Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy 800 000 € na finansowanie własnego domu to utopia?

Napisany przez Beatrix
Od pewnego czasu poszukuję domu własnego. Teraz jednak ma to być w pobliżu Monachium i mieć wystarczająco dużo miejsca dla ludzi i zwierząt (3,3 ha w tym przypadku). Wszystkie obiekty, które wchodzą w grę, mają zazwyczaj cenę zakupu 800 000 €, wliczając w to podatek od nieruchomości, itp. To olbrzymia suma. Samozatrudniony, mam bardzo dobre dochody (~ 4000 netto). Mój mąż jest zatrudniony na stałe z przeciętnym miesięcznym dochodem również 4000 netto, z rocznym wzrostem zarobków o około 400 €. Ze względu na moje samozatrudnienie możliwe, że moje wpisanie jako pożyczkobiorcy nie ma znaczenia, ponieważ prowadzę działalność gospodarczą od mniej niż 3 lat. Mimo wszystko, obecnie prawie nie mamy wydatków na utrzymanie, więc moglibyśmy spłacać co najmniej 3000-4000 € miesięcznie. Mamy niestety tylko 50 000 € kapitału własnego obecnie. Pytanie brzmi: czy mielibyśmy szansę na taki wysoki kredyt hipoteczny na zakup domu, czy też powinniśmy od razu odrzucić ten pomysł, ponieważ po prostu mamy zbyt mało własnego kapitału. Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Beatrix, jak długo prowadzisz działalność gospodarczą, a dokładniej ile zrobiłaś już sprawozdań rocznych? Jaki to rodzaj działalności? Bez tych informacji niestety nie można dokonać oceny!

Napisany przez Beatrix
Tworzę i zarządzam treściami w internecie, a także nawiązuję kontakty biznesowe. Problem polega na tym, że jeszcze rok temu zatrudniałem 8 pracowników do tego celu. Jednakże okazało się to nieopłacalne, ponieważ było zbyt wiele kłopotów, więc na zalecenie mojego doradcy podatkowego (którego uważam za idiotę) wyrejestrowałem działalność gospodarczą. To oznacza, że zarejestrowałem nową działalność na ten rok, aby mieć jasno określoną linię. Mam więc jeszcze niezakończony rok obrotowy, a ostatni raczej nie będzie wliczony. Chciałbym jednak uniknąć czekania kolejnych 3 lat i płacenia czynszu... 12 miesięcy byłoby jeszcze w porządku, ale sądzę, że sam rok obrachunkowy nie wystarczy. Czy kredyt nie mógłby być zaciągnięty tylko na męża? Czy bank wtedy zasądziłby również, że na utrzymanie potrzeba minimum 2000 netto z pensji męża w wysokości 4000 netto? Nieruchomość, którą chcemy nabyć, znajduje się w świetnej lokalizacji i byłaby atrakcyjna również dla gości wypoczywających, czyli w rzeczywistości tworzy się wartość, z którą bank wciąż mógłby pracować, gdyby istniało jakieś ryzyko. Bądź moglibyśmy rozwinąć drugie źródło dochodu. Dodatkowo mój mąż ma ubezpieczenie od niezdolności do pracy, które wypłaci mu rentę w wysokości co najmniej 4000 euro, jeśli nie będzie mógł kontynuować swojej pracy.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Beatrix, dochód Twojego męża mógłby być dobry na 600 000 euro, ale 800 000 euro byłoby nie do przyjęcia. Jednakże dochody z obiektu mogłyby zostać wygenerowane i uwzględnione, tego oczywiście nie jestem w stanie oszacować! Te dochody mogłyby być uznane za trwałe, o ile są one zrozumiałe, w takim przypadku sytuacja byłaby inna! Twój dochód z całą pewnością nie może zostać uznany!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata