczynają pracę dopiero 9 stycznia) - Niestety, nie mam pojęcia, jak to wpłynie na bilanse. Nadal mam tę pozycję na myWatchlist, ale tak zostanie. Dzięki wspomnieniom, kiedy pierwszy raz zapisałem sobie Tornos za 2,20 w dniu 7.11.02. Ale pozycja, którą sprzedaję po raz drugi, pozostanie poza nią.

Napisany przez ADMCI4
mamung pisze: Również odnosząc się do pytania dotyczącego Tornos: Więc będę jeszcze przez jakiś czas trzymać moje Tornos w depozycie. :wink:
Cześć mamung. Dziś dostałem dokumentację nowego Tornos DECO 20 S (z SF 352) wygląda na to, że to rzeczywiście coś nowego. Naprawdę interesujący element!!! ( ...ale autorzy już troszkę przesadzają ) jednakże chciałbym mieć taką maszynę w piwnicy. Myślę: powinieneś trzymać to w depozycie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata