Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mieszkanie własnościowe - Problem finansowania

Napisany przez Duke1977
Zamierzam kupić mieszkanie na własność. Cena zakupu mieszkania wynosi 200 000 euro (koszty dodatkowe zakupu są wliczone). Dysponuję gotówką w wysokości 80 000 euro i posiadam mieszkanie w południowoniemieckim dużym mieście (o wartości około 90 000 euro według maklera). Szacuję, że mogę uzyskać 450-500 euro miesięcznego dochodu z wynajmu, wliczając w to koszty dodatkowe. Istniejące mieszkanie nie ma zadłużenia. Miesięcznie mogę przeznaczyć około 700-800 euro na spłatę nowego kredytu. Jestem w nieusuwalnej pozycji (urzędnik państwowy). Pytanie, które sobie zadaję, to - jak powinienem podejść do tego problemu? Sprzedać moje istniejące mieszkanie - czy lepiej je wynajmować?

Napisany przez 2Bolitho
Pytanie, na które nikt nie będzie mógł odpowiedzieć za Ciebie. W ostatecznym rozrachunku zależy to zbytnio od Twoich zainteresowań i osobistych upodobań. Osobiście trudno mi się rozstać z nieruchomościami, które raz nabyłem, jeśli nie ma ku temu przeszkód ekonomicznych. Tylko raz miałem realne problemy z najemcami. Dlatego moje podejście do tego jest jasne. Istnieją jednak równie mocne przeciwwskazania, zwłaszcza w czasach negatywnego rozwoju demograficznego.

Napisany przez Duke1977
Dziękuję za odpowiedź. Mieszkanie znajduje się w Monachium, dlatego nie spodziewam się negatywnego trendu demograficznego. Oczekuje się wzmożonego napływu ludności (przynajmniej tak donoszą poważne gazety).

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Duke77, nie może spotkać Cię nic lepszego - posiadasz opłacalną nieruchomość w bardzo dobrym mieszkaniu i odpowiednie, względnie pewne dochody z najmu. Obecnie Twoje gotówki nie przynoszą żadnych lub bardzo niskich zysków, ponadto 80 000 euro podlega inflacji, ceny nieruchomości są niskie, podobnie jak stopy procentowe. Stopy procentowe są lekko wzrastające i nikt nie wie, dokąd zmierzają! Dla mnie jasna rekomendacja: wynajmij i zainwestuj teraz w nieruchomość do własnego użytku!

Napisany przez Marimore
Cześć Duke1977, Z jakiego powodu w ogóle myślisz o sprzedaży? Myślę, że wynajem będzie dla Ciebie najlepszą opcją! Pozdrawiam Mari

Napisany przez oelbaron1
W Monachium lepiej wynajmować, co przecież przemawia za tym?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata