Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy kieszonkowe chrzestne jest również opodatkowane?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, dwa lata temu urodziło się moje chrześniaczka i z tej okazji otworzyłam dla niego książeczkę oszczędnościową, na którą wpłacam co miesiąc 30 euro. Ponieważ rodzice dziecka nie powinni o tym wiedzieć, książeczka jest u mnie. Jest jednak na nazwisko chrześniaczki. Pieniądze nie przynoszą zbyt dużych zysków procentowych, ale w końcu ktoś musi je zgłosić. Czy to moje zadanie, skoro otworzyłam książeczkę oszczędnościową, czy też chrześniaczka musi później zgłosić wszystko samodzielnie? Nie chcę niczego zrobić źle, ale też nie chcę wykazywać nadmiernego zapału. Z poważaniem

Re: Czy kieszonkowe chrzestne jest również opodatkowane?

Napisany przez Beduine
Zazwyczaj do otwarcia konta wymagane są dokumenty dotyczące właściciela (w tym przypadku: chrześniaka) takie jak akt urodzenia/pełnomocnictwo. Dziecko musiałoby otrzymać zaświadczenie o niepodleganiu opodatkowaniu u urzędu skarbowego. Wtedy nie będzie pobierany żaden podatek, ani dochody z ewentualnie różnych kont nie przekroczą rocznej kwoty wolnej od podatku w wysokości 801 €. Następnie trzeba wpisać tę kwotę wolną od podatku w banku (ewentualnie także proporcjonalnie). Jednakże z tego, co wiem, do wszystkich tych rzeczy potrzebna jest zgoda/pełnomocnictwo przynajmniej jednego opiekuna prawnego. Ogólnie, dochody z odsetek podlegają zaliczaniu podatku od zaliczki na podatek. Też myślałam o tym dla mojego chrześniaka, głównie dlatego, że chciałam uniemożliwić dostęp rodzicom. Ale nie mogłam otworzyć konta :-( Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata