Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kiedy należy zacząć myśleć o emeryturze???

Napisany przez ADMCI4
Cześć, uważam, że to forum jest bardzo kompetentne, dlatego chciałem tu się trochę dowiedzieć. Moi rodzice cały czas mi powtarzają, że już teraz powinienem zacząć oszczędzać na emeryturę. Nie chodzi o emeryturę ustawową, ale dodatkową. Mam jednak dopiero 28 lat, niedawno skończyłem studia psychologiczne i rozpocząłem pierwszą pracę. Obecnie nie zarabiam jeszcze na tyle dużo, żeby mogł bardzo dużo odłożyć. To prawdopodobnie się zmieni w najbliższych latach, ale w tej chwili chciałbym jeszcze poczekać z oszczędzaniem na emeryturę. Kiedy jest najlepszy wiek na rozpoczęcie oszczędzania i od kiedy koniecznie powinienem zacząć???

Napisany przez Zelandonia
Cześć, Nigdy nie jest za wcześnie, aby zacząć dbać o starość, ponieważ nie wiadomo, jak będą rozwijać się emerytury za 30-40 lat. Prywatne zabezpieczenie jest teraz ważne, aby chronić się przed ubóstwem w podeszłym wieku. Nie trzeba początkowo wpłacać dużo, ważne jest jedynie, żeby coś wpłacać. Na przykład renta Riester jest hojnie wspierana. Pozytywnym aspektem jest to, że wpłaca się niewiele, a otrzymuje się darmowe dotacje od państwa. Oferuje ogólny przegląd możliwości. Jak powiedziałem, moim zdaniem renta Riester to najlepsze zabezpieczenie. Zawsze odradzałbym zabezpieczenie emerytalne związane z funduszami, nawet jeśli zapewnia ono wyższy zwrot. Wyższy zwrot oznacza jednak zawsze większe ryzyko.

Napisany przez 2Bolitho
Zelandonia, W czym dokładnie polega większe ryzyko związane z rozwiązaniem związanym z funduszami inwestycyjnymi? Jakie inne powody przemawiają przeciwko temu rozwiązaniu? ... aha, dla kogo dokładnie Riester jest najlepszym zabezpieczeniem? Dla wszystkich? Ciężko mi w to uwierzyć. Proszę o nieco więcej wyjaśnień niż ogólniki. Dziękuję.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Boris, Twoje pytanie jest łatwe do odpowiedzenia, im wcześniej, tym lepiej, jak mówi się. ALE: zawsze oszczędzaj tylko tyle, ile naprawdę możesz sobie pozwolić. Wielu źle doradzających najpierw obliczy dla Ciebie lukę w emeryturze i powie Ci, ile powinieneś oszczędzać. Ponieważ jak wiadomo, nasza luka emerytalna z wiekiem stale rośnie, ci źli doradcy zazwyczaj wychodzą na bardzo duże sumy (im wyższe, tym większy zysk dla nich). I właśnie to byłby duży błąd. Bo co mi po tym, że co miesiąc inwestuję duże kwoty w moje zabezpieczenie emerytalne, skoro finansowo tak naprawdę nie jestem w stanie sobie na to pozwolić. Często mam debet na koncie i muszę płacić wysokie odsetki od przekroczenia stanu konta (13 procent i więcej)?? To byłoby złe interes. Dlatego zacznij jak najwcześniej, ale tylko tyle, ile naprawdę możesz sobie pozwolić, nawet jeśli na początku to tylko 25 euro. Piszesz także, że niedługo zarobisz więcej? W takim razie radziłbym Ci przesunąć większe kwoty na później. Pozdrowienia

Napisany przez EasyD
Podobnego zdania jestem. Zawsze zalecanie Riester nie jest możliwe. Ale tutaj nie chodzi na razie o konkretne produkty, a raczej o to, czy w ogóle. W takim przypadku polecałbym, że jeśli dostępna jest tylko niewielka kwota z powodu niskich dochodów, lepiej zacząć od małej kwoty niż wcale.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata