Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Gdzie dzieci mogą być ubezpieczone?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim Podobne pytanie przeczytałem już wcześniej na forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. Może tym razem będę miał szczęście i pomożecie mi. Jak dotąd zarówno moja żona, jak i ja jesteśmy ubezpieczeni zdrowotnie na mocy prawa. Nasze trzy dzieci są ubezpieczone na mnie. Od przyszłego roku będę jednak miał znacznie wyższy roczny dochód brutto i nie będę już musiał być ubezpieczony obowiązkowo. Jeśli wtedy przesiąde się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, czy dzieci będą dalej ubezpieczone ze mną, a ja zapłacę wtedy za każde dziecko, czy będą mogły pozostać ubezpieczone na mocy prawa u mojej żony? Obecnie jesteśmy w tej samej ubezpieczalni. Pozdrawiam, Paul

Napisany przez 2Bolitho
Pytanie zostanie zadane dopiero za kilka lat. Dokładnie w 2014 roku. Ale tylko wtedy, jeśli w ciągu najbliższych 3 lat odpowiednie limity dochodów będą stale przekraczane. Z treści postu można wywnioskować, że mam umowę o pracę...

Napisany przez neugierig
Bolitho, to już nie jest poprawne. Aktualnie czarna-żółta koalicja zniosła tę 3-letnią granicę. Wystarczy teraz, tak jak kiedyś, raz przekroczyć granicę obowiązkowego ubezpieczenia, aby móc prywatnie się ubezpieczyć. Paul, no to Twoje dzieci muszą być ubezpieczone przez Ciebie, a w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym jest naliczana składka dla każdego dziecka. Pozdrowienia, frank ____________________________ śledź mnie na Twitterze Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami dla wyjaśnienia | Popełnić błąd i go nie poprawić - to dopiero znaczy popełnić błąd.

Napisany przez 2Bolitho
Dziękuję za poprawkę. :-) A nawet sprawdziłem to szybko na google.

Napisany przez schabrage
Cześć Paulu, można również pozostać członkiem dobrowolnym w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych. Pozdrowienia, Schabrage

Napisany przez Zelandonia
Cześć, nie, dzieci nie muszą pozostawać z Tobą ubezpieczone. W związku z tym sugeruję, aby dzieci były ubezpieczone z Twoją żoną, ponieważ GKV oferuje darmowe ubezpieczenie rodzinne. W przypadku PKV konieczne byłoby opłacenie dodatkowej składki za każde dziecko. Im więcej dzieci, tym większe koszty. Dlatego warto wcześniej dokładnie się zorientować, co byłoby bardziej opłacalne.

Napisany przez neugierig
@Zelandonia Twoja odpowiedź w kontekście pytania nie jest całkowicie poprawna! Paul wyraźnie zapytał, czy w przypadku zabezpieczenia w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, musi wtedy ubezpieczyć swoje dzieci. I tak, musi zgodnie z §10 ust. 3 SGB V. Jeśli już wskazuje się na możliwość skorzystania z korzystnego ubezpieczenia rodzin, czego nie neguję, należy jednak zaznaczyć, że obaj rodzice muszą być ubezpieczeni w kasie chorych. Twoja wypowiedź sugeruje jednak, że w każdym przypadku można wybrać, by dzieci pozostawały bezpłatnie ubezpieczone w kasie chorych jako członkowie rodziny. Twój link niestety również nie daje jasnego wyjaśnienia na ten temat, lecz raczej kieruje do kalkulatora porównawczego. Zasadniczo nie mam nic przeciwko. Jednakże w takim wypadku proszę o podawanie treściwych i, jeśli to możliwe, cennych wskazówek dla pytającego ;-) Pozdrowienia, frank ____________________________ Śledź mnie na Twitterze Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z wartościowymi poradami wewnętrznymi dotyczącymi oszczędzania | Popełnić błąd i go nie poprawić - dopiero to jest naprawdę popełnić błąd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata