- czw sty 06, 2011 8:01 pm
Cześć!
Jestem tutaj zupełnie nowy i mam pytanie dotyczące kredytu hipotecznego związanego z finansowanymi kosztami remontu.
W naszym (potencjalnym) finansowaniu przewidziana jest określona kwota na remonty (teoretycznie połowa pochodzi od banku/połowa to wkład własny, jeśli można tak to nazwać). Kwota ta jest oczywiście tylko szacunkiem i raczej jest wysoko ustawiona dla poszczególnych pozycji, z drugiej strony nie wiadomo również, co jeszcze może się pojawić podczas remontu i co trzeba będzie zrobić.
Moje pytanie brzmi, co zrobi bank, jeśli faktycznie zostanie jakieś pieniądze nadmiarowe? Co się stanie z tymi pieniędzmi? Czy wrócą do banku? Czy będą dostępne do dowolnego wykorzystania (płatne)? Czy można oszczędzić te pieniądze na przyszłe remonty? Czy można je wykorzystać wyłącznie na remonty podane w wniosku o kredyt, czy też na inne, pojawiające się w trakcie, działania? W warunkach kredytu napisane jest także, że określona suma x musi zostać wniesiona jako wkład własny (warunek konieczny do uzyskania kredytu). Jak to może się przyczynić do rozwiązania sytuacji?
Czy ktoś wie, jak banki radzą sobie z taką sytuacją?
Dzięki i pozdrawiam serdecznie!