Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Sally Malay Mining - Kopalnia Sally Malay

Napisany przez ADMCI4
Podałem koniec stycznia lub na początku lutego na forum Cash informacje dotyczące interesującego tytułu spółki górniczej i od tamtej pory sam posiadam ich akcje. Od tego czasu cena znacząco wzrosła i jeszcze nie osiągnęła swojego szczytu. Kurs-zysk wynosi 7, nadal bardzo niski i spadnie jeśli ceny metali bazowych pozostaną wysokie, a produkcja osiągnie swój cel. Ceny niklu i miedzi ponownie osiągnęły najwyższy poziom. Głównie wydobywany jest nikiel (3/4), miedź (1/4) oraz kilkaset ton kobaltu. Wadą są straty z tytułu transakcji terminowych, ale udział tych transakcji nie powinien przekraczać 30% produkcji (stan z goldseiten.de). Ostatnie wiadomości: - Spółka ciągle inwestuje w badania obszarów, niedawno (5.4.06) zgłoszono kolejne znalezisko zasobów w kopalni Sally Malay. - 13.4.06 ogłoszono rozstrzygnięcie procesu dotyczącego gruntów Copernicus z THX, co na pewno przyniesie dodatkowe pozytywne impulsy, ponieważ Sally Malay nabyła 60% udziałów w tym. Powód moich zakupów: - Ponieważ ponad 50% akcji jest w rękach dużych inwestorów. - Surowce naturalne (Chiny, Indie) - Produkcja rozpoczęła się zaledwie rok temu i zostanie podwojona - Kontynuowane prace poszukiwawcze - Zarząd jest wiarygodny i doświadczony - Informacje - Akcje były jeszcze tanie (kupiłem je za 52 eurocenty) Następne kroki: czekam na - Wyniki kwartalne za 1Q 06 - Roczną sprawozdawczość w czerwcu - Obserwację cen metali bazowych Moje oczekiwania: - 1,50 euro

Napisany przez 2cybercrash
Dobry post, dzięki predator, PE był nawet podany jako 5.6, wykres dotychczas był zmienny w ograniczonym zakresie i niedawno przeszedł w bardzo strome utworzenie szczytu. Wartość jest i pozostaje interesująca, być może niekoniecznie idealny punkt wejścia. Lepiej pół niż całe opakowanie. Siedziba znajduje się w Australii (SMY) lub jest też handlowalny we Frankfurcie (YM1). Im więcej danych fundamentalnych jest dostępnych na temat wartości wydobywczej, tym lepiej. Ceny surowców nadal będą oscylować, a co za tym idzie i wartości wydobywcze. Muszę jeszcze sprawdzić wolumen/handlowalność. Dotychczas były osadzone w regionie centów, mogą z powodzeniem przenieść się do regionu AUS$/€, co może przyciągnąć nowych inwestorów?

Napisany przez ADMCI4
Jednocześnie tytuł jest także dostępny na Xetrze. Symbol pozostaje ten sam, YM1. Jednak obroty są znacznie mniejsze w porównaniu do giełdy we Frankfurcie. Dla mniejszych pakietów nie stanowi to problemu. Z uwagi na dużą zmienność, w przypadku takiego tytułu jest to normalne, ponieważ nie jest to Blue Chip. Dlatego ważne jest obserwowanie cen metali bazowych. Jeśli ceny pozostaną wysokie, wszystko będzie w porządku, i tego się spodziewam do połowy roku. Silny wzrost był wynikiem dobrych wiadomości pod koniec marca i w kwietniu. Być może kurs najpierw podskoczy jeszcze wyżej ze względu na pozytywne wyniki sądowe, a następnie się ustabilizuje. Nawiasem mówiąc, w Australii kurs już przekroczył 1,20 Au$!

Napisany przez ADMCI4
Cena nikla na nowych rekordowych poziomach: https://www.godmode-trader.de/news-ed...a=432540&idc=8 To cieszy moje inwestycyjne serce

Napisany przez ADMCI4
Porównanie różnych akcji niklowych: https://www.goldseiten.de/content/div...p?storyid=2488 Sally Malay osiągnęła nowe szczyty:

Napisany przez ADMCI4
Natychmiastowe zawieszenie handlu na Sally Malay. Nie może być tak, że cena niklu spada w ciągu jednego dnia o tyle! To aż 65%! Cóż się stało? Na stronie kitcometals.com jest napisane: Due to technical difficulties, the prices displayed are inaccurate. We are working to solve the problem and we anticipate that it will be corrected soon. We apologize for the inconvenience and appreciate your patience.

Autsch, minus 15%, napisz to również, szanowny drapieżniku, przekonani inwestorzy nie są zaangażowani, oni szybko zrzucą ręcznik, jeśli cena niklu nieco się skurczy. Obecnie niezainwestowany, sprawdź fundamenty jeszcze raz.

Napisany przez ADMCI4
Te 15% zauważyłem dopiero teraz, ponieważ byłem w pracy, więc nie mogłem tego wcześniej napisać. Z innego forum przeczytałem to: <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< MY potrzebuje 8-12 miesięcy, aby wchłonąć tę zwiększoną kapitalizację o 20 mln jako wynik wolnego przepływu pieniężnego Nie chcą przespać tego czasu, aby robić postępy strategiczne (programy eksploracyjne itp.) Jednocześnie całe zwiększenie kapitału zostało przeprowadzone przez dotychczasowych inwestorów instytucjonalnych. (stąd również niewielka objętość przy dzisiejszej transakcji) Oznacza to, że dotychczasowi ważni akcjonariusze pozostają w grze i nawet dodatkowo inwestują. Dzięki temu zostają spełnione dwie cele: 1. SMY otrzymuje środki, aby zdobyć czas na dalszy rozwój 2. Wielcy inwestorzy otrzymują tanie akcje, które w przyszłości przyniosą spore zyski. Sprytne, prawda? <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Jeśli inwestorzy instytucjonalni pozostaną w grze, to dobrze, zaufanie do potencjału pozostaje. To dla mnie bardzo ważne. 15% straty wynikały z wyprzedaży z powodu paniki, która miała miejsce przed zatrzymaniem i nie ma to nic wspólnego z wykresem metali. Nadal pozostaję w grze, patrząc na to długoterminowo.

Napisany przez ADMCI4
Ceny na stronie kitcometals.com nie mogą być już traktowane poważnie. Ceny osiągnęły nowy rekordowy poziom! Poziom zapasów w magazynie od pewnego czasu systematycznie spada. Zobacz tutaj: https://www.lme.co.uk/nickel.asp Oficjalne ceny LME (US$/tona) z dnia 12 maja 2006 r. (dane stare o >1 dzień) KUPUJĄCY ZA GOTÓWKĘ 22,200.00

Dziękuję drapieżniku, zawsze dobrze być na bieżąco. Nawet przy takiej egzotycznej inwestycji trzeba wyczuwać puls rynku i wiedzieć, jak sytuacja wygląda. To wartość, którą obserwuję pobocznie, na swojej liście obserwacyjnej, właśnie na liście egzotycznych inwestycji, to dość interesujące.

Napisany przez ADMCI4
Sally Malay jest obecnie mocno wstrząśnięta, oczywiście w związku z obawami przed inflacją. Jednakże spodziewa się, że akcje związane z górnictwem powinny na tym skorzystać, ponieważ cena pozostała dosyć wysoka. Nie oczekuje się podwojenia zysków pomimo znacznie większej produkcji w porównaniu z ubiegłym rokiem, jednakże wzrost cen surowców na pewno przyczyni się do wzrostu zysków. Według ostatnich wieści, wydobycie rudy przebiegało zgodnie z planem, bez większych trudności, a nawet udało się osiągnąć pewien niewielki wzrost. Nie zapomnij, że 30.6 będą publikowane wyniki roczne.

Napisany przez ADMCI4
Zgromadzenie ogólne Sally Malay odbędzie się 21 sierpnia. Stan cen metali z 23 czerwca: NIKIEL 20,290.00 MIEDŹ 6,710.00 26.04.2006 Macquarie przewiduje deficyt na rynku niklu wynoszący 27 000 t.

Napisany przez Springer
Sally Malay teraz kosztuje około 0,69 EUR we Frankfurcie. Znam to miejsce tylko z słyszenia, dlatego chciałbym zapytać o wasze oceny: Czy SM jest liderem w branży :?: Czy nikiel/miedź mogą również zyskać na wartości w długim okresie :?: Czy SM obecnie raczej powinien być umieszczony na liście prania w przypadku cyberataku czy na liście zaplanowanych walnych zgromadzeń (ponieważ w ciągu ostatnich 4 tygodni wartość spadła o prawie 10%) :?

To jest egzotyk, trzymaj na liście obserwowanych, tylko dla osób z obfitą płynnością, które chcą zaryzykować. W sektorze surowców Xstrata nadal jest moim pierwszym wyborem. Wykres ostro przerwany, musi znaleźć nowy poziom, atrakcyjna wycena, interesująca ze względu na wanad do wyrobu stali i silną pozycję węgla.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Springer Sally Malay to jeszcze stosunkowo młode przedsiębiorstwo, ale już czwarty co do wielkości producent niklu w Australii w ciągu 2 lat od rozpoczęcia wydobycia. Obecne złoża rudy wystarczą na kilka lat. Jest jeszcze wiele badań prowadzonych (Sally Malay, Copernicus, Panton, Wills Creek, Corkwood i ... jakkolwiek się one wszystkie nazywają) nawet na platynę. W przypadku sukcesu Sally Malay ma nawet co roku prawo do 1 1/2 miesiąca (około 250 000 ton rocznie) rudy platynowej z prawem do dodatkowych 50%. Wtedy również byliby obecni w dziedzinie metali szlachetnych. Powinieneś sprawdzić plan na 10 lat, wtedy będziesz miał bardzo dobry ogląd. Rozwój Sally Malay zależy od następujących czynników: - Koszty wydobycia - Cena metali - Odkrycia zasobów rudy - Redukcja długu - Dywidenda - Zarządzanie Jednym z celów Sally Malay jest wypłacanie dywidendy, ale powinno to nastąpić dopiero po spłaceniu połowy długu. Może to nastąpić w przyszłym roku w zależności od rozwoju rynku. Ceny metali wciąż rosną. Dopóki świat, zwłaszcza Chińczycy i Hindusi, osiągają niemal lub ponad 10% wzrostu rocznie, popyt na wszystkie metale będzie rosnąć. Średnie ceny zostały już kilkakrotnie podniesione przez banki! Zwłaszcza metale przemysłowe są wyraźnie bardziej potrzebne. Niklu do przyszłego roku przewiduje się nadal deficyt pod względem podaży/popytu. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku miedzi, która stanowi jednak tylko 1/4 produkcji. Zawsze trzeba się liczyć z kryzysami, a następny na pewno nadejdzie. Ostatnie wahania są również związane ze zwiększeniem kapitału, ponieważ było to konieczne do realizacji 10-letniego planu. Obecny wskaźnik KGV powinien wynosić 5, co jest bardzo korzystne w porównaniu z konkurentami o podobnej wartości. Pozdrowienia z Zurychu

Napisany przez Springer
Dziękuję za odpowiedziBędę obserwować sytuację dalej, na razie surowce są pod pewną presją ?Wskaźnik PE wynoszący 5-6 jest naprawdę kuszący ?Wielu czeka z pewnością, aby zobaczyć, jak się rozwinie historia (kolejne odwierty, dane finansowe itp.)Jeśli wymienione przez predatora czynniki się zgodzą, to cena pójdzie w górę

Napisany przez Springer
Co sądzicie na dzień dzisiejszy :?: Tytuł przez kilka dni dobrze sobie radził, teraz znowu lekko spadł. Kurs na Frankfurt 4.7.06: 0,72EUR Bardzo mnie to interesuje, ale korekta może nastąpić....... Moim zdaniem tytuł wkrótce spadnie poniżej 0,7 EUR :shock:

Napisany przez ADMCI4
To może ostatecznie spowodować powrót do poziomu --.69. Bez informacji pewni inwestorzy po prostu szybko się denerwują. Cena niklu znowu powyżej 22600$ i z zapasem na poziomie około 10000 ton może być tylko pozytywna. Dziś nie pojawiły się żadne komunikaty. Przecież to nie każdego dnia Boże Narodzenie! Obawy inflacyjne wydają się teraz jakoś zniknęły, ostatnia reakcja była po prostu przesadzona. Okazję do wejścia miało się podczas poprzedniego spadku. Spodziewam się jeszcze większego wzrostu, jeśli nastroje pozostaną takie same do Walnego Zgromadzenia.

Napisany przez Springer
predator pisze: Możliwość wejścia pojawiła się podczas poprzedniego załamania.
Masz absolutną rację, niestety wtedy miałem zablokowany mój kapitał Wkrótce znowu coś się zwolni, gdy cena SPX spadnie, zyskam, chociaż oczywiście nie życzę Ci załamań kursu :wink:

Napisany przez ADMCI4
Byłem teraz 2 tygodnie na wakacjach i bardzo się zregenerowałem. Teraz czas znów do pracy. Jeśli spojrzę na tytuł, to trochę się ożywił. Ceny metali osiągnęły nowe szczyty w tym roku, oczywiście kryzys na Bliskim Wschodzie miał w tym swój udział. Zapasy spadły do poziomu, który utrzymuje cenę na wysokim poziomie. Terminowe sprzedaże 6000 ton w cenie 10400 $ za tonę stawiają nas w trudnej sytuacji, gdy ceny osiągnęły szczyty w wysokości 28000 $ za tonę. Termin dostawy jest do 08 roku i stanowi zaledwie 25% rocznej produkcji. Wątpię, żeby zarząd był na tyle głupi, żeby teraz przegapić te super ceny i ostatecznie zaskoczyć nas bardzo dobrymi wynikami.

Napisany przez ADMCI4
Sally Malay nie przekonała wynikami z zakończonego roku fiskalnego. Krótko i zwięźle z innego forum: ------------------------------------------------------------------------------ Prywatne podwyższenie kapitału na kwotę 1,25 AUD było znacząco przesadzone. Komentarz użytkownika: co skutkuje około 10% rozcieńczeniem kapitału. Rezerwy gotówkowe wzrosły do ponad 30 mln AUD, a długi zmniejszyły się o 9 mln AUD do 24 mln AUD. Produkcja była o prawie 15% słabsza niż zakładano lub planowano, ze względu na trudne warunki gruntu. Ogólne koszty wzrosły o nieco ponad 10% w porównaniu z poprzednim kwartałem, przy założeniu przychodów z niklu, wliczając w to zobowiązania zabezpieczające, ale też w podobnej skali. Planowane jest zwiększenie rezerw i produkcji w kopalni Lanfranchi. Obecnie 60% produkcji zostaje zarezerwowane na zabezpieczenie przyszłych sprzedaży. Ceny osiągnięte z hedgingowych sprzedaży niklu wynoszą 11 418 USD za tonę. Komentarz użytkownika: Boli to, gdy światowa cena niklu jest powyżej 24 000 USD za tonę. Mechanizm hedgingowy obejmuje umowy o terminie do 24 miesięcy. ------------------------------------------------------------------------------ - Lepiej podnosić kapitał niż brać nowe kredyty. - 40% sprzedane po cenach bieżących, ale nie można zrozumieć, dlaczego 60% aktualnej produkcji jest zabezpieczone przez hedging, przy obecnych cenach na rynku światowym. Czy należy czekać na roczne wyniki finansowe?

Interesująca relacja, dzięki predator, biznes górniczy niesie ze sobą wiele niepewności, wzlotów i upadków. Tytuł pozostaje na liście obserwowanych. Obecnie, pomimo gwałtownych wstrząsów, preferuję Xstratę notowaną na SWX, która w związku z próbami przejęcia Falconbridge wywołała poruszenie.

Napisany przez ADMCI4
Sprzedałem swoją dawkę Sally za 72 centy za akcję, co daje zysk w wysokości 35%. Hedge mnie nie przekonuje. Nie chce czekać na dobre wyniki finansowe. Szukam kopalni o podobnej pozycji w surowcach. Jak tylko podejmę decyzję, dam znać. Jak powiedział Buffett: Czas jest przyjacielem wspaniałych firm i wrogiem przeciętnych firm.

Decydując się na zrealizowanie zysku i przekazanie go zawsze mam szacunek. Kupować można zawsze ponownie w interesującym poziomie, pod warunkiem, że amunicja jest przechowywana sucha.

Napisany przez ADMCI4
Chciałem ponownie użyć części amunicji, ale tytuł nie ma ceny na Xetrze, więc handel nie jest możliwy również za pośrednictwem Yellowtrade!

Napisany przez Springer
predator pisze: Chciałem ponownie użyć część amunicji, ale nazwa nie ma ceny na Xetrze, więc nie ma możliwości handlu przez Yellowtrade!
ma ona już cenę, mianowicie cenę ostatniego kursu, który jednak w tym momencie nie jest już całkowicie aktualny.... handel dochodzi do skutku, gdy oferta i popyt spotykają się, możesz także wystawić zamówienie, często wtedy pojawia się reakcja po stronie oferty.... Warto spróbować :wink: Po stronie oferty zachodzi to samo, nawet jeśli jeszcze nie ma kupujących, cena oferty zostanie zalogowana, wtedy pracujesz z limitami. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Podtytuł, o którym mówię, jest wyświetlany w Xetrze, ale niestety nie jest obecnie przedmiotem handlu. Deutsche Börse poinformowała mnie o tym mailowo. Firma nosi nazwę Mincor. Działa w tym samym rejonie co Sally, ale radzi sobie o wiele lepiej. Niestety nie mam dostępu do giełdy frankfurckiej. Jaka szkoda. P.S. Nie trzeba mi mówić, w jaki sposób dochodzi do handlu, ponieważ nie jestem początkującym. :wink:

Napisany przez Springer
predator pisze: Tytuł, o którym mówię, jest widoczny na Xetrze, ale niestety nie jest handlowany. Deutsche Börse poinformowała mnie o tym e-mailem. Firma nazywa się Mincor. Działa w tym samym obszarze co Sally, ale jest w o wiele lepszej sytuacji. Niestety nie mam dostępu do giełdy we Frankfurcie. Jaka szkoda. :
ach, myślałem, że chcesz ponownie zainwestować w SM, ponieważ ciągle jesteśmy w tej samej transakcji :idea: Nie musisz mi tłumaczyć, jak dochodzi do handlu, bo nie jestem początkujący. :wink: ok. przepraszam :

Napisany przez ADMCI4
Okej, masz rację, nie było to od razu oczywiste. Zaznaczyłem, że przód sprzedaży w przypadku Sally nie przekonuje, dlatego chciałbym kupić podobny tytuł.

Napisany przez Simona
Cześć predator Krótkie zapytanie: Czy nadal masz Mincor? Jeśli tak, kiedy kończy się tam rok obrotowy? W czerwcu czy w grudniu? Myślę, że w czerwcu. Czy wyniki Q za październik są już dostępne czy jeszcze nie? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam, że nie mogłem odpowiedzieć wcześniej, ale byłam na wakacjach do dzisiaj. U Sally prawdopodobnie kończy się to w lipcu, a co do Mincor? Jeśli niedawno wypłacili dywidendę, to także chyba w tym czasie. Od czasu do czasu śledzę Sally, idą bardzo dobrze! Mincor również, jednak jest mało aktywnie handlowane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata