- czw sty 13, 2011 7:34 pm
Cześć,
dzisiaj przypadkowo rozmawiałem z moim doradcą BHW.
(Na wstępie informacja, że BHW ma wpis w księdze wieczystej mojego domu w wysokości 50 000 euro jako pierwsza pozycja, a BHW ma niespłacone długi w wysokości 5000 euro.)
Podczas rozmowy zaproponował mi następującą ofertę:
Mogę dostać 20,000 euro kredytu gotówkowego (czyli pieniądze otrzymałbym w lutym 2011) po stopie nominalnej 1,9% z datą przydziału 1.9.2012 lub stopą nominalną 2,9% z datą przydziału 1.6.2012, przy miesięcznej wpłacie w wysokości 400 euro.
Na moje pytanie, ile musiałbym zapłacić łącznie odsetek przy wersji 1,9%, odpowiedział: około 1600 euro odsetek! Czas trwania według jego obliczeń to około 48 miesięcy.
Nie mógł mi wydrukować tej oferty ze względu na aktualizacje BHW w tej chwili. - Zdjęło mi to trochę dziwnie!?
Teraz siedzę tutaj i próbuję oszacować, ile to stanowi w rzeczywistości odsetek... ale nie udaje mi się dojść do rozsądnego wyniku. (Zawsze wychodzi mniej więcej 11,95% efektywnie - czy to się zgadza???)
Nie jest dla mnie też jasne, dlaczego przy wersji 2,9% data przydziału miałaby być wcześniejsza o trzy miesiące? Ostatecznie nie ma to dla mnie znaczenia, ponieważ powinienem otrzymać pieniądze od razu.
Czy ktoś może rzucić trochę więcej światła na tę sprawę???