Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy osoby samozatrudnione zawsze są obowiązkowo ubezpieczone w systemie emerytalnym?

Napisany przez ADMCI4
Zawsze myśleliśmy, że można to zrobić, jak się chce, ale teraz jakoś nie jesteśmy już tacy pewni. Ponieważ nawet osoby zatrudnione na pół etatu muszą w jakiś sposób się ubezpieczyć, chcielibyśmy zadbać o bezpieczeństwo. Moja żona zaczyna pracę w styczniu w ośrodku szkolenia rodzin. Tam prowadzi kursy i pracuje na własny rachunek. Będzie ubezpieczona zdrowotnie przeze mnie, ale co z emeryturą? Czy jest zobowiązana się tam zgłosić i odprowadzać niskie składki, czy to jest po prostu sprawą dobrowolną?

Re: Czy osoby samozatrudnione zawsze są obowiązkowo ubezpieczone w systemie emerytalnym?

Napisany przez juergen388
Cześć, jako osoba samozatrudniona możesz zostać zwolniona ze składek, ale zalecam skonsultowanie się z ubezpieczeniem emerytalnym, zwłaszcza jeśli chodzi o ubezpieczenie od niezdolności do pracy i okresy ubezpieczenia. Tak niewielkie kwoty mają niewielki wpływ na wysokość emerytury, dlatego lepiej oszczędzać te pieniądze.

Napisany przez neugierig
Cześć HoBa99, Pytanie, czy Twoja żona jest objęta obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym, zależy od jej statusu. Jeśli pracuje głównie na własny rachunek lub jako wolny strzelec, nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu. Jej ochrona ubezpieczeniowa pozostaje bezpłatnie przez kolejne 2 lata po podjęciu działalności. Na wniosek może ona dobrowolnie ubezpieczyć się w ramach ubezpieczenia emerytalnego. Minimalna składka, jak sądzę, wynosi 78 € miesięcznie. W ten sposób zachowa ona swój obecny status ubezpieczeniowy. Jednak nowe lub wyższe świadczenia emerytalne będą gromadzone tylko w bardzo niewielkim stopniu. Decyzję o dobrowolnym opłacaniu składek do ubezpieczenia emerytalnego może podjąć również w ciągu pierwszych dwóch lat po rozpoczęciu samodzielnej działalności. Dobrowolne ubezpieczenie w ramach ustawowego ubezpieczenia emerytalnego ma sens tylko w najrzadszych przypadkach. Pozdrawiam, frank ____________________________ Mój blog | Informacje o ubezpieczeniach z cennymi wskazówkami insiderów dotyczącymi oszczędzania | śledź mnie na Twitterze Popełnić błąd i go nie skorygować - dopiero to naprawdę oznacza popełnienie błędu.

Napisany przez schabrage
Cześć hoba99, jestem samodzielny od kilku lat i nie wpłacam nic do funduszu emerytalnego. Życzę Wam, abyście mieli pisemne potwierdzenie od waszej kasy chorych i że Wasza żona jest objęta ubezpieczeniem (bezpłatnie?). W razie czego lepiej jeszcze raz zapytać. Pozdrawiam, schabrage

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata