Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Plan oszczędnościowy Riester Rente z funduszami inwestycyjnymi oprocentowany na 19%

Napisany przez Tequil4
Cześć drogie Forum, zostałem już zalecony przez różne strony, abym teraz (w wieku 19 lat) podjął decyzję o emeryturze Riester. Obecnie służę jako wolontariusz w służbie społecznej, a następnie będę studentem. Chciałbym wpłacać minimalną roczną kwotę 60€ i w ten sposób otrzymywać państwowe dopłaty w wysokości 354€ (200€ premia startowa + 154 ogólna dopłata), aby były one jak najwcześniej oprocentowane. Chciałbym również skorzystać z planu inwestycji w fundusze, aby na końcu mieć coś konkretnego. Przyjrzałem się teraz ofertom firm Allianz, CosmosDirekt i SignalIduna, czy masz jakieś dalsze wskazówki? Dziękuję i pozdrawiam

Re: Plan oszczędnościowy Riester Rente z funduszami inwestycyjnymi oprocentowany na 19%

Napisany przez Graufell
Tequil4 pisze: Teraz przyjrzałem się bliżej ofertom Allianz, CosmosDirekt i SignalIduna, czy macie jakieś dodatkowe wskazówki?
Tak, zrób to bez ubezpieczenia. Jest to zbędne dla planu oszczędzania w funduszach inwestycyjnych. Zdecydowanie zbyt drogie, niska stopa zwrotu. Duże instytucje inwestycyjne banków oferują również plany oszczędzania w funduszach objęte programem dopłat rządowych Riester. Deka należy do Sparkasse, DWS do Deutsche Bank, a Union Investment do banków spółdzielczych. Pozbądź się myślenia, że ubezpieczenia mają cokolwiek wspólnego z budowaniem majątku.

Napisany przez Gerd
Cześć Oczywiście ubezpieczenia mają związek z gromadzeniem majątku. Czy plan oszczędnościowy funduszy inwestycyjnych oferowanych przez towarzystwa funduszy inwestycyjnych zawsze jest bardziej dochodowy niż ubezpieczenie emerytalne, to kwestia dyskusyjna. Wybór formy inwestycji powinien zależeć od indywidualnych preferencji każdego. Jako student jednak nie kwalifikujesz się do otrzymywania dodatkowych świadczeń. Dopiero gdy osiągniesz miesięczne przychody z tytułu renty w wysokości co najmniej 401 €, będziesz mógł skorzystać z programu Riester.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, w tym roku i w 2011 roku miałem roczny dochód powyżej 4800€ (więc więcej niż 400€ miesięcznie), ale potem nie miałem tego przez następne lata. Czy mimo tego mogę zacząć Riestern w 2011 roku? Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
Cześć Jeśli tak bardzo na to czekasz, dlaczego nie zacząć w tym roku? Oczywiście, możesz kontynuować umowę jako student. W tym czasie nie otrzymasz żadnych dodatków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata