Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy można ponownie zmienić składki Riester?

Napisany przez ADMCI4
Jakiś czas temu podpisałem umowę na Riester, a kilka lat temu zmieniłem ją na umowę dotyczącą mieszkania Riester. Mój ówczesny doradca zdecydował zwiększyć składkę Riester „na wszelki wypadek”, abym otrzymał całe dofinansowanie. W rzeczywistości nie muszę tak wiele oszczędzać, aby je w pełni otrzymać. Czy mogę teraz znowu ją obniżyć? Chciałbym bowiem wykorzystać te pieniądze w inny sposób. Jeśli tak, kiedy jest najlepszy moment na to? Prawdopodobnie początek stycznia to najkorzystniejszy moment, prawda? MarioL

Napisany przez Gerd
Składka może być zmieniana w każdej chwili. Zmiana na Wohnriester? Słowo zmiana jest tu na pewno błędne. Jedna umowa Riestervertrag zostanie zawieszona bez płatności składek, a w zamian zostanie zawarta nowa umowa Riestervertrag. Oczywiście z nowymi opłatami za zawarcie. Po co komu Wohnriester?

Napisany przez Sonicx
Dokładnie, na co jest potrzebna Wohnriester? Czy to na budowę? Jakieś wsparcie?

Napisany przez Gerd
Wohnriester to umowa oszczędnościowa wspierana przez system Riester. Po prostu bezużyteczna i zbędna.

Napisany przez Sonicx
Dobrze, ponieważ nasze bankowe potwory doradziły nam skorzystanie z programu Wohn-Riester, gdy będziemy budować, mimo posiadania 2 umów oszczędnościowych na budowę...

Napisany przez Gerd
Wypowiedziałem się już na ten temat wcześniej. Nawet właściciel domu potrzebuje pieniędzy na emeryturze, dlatego finansowanie domu i emerytura powinny być oddzielone. Program Wohnriester wydaje się na pierwszy rzut oka atrakcyjny. Poprzez wsparcie finansowe niskie miesięczne raty kredytu hipotecznego. Jednakże konsekwencje mogą być dotkliwe na emeryturze. Tak jak w przypadku Riester, Wohnriester musi być opodatkowany zgodnie z przepisami prawnymi. Mimo że pieniądze zostały już wypłacone, podatek będzie musiał zostać uregulowany natychmiastowo lub rozłożony na 10 lat. To może generować znaczne miesięczne koszty, zwłaszcza w momencie, gdy dochody emerytalne są niższe. Nie wspominając o regulacjach, gdy sprzedasz swój Dom z jakiegokolwiek powodu. Na pewno dobry człowiek tego nie wyjaśnił.

Napisany przez Sonicx
Tylko trzeba oddać pieniądze z powrotem, jeśli sprzeda się Dom. Dziękuję za komentarz, i tak nie chcę inwestować w Wohn Riester, zbyt skomplikowane...

Napisany przez ADMCI4
Niektóre plany oszczędnościowe Riester mają korzystne stawki odsetek kredytowych. W końcu nie trzeba koniecznie składać wniosku o dodatkowe środki do nich... Można się jeszcze zastanowić kilka dni po podpisaniu umowy, bo Riester jest bardzo elastyczny! W rezultacie można uzyskać korzystny oprocentowanie kredytu, bez biurokracji, bez gromadzenia danych do emerytury, bez (obecnie znanej) opodatkowania w wieku emerytalnym.

Napisany przez Gerd
Oprocentowanie kredytu hipotecznego nie ma nic wspólnego z Riesterem, ale z kasą oszczędnościową. Bez względu na to, czy składa się wniosek o dodatkowe środki czy nie. Riester pozostaje Riesterem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata