- śr gru 22, 2010 1:47 pm
Cześć,
Kto jest jeszcze dotknięty? Myślę, że warto się skonsultować i połączyć siły. Osoby dotknięte mogą się ze mną skontaktować (poprzez PW lub na heehring (et) yahoo (dt) de).
Raiffeisen Wohnungsbaugenossenschaft eG Oldenburg sugeruje w swoim ostatnim piśmie, że odchodzący członkowie zostaną obciążeni o około 25% wartości udziałów. Zakupiłem udziały w ramach programu pomocy państwa na zakup domu własnego i zabezpieczyłem je finansowo w Volksbank.
Jeśli rzeczywiście dojdzie do obniżki, to Raiffeisen Wohnungsbaugenossenschaft Oldenburg wspólnie z pośredniczącą Volksbank Spelle/Freren (obecnie Volksbank Süd-Emsland) odjęły dla siebie 86% środków państwowych.
56% zysku z obciążającym oprocentowaniem finansowaniem zewnętrznym w wysokości 7%, 5% agio przy zakupie udziałów, oraz możliwa 25% obniżka (nie uwzględniając odsetek skumulowanych) daje razem 86%. Ponadto środki na udziały w WobauGen zostały udostępnione bez odsetek, umożliwiając dalszy wzrost zysków.
Jeśli ktoś nie chce zaakceptować tego stanu rzeczy, zapraszam do wspólnego wystąpienia przeciwko takiej praktyce biznesowej.
Moja czysta spekulacja zakłada, że Raiffeisen Wohnungsbaugenossenschaft eG Oldenburg może być powiązana z Volksbankami. Jednak wspólne adresy Volksbank Oldenburg i Raiffeisen Wohnungsbaugenossenschaft eG Oldenburg (przy podpisywaniu umów: Staulinie 3), oraz wymienione w prospekcie pośredniczące Volksbanki sugerują to.
Pozdrowienia