Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy istnieje poradnia ds. emerytur firmowych?

Napisany przez ADMCI4
W zasadzie uważam, że jest świetnie, gdy pracodawca oferuje swoim pracownikom dodatkowe ubezpieczenie emerytalne. Bez względu na to, czy on również wpłaca coś do tego czy nie. Jednakże jednocześnie jestem sceptyczny, czy robię wszystko właściwie, ponieważ przecież mój pracodawca nie jest ekspertem w dziedzinie finansów. Dla mnie byłoby uspokajające wiedzieć, że istnieje jakaś nadrzędna instytucja doradcza, do której można się zwrócić, aby sprawdzić, czy oferowane ubezpieczenie emerytalne jest naprawdę odpowiednie. Czy znacie takie miejsce i możecie mi je polecić? Byłoby świetnie!!! Candy67

Napisany przez FinanzMaklerHH
Cześć Candy67, jednakże, inna forma oszczędzania na emeryturę byłaby właściwą decyzją. Od 2002 roku pracodawcy są nawet zobowiązani do oferowania świadczeń na rzecz emerytury pracowniczej, w jakiejkolwiek formie. Istnieje pięć różnych form - tzw. ścieżek realizacji - świadczeń emerytalnych pracowniczych: 1. Bezpośrednie zobowiązanie pracodawcy 2. Fundusz wsparcia 3. Fundusz emerytalny 4. Kasa emerytalna 5. Bezpośrednie ubezpieczenie W załączeniu przesyłam Ci broszurę, w której możesz znaleźć dodatkowe informacje. Jeśli masz jakieś pytania, to śmiało się ze mną skontaktuj! Pozdrowienia

Napisany przez Gerd
O.K. Reklama Canada Live jako ubezpieczyciela bezpośredniego w zakresie BAV nie pomaga tutaj oczywiście. Nie ma ogólnego biura doradczego w zakresie BAV. W większości przypadków trzeba i tak skorzystać z tego, co oferuje pracodawca. Skutki różnych modeli są mniej więcej takie same. Składka jest opłacana brutto, dlatego dochodzi do oszczędności na składkach ubezpieczeniowych i podatkach. Te oszczędności są wpłacane do umowy. Przy wypłacie w wieku emerytalnym wypłata musi być opodatkowana w 100%. Dodatkowo należy także odprowadzać składki zdrowotne.

Napisany przez FinanzMaklerHH
Gerd Nie powinno chodzić o reklamę, chodziło tylko o treść.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Candy, BAV to produkt, który ma sens, ale tak naprawdę jest całkowicie nieodpowiednim tematem dla forów. Jeśli jesteś zainteresowany poradą, śmiało się do mnie odezwij, a zobaczymy, czy mogę Ci w tej kwestii pomóc. Jestem niezależnym agentem ubezpieczeniowym. Jeśli jesteś zainteresowany, po prostu się skontaktuj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata