- pt kwie 14, 2006 12:38 pm
Podałem koniec stycznia lub na początku lutego na forum Cash informacje dotyczące interesującego tytułu spółki górniczej i od tamtej pory sam posiadam ich akcje. Od tego czasu cena znacząco wzrosła i jeszcze nie osiągnęła swojego szczytu. Kurs-zysk wynosi 7, nadal bardzo niski i spadnie jeśli ceny metali bazowych pozostaną wysokie, a produkcja osiągnie swój cel. Ceny niklu i miedzi ponownie osiągnęły najwyższy poziom. Głównie wydobywany jest nikiel (3/4), miedź (1/4) oraz kilkaset ton kobaltu. Wadą są straty z tytułu transakcji terminowych, ale udział tych transakcji nie powinien przekraczać 30% produkcji (stan z goldseiten.de).
Ostatnie wiadomości: - Spółka ciągle inwestuje w badania obszarów, niedawno (5.4.06) zgłoszono kolejne znalezisko zasobów w kopalni Sally Malay. - 13.4.06 ogłoszono rozstrzygnięcie procesu dotyczącego gruntów Copernicus z THX, co na pewno przyniesie dodatkowe pozytywne impulsy, ponieważ Sally Malay nabyła 60% udziałów w tym.
Powód moich zakupów: - Ponieważ ponad 50% akcji jest w rękach dużych inwestorów. - Surowce naturalne (Chiny, Indie) - Produkcja rozpoczęła się zaledwie rok temu i zostanie podwojona - Kontynuowane prace poszukiwawcze - Zarząd jest wiarygodny i doświadczony - Informacje - Akcje były jeszcze tanie (kupiłem je za 52 eurocenty)
Następne kroki: czekam na - Wyniki kwartalne za 1Q 06 - Roczną sprawozdawczość w czerwcu - Obserwację cen metali bazowych
Moje oczekiwania: - 1,50 euro