- wt sty 04, 2011 7:34 pm
Cześć wszystkim, obecnie mieszkam z moją dziewczyną w mieszkaniu u moich rodziców. Nie musimy tam płacić comiesięcznego utrzymania. W planach mamy budowę za około 3-4 lata. Moja dziewczyna zaczyna pracę 10.01.2011. W pierwszym półroczu będzie miała około 1200 netto, a po pierwszym roku około 1400 netto. Obecnie otrzymuję 1800 netto. Razem mielibyśmy wtedy 3200 euro netto. Obecnie wpłacam do oszczędności budowlanych kwotę 70 000 euro. Do końca 2012 roku wpłynie tam około 28 000 euro i wtedy będzie gotowy do przekazania. Zastanawiamy się teraz, czy moja dziewczyna również powinna rozpocząć oszczędzanie w ramach oszczędności budowlanych czy regularnie wpłacać na książeczkę oszczędnościową. Myślę, że trochę gotówki przy budowie domu też nie zaszkodzi, ale oczywiście oszczędności budowlane mają swoje zalety. Jednakże mamy zamiar budować za około 3-4 lata. Nie wiem, czy uda się w tym czasie uzbierać dużą sumę w ramach oszczędności budowlanych. Byłbym wdzięczny za każdą radę. A może macie zupełnie inny pomysł, jak najlepiej ulokować nasze pieniądze. Co sądzicie ogólnie o naszych dochodach? Czy te 3200 netto wystarczą na spłatę domu za około 250 000 euro? Będziemy bardzo wdzięczni za każdą radę.