Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy istnieje w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym również świadczenie macierzyńskie?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór. Od przyjaciółki, która jest ubezpieczona w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym, wiem, że w okresie urlopu macierzyńskiego otrzymywała pieniądze zarówno od ubezpieczenia zdrowotnego, jak i od pracodawcy, przez sześć tygodni przed porodem. Aktualnie to mnie jeszcze nie dotyczy, ale planujemy dziecko i chciałbym wiedzieć, co mnie czeka w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Czy również mam prawo do zasiłku macierzyńskiego, czy muszę zadowolić się udziałem pracodawcy? A co będzie po urodzeniu dziecka? Czy nadal będę otrzymywać jakąkolwiek pomoc od pracodawcy? Dziękuję za pomoc.

Re: Czy istnieje w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym również świadczenie macierzyńskie?

Napisany przez ADMCI4
Jeśli otrzymasz pieniądze w związku z porodem, może to powiedzieć tylko osoba dobrze znająca twój plan. Najlepiej skontaktuj się z firmą ubezpieczeniową lub pośrednikiem w tej sprawie. W prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych nazywa się to świadczenie pakietem porodowym, a możesz mieć ubezpieczone dzienne zasiłki szpitalne na czas pobytu w szpitalu. Ponadto, badania i leczenie związane z ciążą i porodem są oczywiście wypłacane.Po wstrzymaniu umowy o pracę, pracodawca nie wypłaca już żadnych pieniędzy, nawet nie swojego udziału w składce na ubezpieczenie zdrowotne, który wcześniej płacił. Niestety, jedną z wad prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego jest brak możliwości bezpłatnego kontynuowania ubezpieczenia w okresie wychowawczym, tak jak ma to miejsce w ubezpieczeniu obowiązkowym. Poza tym dochodzi składka na dziecko, jeśli nie masz partnera objętego ubezpieczeniem obowiązkowym, który objąłby dziecko ubezpieczeniem rodzinnym.Z poważaniemAlexander ReiboldPośrednik ubezpieczeniowy

Napisany przez Buschi
Warto jeszcze wspomnieć, że każda kobieta w ciąży, która jest prywatnie ubezpieczona i pracuje, otrzymuje jednorazową wypłatę w wysokości 210€ jako zasiłek macierzyński od Federalnego Urzędu Ubezpieczeń. To przynajmniej wynika z informacji zawartych na tej stronie internetowej dotyczącej ochrony macierzyństwa i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Oczywiście jest to tylko kropla w morzu, gdy uwzględnimy utratę dochodu i dodatkowe obciążenia związane ze zniwelowaniem składki pracodawcy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata