- ndz kwie 09, 2006 1:38 pm
SMI: możliwy scenariusz
Kopie mojego dzisiejszego raportu na forum warrants.ch
W rzeczywistości bardzo niezadowala mnie spekulowanie na forum z użyciem kryształowej kuli. Ale ciągle jestem pyty w tej sprawie, gdzie zmierzają rynki. Już teraz mogę powiedzieć, że ja nie mam żadnej wiedzy na ten temat, tak jak i wy. Ale staram się modelować możliwości na podstawie wielu różnych kawałków układanki.
Spójrzmy na dwa wykresy SMI. Widzimy dotychczasowy niezłomny trend wzrostowy (nie przestając tutaj na wspomnianych wcześniej negatywnych dywergencjach w MOM i RSI). Na drugim wykresie dobrze widać kanał LRC (różowy) i obecnie indeks znajduje się mniej więcej w połowie. Granice kanału znajdują się około 7975 na dole i 8250 na górze. Czarno strzałkowane jest tworzące się uformowanie klina (Wedge). Trzeba na to zwrócić poważniejszą uwagę.
Wczoraj opisałem scenariusz krótkiego spadku, następnie szybki wzrost i potem jeszcze silniejszy spadek. Analizując teraz drugi wykres, można w przybliżeniu oszacować, gdzie mogą znajdować się poszczególne spadki i wzrosty wspomnianego scenariusza. Na dole krytyczny punkt mieści się około 8010:20. Na górze punkt wynosi około 8155. Wszystko to zgodnie z modelem klina.
Wróćmy teraz do scenariusza:
Spadek do ok. 8010:20. Następnie ponowny wzrost i przy ok. 8155 ma miejsce silny wzrost cen, a następnie indeks podąża w kierunku około 8250. Na tym poziomie następuje moment zwrotny, gdzie wszyscy zapełniają kieszenie shortami. Presja na spadek byłaby wtedy bardzo duża, nie tylko dlatego, że dotychczasowe shorty zostały wykluczone, ale także dlatego, że indeks znajduje się na górnym kanale trendu.
Dlaczego zatem widzę możliwość kolejnego wzrostu, który mógłby spowodować Shortsqueeze. Widzimy w moich wcześniejszych przedstawionych wykresach kilka wielkoformatowych wartości SMI, które są względnie przekupione. Zwłaszcza ROG takie jest. Jeśli nawet na chwilę się to zmieni (NESN tuż przed ogłoszeniem wyników) i ceny wzrosną o kilka procent, to opisany wcześniej scenariusz może mieć miejsce.
Co dalej:
Krytyczne stanie się, gdy indeks wypadnie zarówno z klina (8010:20), jak i z LRC (7975) na dół. Wtedy możliwe cele pochodzą przynajmniej z FRE. Są one umieszczone na poziomach 7585, 7245, 6975 i 6700. Nawet jeśli jedno z tych celów byłoby osiągnięte w przyszłości (wakacje zbliżają się), to długoterminowy trend wzrostowy nadal będzie trwał. Na podstawie tych punktów FRE można zrozumieć, o czym mówił Beam odnośnie do jego wymienionej możliwości korekty.
OK: to wszystko jest jedynie możliwą wersją. Ale chciałem po prostu pokazać, w jaki sposób dochodzę do moich ocen. Czytelnicy mogą sobie w ten sposób lepiej wyrobić sobie zdanie i być może pomoże to komuś innemu podejść do takich analiz. Być może ktoś podejmuje trud, aby pokazać mi i wszystkim innym przeciwny model. Byłbym bardzo zainteresowany. Może się zdarzyć, że coś zupełnie przegapiłem.
Wykres 1:
Wykres 2: