Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nowej budowy / budynku mieszkalno-usługowego WHEN 60% komercyjnego, 40% prywatnego)

Napisany przez inselbewohner
Cześć wszystkim! Chciałbym najpierw przedstawić nasze zmartwienie: Wymagany kapitał: 350 000€ Kapitał własny: od 20% do maks. 40% Chcemy zbudować nowy budynek. Dolna część nowego budynku będzie służyć jako lokal usługowy, górna część jako mieszkanie dla kierownika firmy. W ten sposób uzyskamy stosunek 60% powierzchni handlowej do 40% powierzchni prywatnej. W związku z tym zostaniemy zakwalifikowani jako klienci biznesowi. Zauważyłem, że nie każdy bank finansuje taki projekt. Nie jestem również pewien, czy lokalne banki wymieniają odpowiednie możliwości KfW. Teraz pojawia się pytanie, czy powinniśmy zmniejszyć udział handlowy do 50%, aby ponownie być zakwalifikowanym jako klient prywatny - także z myślą o środkach KfW. W przyszłym tygodniu mam spotkania w bankach, w Izbie Przemysłowo-Handlowej, w kasie oszczędności mieszkaniowych i u 2 niezależnych doradców finansowych. Chciałbym się jednak wcześniej trochę dowiedzieć. Być może ktoś ma jakieś wskazówki lub sugestie. Jestem wdzięczny za wszystko!

Re: Finansowanie nowej budowy / budynku mieszkalno-usługowego WHEN 60% komercyjnego, 40% prywatnego)

Napisany przez juergen388
Cześć, myślę, że pierwszym krokiem byłoby skonsultowanie się z doradcą podatkowym, ponieważ odsetki od części komercyjnej są nieco wyższe, ale za to możesz odzyskać podatek VAT i odliczyć koszty odsetek jako wydatki podatkowe. Moim zdaniem warto sfinansować własne mieszkanie kapitałem własnym, a część komercyjną kapitałem obcym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata