Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt hipoteczny - Koszty remontu

Napisany przez route-66
Cześć! Jestem tutaj zupełnie nowy i mam pytanie dotyczące kredytu hipotecznego związanego z finansowanymi kosztami remontu. W naszym (potencjalnym) finansowaniu przewidziana jest określona kwota na remonty (teoretycznie połowa pochodzi od banku/połowa to wkład własny, jeśli można tak to nazwać). Kwota ta jest oczywiście tylko szacunkiem i raczej jest wysoko ustawiona dla poszczególnych pozycji, z drugiej strony nie wiadomo również, co jeszcze może się pojawić podczas remontu i co trzeba będzie zrobić. Moje pytanie brzmi, co zrobi bank, jeśli faktycznie zostanie jakieś pieniądze nadmiarowe? Co się stanie z tymi pieniędzmi? Czy wrócą do banku? Czy będą dostępne do dowolnego wykorzystania (płatne)? Czy można oszczędzić te pieniądze na przyszłe remonty? Czy można je wykorzystać wyłącznie na remonty podane w wniosku o kredyt, czy też na inne, pojawiające się w trakcie, działania? W warunkach kredytu napisane jest także, że określona suma x musi zostać wniesiona jako wkład własny (warunek konieczny do uzyskania kredytu). Jak to może się przyczynić do rozwiązania sytuacji? Czy ktoś wie, jak banki radzą sobie z taką sytuacją? Dzięki i pozdrawiam serdecznie!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Route 66, Nie do końca rozumiem, dlaczego konieczne jest posiadanie kapitału własnego podczas remontu/modernizacji. Możesz zdecydować się na opcję dodatkowej spłaty i spłacić nadmiarowe pieniądze, gdy nie będą Ci potrzebne, lub skorzystać najpierw z kredytu, a później nie wykorzystać części kapitału własnego. Jak już wspomniałem, nie do końca rozumiem potrzebę użycia kapitału własnego. Z jakiego banku pochodzi zapytanie i z jakiego regionu pochodzisz?

Napisany przez route-66
Cześć! Może trochę dziwnie się wyraziłem. Spróbuję jeszcze raz. Więc: Cena zakupu domu: x Suma kredytu: x + 10 000 € na remont Kapitał własny: y Koszty dodatkowe przy nabyciu: około połowa y, zostanie oczywiście z niego opłacone Teraz druga połowa kapitału własnego musi być również wniesiona, jest to warunek kredytu. Przecież ta druga połowa będzie również na remont, cała cena zakupu domu jest już zawarta w sumie kredytu. I tutaj następuje moje pytanie. Najpierw remontuję za moją pozostałą połowę kapitału własnego, potem za 10 000 € od banku, czy może odwrotnie? Czy można to w ogóle tak rozgraniczyć? Jak należy to udokumentować w banku? Co się stanie z pozostałą gotówką? Koszty remontu są trudne do oszacowania i zostały raczej wysoko oszacowane. Mogą one być mniejsze niż suma 10 000 € + y/2, ale oczywiście mogę także wykonać dodatkowe prace, które nie były uwzględnione podczas składania wniosku o kredyt. Czy mogę je wykonać, dopóki pieniądze się nie skończą? W końcu zwiększam wartość domu poprzez remont. Czy mogę również zatrzymać pewną kwotę na przyszłe remonty? A może mogę przeznaczyć niewykorzystaną kwotę na inne cele? Jestem zdezorientowany.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Route-66, to wszystko jest naprawdę bardzo proste, to standardowy przypadek!! Procedura złożenia wniosku i przeprowadzenia finansowania jest dokładnie omawiana z bankiem lub ich maklerem finansowym z wyprzedzeniem i odpowiednio zgłaszana. Chciałbym poinformować, że dziwi mnie, że są Państwo zdezorientowani, nie sam fakt jako taki, ponieważ moi klienci na początku również tak mają, ale raczej fakt, że wydaje się, że nikt na miejscu nie pomaga im rozwikłać swoich wątpliwości, ponieważ kompleksowe doradztwo finansowe obejmuje omówienie procedury, zanim zacznie się dyskutować o warunkach i koncepcjach, bo gdy struktura podstawowa jest ustalona, można dopiero odpowiednio wybrać odpowiedni bank-partner, a dla Państwa przypadku będą to prawie wszystkie dobre banki na rynku, jeśli podstawy są solidnie przygotowane. Tematyka jest zbyt skomplikowana, aby chciałbym ją tutaj publikować, ponadto musi być ona rozważana indywidualnie, dlatego proszę o kontakt mailowy lub telefoniczny, chętnie pomogę Państwu stworzyć strukturę podstawową, dzięki czemu będą mogli spokojnie skupić się na wyborze najlepszego i najbardziej odpowiedniego banku. Mogę również, jeśli jest to pożądane, niezobowiązująco pomóc Państwu w ich własnych działaniach przy wyborze.

Napisany przez NaTwoim13
Być może jeszcze mała wskazówka: sposób postępowania w przypadku remontu, kiedy i w jaki sposób powinien być przeprowadzony, z pewnością lepiej i bardziej celowo omówić z pośrednikiem finansowym, który zna praktyki i wytyczne poszczególnych banków, niż z bankiem bezpośrednio! Poza tym pokaże on państwu, jak udokumentować remonty zarówno podczas składania wniosku, jak i po jego zakończeniu, tak aby zostały one oszacowane jako podnoszące wartość nieruchomości o 100%. Przynajmniej wskaże on państwu bank, który to praktykuje, ponieważ jeśli jeden bank tego nie uwzględnia, wskaźnik obciążenia hipotecznego będzie wyższy, a warunki kredytu gorsze!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata