Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupiony Dom - rozwód - i inne problemy

Napisany przez TiK
Cześć, w rodzinie mojej naprawdę dobrej przyjaciółki jest problem, ona jest bardzo nieszczęśliwa, dlatego chciałbym jej pomóc. Na razie nie ma żadnych długów, a wszystkie raty za Dom są regularnie spłacane. Problem wygląda następująco. - Pan i Pani Smith są rozwiedzeni, ale jak mi wiadomo, oboje (on i ona) muszą dalej spłacać raty. - Pani Smith mieszka wynajmując (ponieważ są rozwiedzeni), a pan Smith mieszka w domu, który szczerze mówiąc trochę się zaniedbuje pod jego opieką, ale chyba to nie ma znaczenia. - Pani Smith zrobiłaby wszystko, żeby wyjść z tej sytuacji, pan Smith jednak nie chce sprzedać domu. Czy ktoś może mi powiedzieć, co można zrobić w tej sytuacji? Czy mogę jakoś pomóc Pani Smith wyjść z tej sytuacji? Jestem bardzo ciekawy Waszych sugestii, mam nadzieję, że opis jest wystarczający. W przeciwnym razie postaram się zamieścić więcej informacji. Dziękuję z góry. Pozdrawiam serdecznie, TiK

Re: Kupiony Dom - rozwód - i inne problemy

Napisany przez Beatrix
Aloha, miałem niedawno ten sam przypadek w węższym kręgu znajomych. (Mam nadzieję, że nie chodzi o te same osoby) w tym przypadku Dom był jednak już spłacony. Tutaj zostało to rozwiązane w ten sposób: Pani Smith wyprowadziła się, a Pan Smith wziął dodatkowy kredyt w banku (miała połowę domu jako zabezpieczenie) i zapłacił Pani Smith. Jeśli oboje są teraz kredytobiorcami, sprawa staje się naprawdę skomplikowana, najlepiej byłoby, gdyby Pan i Pani Smith spotkali się z prawnikiem lub bankiem. Być może Pan Smith mógłby ponownie ustalić raty, kontynuować je samodzielnie i zwrócić Pani Smith jej udział w zapłaconych ratach. W ten sposób Dom byłby jego. Ponadto Pan Smith musiałby również płacić czynsz Pani Smith w obecnej sytuacji... Ponieważ mieszka w domu, który w 50% należy do Pani Smith. (Ona współfinansuje go)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata