Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy kobiety otrzymują takie same świadczenia jak mężczyźni?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy użytkownicy forum, Ja osobiście nie muszę się martwić o moje prywatne środki emerytalne, ponieważ jestem członkiem funduszu emerytalnego od ponad 20 lat. Jednak martwię się o moją żonę, która z powodu ograniczonej aktywności zawodowej nigdy nie miała dodatkowego funduszu emerytalnego. Chcielibyśmy teraz założyć taki fundusz, choć mam wątpliwości, czy zaczynając w wieku 40 lat nie jest to trochę za późno. Słyszałem też, że kobiety otrzymują później mniejsze środki niż mężczyźni, mimo takich samych wkładów? Czy to prawda i jeśli tak, dlaczego? Pozdrowienia Android

Napisany przez Reibold
Witaj Androidzie! W wieku 40 lat nie jest za późno na prywatne zabezpieczenie emerytalne. Twoja żona może zadbać o swoją emeryturę na wiele różnych sposobów. Oto tylko kilka z nich: - Renta Rürup - Renta Riester - Prywatne ubezpieczenie emerytalne - Plan oszczędności inwestycyjnych - Inwestycje w nieruchomości itp. To, co najlepiej pasuje do jej potrzeb, zależy od wielu czynników, takich jak jej dochód, ilość dzieci, chęć elastyczności w wpłatach, itp. Dlatego powinna poświęcić czas na jedno lub dwa spotkania konsultacyjne z niezależnym specjalistą. Przecież chodzi o kilkadziesiąt tysięcy euro. W niektórych formach zabezpieczenia emerytalnego, które kończą się dożywotnią rentą, kobiety otrzymują nieco mniejszą rentę miesięcznie niż rówieśnicy mężczyźni z tego samego umowy. Wynika to z wyższej oczekiwanej długości życia kobiet. Zakłada się, że kobiety żyją dłużej, dlatego wypłata jest rozłożona na więcej miesięcy. Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszów Neuburg an der Donau

Napisany przez Gerd
W przypadku systemu Riester nie ma takiej opcji. Oboje otrzymują takie same świadczenia.

Napisany przez EasyD
Android pisze: Nie muszę martwić się o swoje prywatne zabezpieczenie emerytalne, ponieważ jestem członkiem funduszu emerytalnego od ponad 20 lat.
Oznacza to, że również dla siebie przeprowadził Pan już analizę, ile emerytury będzie miał dostępne po inflacji i po odliczeniu podatków oraz składek na ubezpieczenie społeczne?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata