Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak dobra jest zdolność kredytowa bez wkładu własnego?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, ponieważ teraz mam małą rodzinę, coraz częściej zastanawiam się nad kupnem lub budową domu. Niestety, nie mamy zbyt wiele pieniędzy i nie udało nam się dotąd odłożyć niczego na finansowanie. Oznacza to, że musielibyśmy przystąpić do tego przedsięwzięcia bez jednego grosza wkładu własnego. Ponieważ nie chcemy dużego domu, sądzimy, że byłoby to możliwe do sfinansowania. Jednak nie potrafimy ocenić, co brak własnego kapitału oznacza dla naszej zdolności kredytowej. Czy jest w ogóle możliwość uzyskania finansowania bez wkładu własnego? Pozdrawiam,Migo

Napisany przez 2Bolitho
Co dokładnie oznacza: Ponieważ nie chcemy dużej posiadłości, sądzimy, że byłoby to także finansowo wykonalne. Obejrzyj domy, które mogłyby to być. Zapisz ceny. Sporządź szczere zestawienie przychodów i wydatków (przy doliczeniu dochodów bądź pesymistycznie i wydatków hojnie, a przede wszystkim nie zapomnij o rezerwach na naprawy, samochód, wakacje, budowę majątku itp.). Następnie przekalkuluj (lub kalkuluj) kredyt w Internecie. Jeśli pasuje, pasuje. Jeśli nie, nie pasuje. Jeśli nie ma własnego kapitału, oprocentowanie prawdopodobnie będzie trochę wyższe niż mogłoby to być. Ale to już wszystko. Po prostu musi to być przedstawione.

Napisany przez Marimore
Cześć Migo!

Budować Dom bez własnego kapitału? Mogę tylko odradzić! Nie bez powodu zaleca się posiadanie przynajmniej 20% kapitału własnego. Pułapka zadłużenia czai się na ciebie! Nie wydaje mi się także, żeby poważny bank udzielił ci kredytu...

Jeśli sam podważasz swoją zdolność kredytową, to z dużym prawdopodobieństwem otrzymasz co najwyżej kredyt na bardzo niekorzystnych warunkach. Czy na to zasługuje twoje własne mieszkanie?

Co stoi na przeszkodzie podpisaniu umowy najmu? Jak wyglądają twoje dochody? Mała rodzina, mało pieniędzy - proszę dobrze przemyśl swój plan!

Pozdrawiam,
Mari

Napisany przez 2Bolitho
Generalnie nie widziałbym tego tak ogólnie. Muszę przyznać, że 20% własnego kapitału byłoby fajne. Ale można to zrobić także bez tego. Szczególnie jeśli nieruchomość można nabyć stosunkowo tanio (na przykład w naszym przypadku w rodzinie) i warunki dochodowe są odpowiednie. My także zrobiliśmy to bez wkładu własnego i dwa lata później rozbudowaliśmy. Oprocentowanie było Ok, a instytucją kredytową było niesolidne kredytowe stowarzyszenie lokalne. Co jest istotne podczas decyzji zakupu, to poznanie swoich warunków i podjęcie decyzji na podstawie kryteriów inwestycyjnych. Nie decydować na podstawie powodów psychologicznych. Chcemy wszyscy żyć lepiej, niż to jest dla nas możliwe, ale to jest po prostu bardzo drogie, dlatego trzeba podchodzić do tego konsekwentnie racjonalnie. Zazwyczaj kupno jest bardziej opłacalne niż wynajem. To zależy od indywidualnych okoliczności.

Napisany przez Marimore
Cześć Bolitho! Jestem raczej konserwatywny jeśli chodzi o sprawy finansowe. Twój osobisty przykład jest dla mnie bardzo pouczający i niezwykle interesujący! Muszę jednak przyznać, że niewiele informacji, które podał Migo, sprawiło, że zrobił na mnie wrażenie niedopracowanego, dlatego zaczęły dzwonić moje alarmy... Mam nadzieję, że się mylę, w każdym razie życzę mu powodzenia, niezależnie od tego, na co się zdecyduje. Pozdrawiam, Mari

Napisany przez 2Bolitho
Tak, również miałem wrażenie, że działałem pochopnie. Dlatego zalecałem przemyślane obliczenie wszystkiego dokładnie. Wtedy szybko widać, co naprawdę jest możliwe. Przynajmniej jeśli obliczenia są uczciwe i zawierają wszystkie niezbędne rezerwy. I rzeczywiście robi różnicę, gdy idzie się do banku i mówi: Myślimy, że to możemy sfinansować.. Lub gdy można przedstawić dobrze przemyślany i dobrze obliczony biznesplan w przenośni na zakup domu.

Napisany przez NaTwoim13
Małe podstawowe pytanie: który sposób finansowania jest zdrowszy? Cena zakupu 150 000 euro pomniejszona o 20 000 euro kapitału własnego lub Cena zakupu 130 000 euro bez kapitału własnego? Kto właściwie określa, co oznacza kapitał własny? Czy to oznacza, że klient był w stanie zaoszczędzić coś oprócz swoich zwykłych zobowiązań? Czy zawsze tak jest, gdy na przykład jest obecny kapitał własny? Kto gwarantuje i stwierdza, że kapitał własny nie pochodzi od mamy ani od taty? Czy kapitał własny naprawdę odgrywa tak dużą rolę? Do czego służą 100 000 euro kapitału własnego, gdy cena zakupu wynosi 300 000 euro, a dochód rodzinny to 2 000 euro? Czy osoba, która finansuje 200 000 euro bez kapitału własnego i ma dochód rodzinny w wysokości 3000 euro, nie stoi w lepszej sytuacji? To wszystko jest czystą spekulacją i czy (kapitał własny tak czy nie) nie ma to tak naprawdę znaczenia, lecz raczej to, czy zapotrzebowanie na finansowanie i wynikająca z tego miesięczna spłata kredytu są w zdrowej proporcji do dochodu rodzinnyego lub nadwyżki! Dlatego nie ma ogólnego zdania, czy lepsze jest finansowanie z lub bez kapitału własnego, lecz sytuacja musi być rozpatrywana całościowo, a tego w żadnym wypadku nie da się ogarnąć za pomocą informacji od Migo, jedynie wskazujących to, że finansowanie bez kapitału własnego jest całkowicie wykonalne, natomiast posiadanie kapitału własnego nie jest konieczne, choć oczywiście bardzo ułatwia sprawę! To nie jest zasadnicze kryterium decyzyjne! Drogi Migo, skontaktuj się ze mną pod moim adresem e-mail, chętnie w sposób niezobowiązujący pokażę Ci, czy możliwe jest zasadnicze zrealizowanie Twojego życzenia. To nic nie kosztuje i zajmuje 5 minut, ale przynajmniej dowiesz się, na jakim punkcie się znajdujesz!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata