Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ilość różnych aktywów w portfelu to kwestia indywidualnych preferencji oraz strategii inwestycyjnej. Zaleca się, aby portfel składał się z różnorodnych aktywów w celu zminimalizowania ryzyka i zwiększenia potencjalnych zysków. W zależności od indywidu

Napisany przez ADMCI4
Kilka lat temu zacząłem kupować trochę akcji, kiedy miałem trochę nadwyżki pieniędzy. W ciągu ostatnich lat uzbierało się sporo, i zastanawiam się, czy to naprawdę dobra mieszanka. Usłyszałem kiedyś, że portfel inwestycyjny powinien być jak najbardziej zdywersyfikowany, dlatego rzadko wybierałem tę samą akcję lub fundusz. Jednak teraz mam wrażenie, że to bardziej mrowisko niż portfel papierów wartościowych. Sam gubię się i myślę, że zbyt dosłownie potraktowałem zasadę dywersyfikacji. Co jest właściwe i skuteczne?

Re: Ilość różnych aktywów w portfelu to kwestia indywidualnych preferencji oraz strategii inwestycyjnej. Zaleca się, aby portfel składał się z różnorodnych aktywów w celu zminimalizowania ryzyka i zwiększenia potencjalnych zysków. W zależności od indywidu

Napisany przez 2Bolitho
W zarysie, około 10-30 różnych akcji. W zależności od tego, ile czasu jesteś w stanie poświęcić na zarządzanie swoim portfelem i ile firm jesteś w stanie aktywnie śledzić (ilościowo lub fundamentalnie). Na podstawie tego postu, w portfelu znajduje się zbyt wiele pozycji. Po prostu sprawdź, czy pozycje wciąż spełniają kryteria, które doprowadziły do ich zakupu. Jeśli nie, sprzedaj. Jeśli pozostanie zbyt mało akcji, poszukaj nowych kandydatów. Regularnie przeglądaj swoje pozycje i konsekwentnie kupuj i sprzedawaj zgodnie z własnymi kryteriami.

Napisany przez Arne Bender
Jeśli chodzi o klasy aktywów, czyli np. akcje lub obligacje, to w celu zminimalizowania specyficznego ryzyka każdej klasy aktywów, powinno się trzymać pewien procent obu klas, w zależności od obecnej sytuacji na rynku kapitałowym. Jeśli chodzi o inwestycje w różne sektory lub branże (np. sektor surowców lub sektor opieki zdrowotnej), również zaleca się dywersyfikację inwestycji w celu zminimalizowania ryzyka, a rodzaj inwestycji powinien być uzależniony od tego, który sektor aktualnie się rozwija.

Napisany przez EuroPaule
Cześć Boris, Podstawową ideą dywersyfikacji jest rozłożenie swoich pieniędzy na inwestycje, które działają możliwie niezależnie od siebie. Nazywa się to korelacją. Powinieneś się zaznajomić z tym pojęciem. To powinno rozjaśnić sprawę. Jednak gdy pozostajemy w dziedzinie akcji, istnieją pewne ograniczenia. Szczególnie jeśli poruszamy się w tym samym uniwersum (np. DAX). Osobiście uważam, że inwestor prywatny ma ekstremalnie trudności ze względu na brak czasu, aby stworzyć i nadzorować odpowiednią kombinację w portfelu. Ponadto, potrzebna jest już znaczna kwota, aby właściwie wdrożyć tę strategię. I nie powinno się inwestować wszystkiego w akcje. Prawdziwa dywersyfikacja osiąga się poprzez uwzględnienie obligacji, nieruchomości i różnych alternatywnych inwestycji. W tym programie szybko staje się jasne, że jako inwestor prywatny najprawdopodobniej lepiej sięgnąć po fundusze, aby móc to właściwie zrealizować. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata