Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura dla obywateli Ukrainy

Napisany przez ira1212
Od 1.11.2010 roku wreszcie dostałem stałe zatrudnienie po ukończeniu studiów. Ponieważ chcę sobie pozwolić na pewne przyjemności w późniejszym wieku, zastanawiam się nad zabezpieczeniem emerytalnym. Aktualnie rozważam korzystanie z programu emerytalnego oferowanego przez pracodawcę, ponieważ program Riester wydaje mi się mniej atrakcyjny. Mój pracodawca nie jest związany z żadną instytucją finansową i nadal płaci świadczenia z tytułu oszczędności kapitałowych (40 €/miesiąc), które ewentualnie mogę połączyć z programem emerytalnym. Niemniej jednak należy pamiętać, że posiadam obywatelstwo ukraińskie i nie jestem pewien w 100%, czy zostanę w Niemczech na całe życie, czy też kiedyś wrócę do Ukrainy. Jak wtedy będzie wyglądać wypłata emerytury? Czy w ogóle mam prawo do państwowych dopłat? Jak powinienem postąpić (program emerytalny pracododawcy, Riester, a może coś innego, np. ubezpieczenie na życie lub po prostu oszczędzanie...)?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata