Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Gaz ziemny

Napisany przez ADMCI4
Złoto i srebro są obecnie nierozważne. Czy zaskoczyło cię to, że słyszysz to z moich ust? Należy inwestować wtedy, gdy nikt nie chce mieć tego syfu. Moim ostatnim wejściem na rynki złota i srebra było 1 sierpnia 2005 r. (doświadczeni czytelnicy będą pamiętać) i od tego czasu pozwalam zyskom rosnąć. Osoby inwestujące w metale szlachetne przesuwają swój stop-loss, osoby nieinwestujące przegapiły już moment. Zamiast tego skupmy się na szansach wejścia, które teraz, dziś, w tej chwili się pojawiają, a tu na pierwszy plan wysuwa się gaz ziemny. Oto przebieg kursu kontraktu na maj. Z natury kontrakt na maj zakończy się w maju i ten wykres już nie będzie istnieć. Nic nie szkodzi: Punkt wejścia dla kolejnego kontraktu znajduje się tutaj: https://www.futuresource.com/markets/....jsp?id=energy Dla długoterminowej analizy oto tygodniowy wykres: Skok w październiku i grudniu 2005 r. był spowodowany huraganem Katarzyna i Nowym Orleanem. Po przesadzie wzrostowej nastąpiła ostra korekta poniżej 7,0 $. Przesada w dół, która teraz daje się bardzo dobrze zagrać. Nawet bez korekt następnym celem powinien być zakres między 9 a 10 $. To, co jest takie interesujące związane z gazem ziemnym, to to, że po pierwsze istnieje potwierdzony poziom wsparcia, a po drugie potwierdzony jest długoterminowy trend wzrostowy. Spójrzmy nieco bliżej na poziom wsparcia: Mieliśmy dno na poziomie 6,750 na początku marca i kolejne wyższe dno w połowie marca w okolicach 7,0 $. To nie jest jeszcze twardy dowód, ale silny wskaźnik tego, że zmierza się z powrotem do góry. Też uspokajające są dane COT: COT jest znowu relatywnie wysoko (prawie długoterminowy), co w przeszłości (patrz czerwiec 2005 r.) zazwyczaj było dobrym punktem wejścia w długie pozycje. Ogólnie rzecz biorąc, obecny moment wydaje się być korzystny, aby z niskim ryzykiem osiągnąć dobre zyski. Interesujący artykuł na ten temat można znaleźć na Zeal: https://www.zealllc.com/2006/tacgas.htm Trochę stary (styczeń 06), ale bardzo ładnie pokazuje związki między ropą a gazem. Krótko mówiąc: ropa jest prekursorem gazu, a ostatnio cena ropy znów wzrosła. Kontynuujmy zatem obserwację. Jestem długoterminowy na rynku gazu od poniedziałku.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Marcus Interesujący post Na jakie certyfikaty stawiasz? np. GASVD Strike 11$, 27.11.06

Napisany przez 2cybercrash
Z podobnych względów nie zdecydowałem się na ryzykowny certyfikat, ale postawiłem na nowoprzywłaszczone i notowane na giełdzie Gaz de France. To miało miejsce już kilka miesięcy temu, wartość rozwijała się powoli, potem gwałtownie spadła z powodu nadmiernej kontroli państwowej i odżyła dopiero z spekulacjami o przejęciach w sektorze gazu w UE (Suez, włoska mafia energetyczna Enel itp.). Udało mi się sprzedać akcje z niewielkim zyskiem i dalej obserwuję ich notowania. Nadal preferuję akcje, są one nadal zmiennie reagujące, mogę sobie wyobrazić, że również metale przemysłowe i szlachetne będą kontynuować ten wzorzec. To przecież wschodzące potęgi gospodarcze Chin/Indii/Korei, które biorą udział w tej grze fundamentalnej i finansowej, prawda? Jedną z interesujących spółek energetycznych był również EDF, Electricité de France, notowana od 2005 roku, emitowana po około 28€, wzrosła do 48€. Skoncentrowana na energetyce jądrowej, miałem tę wartość tylko na liście obserwowanych z powodu kontroli rządowej i ryzyka związanego z technologią.

Napisany przez Hans
..najpierw gaz prawdopodobnie spadnie do 6$... https://www.newsdata.com/wps/index.html

Napisany przez ADMCI4
pascal pisze: Na jakie certyfikaty się stawiasz? np. GASVD Strike 11$, 27.11.06
Handluję kontraktami CFD, Mini Futures.

Napisany przez ADMCI4
cybercrash pisze: Z powodów podobnych do tych, na których się opierasz, postawiłem nie na ryzykowny certyfikat, lecz na nowoprzywłaszczoną i notowaną na giełdzie firmę Gaz de France.
Zaangażowanie w producentów gazu zamiast warunków gazu, certyfikatów czy kontraktów terminowych na gaz może nie być najbardziej ekscytującym, ale z pewnością najbardziej inteligentnym sposobem na długoterminowe inwestowanie w hossę na gazie. Porównajmy producentów gazu (XNG) z producentami ropy (XOI): Firmy naftowe zawsze były dotychczas liderami firm gazowych. To też ma sens, ponieważ w wydobyciu energii w elektrowniach często można zastąpić olej gazem. Wzrost cen ropy skutkuje większym używaniem gazu, co wpływa na wzrost cen gazu. Od początku marca mieliśmy wzrost w XOI, któremu XNG jeszcze nie podążyło. Istnieje więc potencjał. Interesująca jest również analiza techniczna: Piękny, stabilny trend wzrostowy z linią średniej kroczącej 200-dniowej, która prawie nigdy nie była przekroczona (oprócz marca 2006). Obecnie jest więc idealny moment do wejścia na rynek z potencjałem wzrostu o 20-30% w przyszłym roku. Teoretycznie istnieje ryzyko utworzenia formacji W (podwójnego dna, jak w październiku/listopadzie 2005), ale jest to mało prawdopodobne, jeśli spojrzy się na firmy naftowe.

Napisany przez ADMCI4
Interesujący jest również stosunek firm gazowych (XNG) do firm naftowych (XOI). W załączonym wykresie po prostu dzielę kurs XNG przez XOI. Gdyby oba indeksy poruszały się w tym samym stosunku, otrzymalibyśmy prostą linię. Średni stosunek XNG:XOI wynosił 0,39. Obecnie wynosi 0,336. To daje dwie możliwe interpretacje: 1. XNG jest niedowartościowany w porównaniu z XOI 2. XOI jest przewartościowany. Stawiam na pierwszą możliwość. Hmm, problemy z wykresem? Link do wykresu: https://stockcharts.com/c-sc/sc?s=$XNG:$XOI&p=W&b=5&g=0&id=t95949655698&r=4935

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata