Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie w lokatę terminową w Bank of & Co.

Napisany przez amsterdam
Hej wszystkim, jeśli spojrzę na oprocentowanie w porównaniu lokat terminowych, wygląda wszystko całkiem dobrze na pierwszy rzut oka. Można wszystkim ufać, czy to tylko sposób na przyciągnięcie klientów? Nie chcę, żeby moje pieniądze zniknęły w ciągu tygodnia (ciągle pamiętam o kryzysie finansowym). Obserwuję to od pewnego czasu i zauważam, że Bank of Scotland zawsze osiąga 2% lub więcej na szczycie rankingu. Czy można bez problemu zainwestować większą kwotę niż 10 000 w Bank of Scotland i innych? Od około roku jestem w KGB i tam już coś zainwestowałem, na razie wszystko w porządku. Co myślicie na ten temat, a może ulokowaliście swoje pieniądze w RaiBa & Co.? Pozdrawiam

Napisany przez caribeso
Polowanie na klientów: czy warto zdecydować się na Santander Bestinvest z 5% prowizji za połowę pieniędzy, czy może na Postbank z kartą oszczędnościową, gdzie możesz odzyskać pieniądze tylko partiami 2000 EUR, albo trzymać je przez 3 miesiące... Czy można bez problemu, w Bank of Scotland i innych, ulokować kwotę większą niż 10.000 EUR? Myślę, że tak, jeśli nie masz problemów z obsługą przez Internet.

Napisany przez Sonicx
Bank of Scotland jest w porządku. Oczywiście trochę niezgrabne, ale po prostu poświęca się na to trochę czasu.

Napisany przez Sparer88
Naprawdę zabawne, że tutaj dokładnie omawiane jest temat, który obecnie mnie nurtuje. Niespodziewanie dostałem pewną sumę pieniędzy (nagły zgon w kręgu rodziny) i naturalnie stoję przed decyzją, co z nimi zrobić. Mój doradca bankowy zaproponował mi konto oszczędnościowe, ale z łatwością pomija fakt, że mojemu bankowi zdają się oferować najgorsze odsetki. Poszukałem trochę informacji w internecie i zauważyłem, że Bank of Scotland oferuje naprawdę znacznie lepsze oprocentowanie. Patrząc na moje źródło informacji Tagesgeld Zinsvergleich | Tagesgeld im Zinsvergleich, zastanawiam się jednak, gdzie jest haczyk? Czy tutaj są pomijane informacje (negatywne) czy jak to możliwe, że Bank of Scotland może oferować takie odsetki? Dzięki z góry

Napisany przez 2Bolitho
Sparer88 pisze: Mój doradca bankowy zaproponował mi rachunek oszczędnościowy, ale całkiem swobodnie pomijał fakt, że moje bank oferuje najgorsze oprocentowanie w tym przypadku.
Twój doradca bankowy nie jest doradcą, tylko sprzedawcą. Jego celem nie jest osiągnięcie optymalnych wyników dla Ciebie, lecz jak największa liczba transakcji. Rachunek oszczędnościowy to nie jest szczególnie złożony produkt. Można się całkiem dobrze kierować porównaniami. Jednakże porównania w Internecie zazwyczaj są tworzone przez platformy marketingowe typu polecenia, więc widzisz tylko oferty, na których te platformy dobrze zarabiają. Oferty, które nie przeznaczają dużo na reklamę, są pomijane. W zależności od wysokości sumy, rachunek oszczędnościowy może nie wystarczyć do zabezpieczenia pieniędzy przed utratą wartości. Szczególnie w przypadku wysokiej inflacji powinieneś odpowiednio zabezpieczyć swoje pieniądze. Moje oczekiwanie jest takie, że w najbliższych latach będziemy potrzebowali stopę zwrotu od 5-10% rocznie, aby utrzymać wartość naszych pieniędzy w miarę stałą. Moim zdaniem jest to możliwe tylko przy dużej części inwestycji w aktywa rzeczowe (akcje, surowce). To mieszanka decyduje. Dowiedz się więcej o dywersyfikacji ryzyka.

Napisany przez ADMCI4
Sparer88 pisze: [...] Czy tutaj pomijane są jakieś informacje (negatywne) czy jak Bank of Scotland jest w stanie oferować takie oprocentowanie? Dzięki z góry.
Cześć Sparer88, fakt, że bank oferuje wyższe oprocentowanie niż inny bank, ma między innymi następujące powody: - gorsza zdolność kredytowa/solwencja (ryzyko częściowej lub całkowitej utraty wpłaty) - niższe koszty administracyjne (nie wyższe) - atrakcyjna oferta - Brak członkostwa w Funduszu Gwarancji Depozytów - itp. Aby upewnić się, zalecam sprawdzenie Bank of Scotland pod względem wyżej wymienionych punktów. Osobiście nie mogę nic złego ani dobrego powiedzieć o Bank of Scotland (nie RBS). Jeden z moich klientów ma tam konto oszczędnościowe. Został zwrócony na ten bank tak samo jak Ty. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez marketmaker2
IRMSCHER FINANZ pisze: Trzeba sprawdzić Bank of Scotland pod kątem wyżej wymienionych kwestii. Osobiście nie mogę nic powiedzieć ani dobrego, ani złego o RBS. Jeden z moich klientów ma tam konto oszczędnościowe. Zwrócił uwagę na ten bank tak samo jak ty.
Bank of Scotland i Royal Bank of Scotland (RBS) to dwie zupełnie różne banki. Powinno to być dobrze znane wykwalifikowanemu doradcy finansowemu... Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez ADMCI4
Bank of Scotland i Royal Bank of Scotland (RBS) to dwie zupełnie różne banki. Powinno to być znane kwalifikowanemu doradcy finansowemu... Pozdrowienia, marketmaker2 Naprawdę? Dlaczego? Skróty zagranicznych banków są dla Ciebie tak istotne? Jest nawet błąd: Wysokie koszty administracyjne. Powinno być raczej - niskie. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, to już dwie różne banki. Ale można taką informację podać w bardziej uprzejmy sposób.

Napisany przez Sparer88
Kiedy pieniądze tracą tak znacząco na wartości.... Gdzie można je ulokować? Gdzie można dostać 5% zysku? W końcu może być jeszcze rozsądniejsze je wydać.

Napisany przez ADMCI4
Bolitho pisze: no cóż, to są dwie różne banki. Ale można to ująć w miły sposób.
@ Bolitho: Zgadzam się. To już coś jak przedszkole... Oczywiście, że są to dwie różne banki. Jednak w odpowiedzi dla pytającego nie ma to znaczenia, ponieważ moje stwierdzenie i tak pasuje do każdej banki. A faktycznie, osobiście nie mogę nic negatywnego ani pozytywnego powiedzieć na temat RBS. Cytat od Sparer88 No jeśli pieniądze tracą tak znacząco na wartości.... Jak je można zainwestować. Gdzie można dostać 5%. Na koniec sensowniej jest je wydać L @ Sparer88 W chwili obecnej można osiągnąć około 4% z umowami oszczędnościowo-budowlanymi. Czy to ma sens, pozostaje otwarte. W przeciwnym razie stara zasada: więcej zwrotu = większe ryzyko! Pozdrowienia Alexander Irmscher

IRMSCHER FINANZ pisze: Prawdziwe? Dlaczego? Czy skróty zagranicznych banków są dla Ciebie tak istotne?
Nie chodziło o skróty, lecz o poprawienie powszechnego błędu początkujących. Aby podjąć analogię z Twoim doradcą finansowym-lekarzem: Od profesjonalnego doradcy finansowego (a wydaje się, że nim jesteś), oczekuje się, że będzie potrafił odróżnić dwa różne instytucje kredytowe. Tak samo jak oczekuję od chirurga, że nie pomyli wyrostka robaczkowego ze śledzioną. Mam nadzieję, że zgadzasz się z tym - także w interesie swoich klientów. Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez ADMCI4
marketmaker2 pisze: Nie chodziło o skróty, ale o poprawienie częstego błędu początkujących. Aby odnieść się do analogii lekarza i doradcy finansowego: Można oczekiwać od profesjonalnego doradcy finansowego (a wydaje się, że Pan nimi jest), że będzie potrafił odróżnić dwa różne instytucje kredytowe.
Uważam, że jest to lekka przesada oczekiwać, że niemiecki makler finansowy i ubezpieczeniowy, który doradza w Niemczech i głównie pośredniczy w produktach niemieckich firm, w sobotni wieczór nie pomyli skrótów brytyjskich banków. Zwłaszcza, że generalna poprawność odpowiedzi dla pytającego nie ulega uszczerbkowi! Cytat od marketmaker2 Tak samo jak oczekuję od chirurga, że nie pomyli wyrostka robaczkowego z śledzioną. Mam nadzieję, że zgadza się Pan - również w interesie swoich klientów. marketmaker2 A ja oczekuję, że mój dentysta będzie leczył moje zęby, a nie wyrostek robaczkowy. Mam nadzieję, że zgadza się Pan - również w interesie swojego zdrowia. Pozdrowienia, Alexander Irmscher

Stomatolog nie powinien więc dyskutować o śledzionie. Wiedza na temat różnicy między tymi dwoma bankami jest moim zdaniem bardzo ważna dla inwestora indywidualnego, ponieważ Royal Bank of Scotland miała ogromne problemy z płynnością w niedawnej przeszłości. Ten bank był technicznie niewypłacalny 2 lata temu. W związku z tym, ochrona przed niewypłacalnością jest obecnie nadal bardzo wysoka. Bank of Scotland natomiast radzi sobie stosunkowo dobrze i zachwyca dobrym serwisem oraz wysokimi stopami procentowymi dla depozytów terminowych i bieżących. Nie są mi znane żadne problemy. Pozdrawiam, marketmaker2

Napisany przez ADMCI4
Czy w ogóle przeczytałeś moją oryginalną odpowiedź dla pytającego? Była to ogólna odpowiedź dotycząca wszystkich banków. A nie specjalistyczna dyskusja na temat śledziony. Ostatecznie można znaleźć wiele informacji na temat tych dwóch banków w internecie. Trzeba tylko wiedzieć, na co zwracać uwagę. Kilka z tych punktów przedstawiłem praktycznie jako instrukcję. Czy ta instrukcja była błędna? Pozdrowienia Alexander Irmscher

IRMSCHER FINANZ pisze: Czy w ogóle przeczytałeś moją pierwotną odpowiedź dla pytającego? Była to ogólna odpowiedź, która dotyczy wszystkich banków. A nie specjalistyczna dyskusja na temat śledziony. W rezultacie można znaleźć wiele informacji o tych dwóch bankach w Internecie. Trzeba tylko wiedzieć, na co zwracać uwagę. Kilka z tych punktów podałem praktycznie jako instrukcję. Czy ta instrukcja była błędna?
Zgodzę się z Twoją ogólną instrukcją i nie była ona wcale przedmiotem mojej krytyki. Chodziło mi tylko o znaczące pomyłki, które nastąpiły potem. Myślę, że teraz cała sprawa została w miarę rozjaśniona. Życzę Ci miłego zakończenia tygodnia. marketmaker2

Napisany przez ADMCI4
Czy wiecie, że od razu zaszufladkowaliście mnie jako początkującego i nieprofesjonalnego doradcę finansowego, tylko dlatego, że przypadkowo pomyliłem skrót brytyjskiego banku w sobotni wieczór, nie jest zbyt pochlebne postępowanie. Ten sam ton nadal ma znaczenie. Ale to już Panu Bolitho zauważył. Tak czy inaczej, mam nadzieję, że oboje będziemy mogli nadal dyskutować na merytorycznym poziomie bez pośrednich insynuacji czy obelg. Co do mnie, bardzo chętnie! Życie jest zbyt krótkie na tego rodzaju nieporozumienia. Pozdrowienia i miłego końca tygodnia Aleksander Irmscher

Napisany przez ProperSoul
Cześć, początkowo chciałem się wycofać, ale nie mogę tego zrobić @ Irmscher: Ogólna instrukcja jest dobra, ale muszę przyznać w pewnym sensie rację marketmaker2, chociaż nie chodzi o ton - być może nie był nawet tak agresywny, jak to brzmi. Sprawa polega na tym, że właśnie początkujący, jak przypuszczalnie Sparer88, często mylą Bank of Scotland z Royal Bank of Scotland, ponieważ po prostu nie wiedzą lepiej i obie banki znają głównie z reklam telewizyjnych. Jeśli teraz też zdarzy się to profesjonaliście, choćby tylko w sobotni wieczór w trybie rekreacyjnym, to poczuje się on potwierdzony w swoim przekonaniu. To całe dylemat. Być może można byłoby edytować post, który wywołał całą tę dyskusję, go poprawić i pozwolić temu sprawie opaść. To byłoby przynajmniej moje sugestia Pozdrowienia

Napisany przez Sparer88
Tak więc nadal czytam i śledzę rozmowę. Nie martw się, zrozumiałem, że to dwie różne banki. Po prostu się wycofałem, bo nie miałem już nic do dodania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata