Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę otrzymać dwa kredyty hipoteczne?

Napisany przez ADMCI4
Przed pięcioma laty kupiliśmy Dom, który opłaciliśmy za pomocą kredytu hipotecznego w DKB Bank. Ponieważ lokalizacja domu nie odpowiada nam tak bardzo, a chcielibyśmy mieszkać trochę poza miastem, obecnie zastanawiamy się, czy nie wynająć tego domu i kupić inny trochę dalej na obrzeżach. Oczywiście warunkiem koniecznym byłoby uzyskanie kolejnego kredytu hipotecznego w banku. Pierwszy kredyt moglibyśmy spłacić z dochodów z wynajmu i w rezultacie mielibyśmy do spłacania tylko jedną pożyczkę. Co o tym sądzicie? Pozdrowienia, Georgie

Napisany przez Allraun
Cześć, jeśli jesteście w stanie finansować oba kredyty razem z kosztami dodatkowymi każdego miesiąca aż do wynajmu (czyli jeśli zajmie to kilka miesięcy, zanim zaczną płynąć wpływy z najmu), wówczas być może DKB nawet udzieli drugiego kredytu. Czy macie odpowiednią wiedzę specjalistyczną na temat wynajmu? W przeciwnym razie sprzedaż może być lepszym rozwiązaniem (temat: najemcy-łowcy, itp.) Serdeczne pozdrowienia

Napisany przez ECK und OBERG
Cześć Georgie, Twoje pytanie niestety nie może być jednoznacznie odpowiedziane jedynie tak lub nie. Bank zawsze będzie badał dwie rzeczy: 1. Istniejącą nieruchomość (położenie, wartość, później: realistycznie możliwy do uzyskania czynsz) 2. Twoją zdolność kredytową (czy stać Cię na planowaną nową budowę/zakup? Czy ewentualne braki w czynszach mogą być pokryte bieżącymi dochodami?) Wiele banków nie uwzględnia pełnego dochodu netto z czynszu w przypadku wynajętej nieruchomości, lecz często wynika to z tzw. ryzyka utraty czynszu, dlatego uwzględniają około 75% dochodu netto z czynszu. Moja rada: Skorzystaj z bezpłatnej (!) porady niezależnego i godnego zaufania doradcy, aby dowiedzieć się, czy twoje plany są ogólnie możliwe ze względu na twoje warunki. Jeśli to jest możliwe, dowiedz się o możliwościach dofinansowania (np. KfW). Życzymy powodzenia w Twoim projekcie. Jeśli potrzebujesz darmowej porady, skontaktuj się z nami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata