Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak powinienem/z powinien/z powinnam ulokować swoje pieniądze?

Napisany przez joker
Cześć ludzie, mam kilka pytań i mam nadzieję, że możecie mi udzielić kilku porad. Chciałbym zainwestować trochę pieniędzy, ale nie jestem pewien, jak to zrobić. Mam 5000€, które mogę gdzieś wpłacić i planuję co miesiąc dalej wpłacać 50-60€. Miało to trwać przez najbliższe 10 lat. Byłoby fajnie, gdyby istniała możliwość szybkiego dostępu do pieniędzy, jeśli coś się zdarzy. Co proponujecie?

Napisany przez 2Bolitho
Zaproponuję: najpierw dokładnie zapoznaj się z tematem budowy majątku. Jest tam blog: Bogaty z planem lub Finanzdeutsch. Oferują one dobrze zorganizowaną inicjację tematu, aby można było się zainteresować ciekawszymi tematami. Zasadniczo musisz zastanowić się, czego oczekujesz od przyszłości. Od tego zależeć będzie Twoja strategia inwestycyjna. Ja oczekuję wysokiej inflacji w najbliższych latach (choć są też dobre argumenty przeciwko temu). Dlatego inwestuję mało pieniędzy na rynku kapitałowym (lokata, obligacje itp.). Za to zwiększyłem moje inwestycje w aktywa rzeczowe (udziały w firmach -> akcje i surowce -> złoto/srebro). Zredukowałem też moje rezerwy finansowe. W moim przypadku wyglądałoby to tak: 10% płynności = 500 EUR na lokacie, 60% akcji (3 pozycje akcji po 1.000 EUR) i 30% surowców (1 uncja złota i 20 uncji srebra = około 1.500 EUR). To jednak tylko przykład i ma na celu zobrazowanie systemu inwestycyjnego. Dokładny plan będziesz musiał ustalić sam i uwzględnić w nim Twoje założenia. Bądź ostrożny podczas wszelkich rozmów doradczych. Zazwyczaj są to rozmowy sprzedażowe, dlatego trzeba być bardzo czujnym i porównywać oferty.

Napisany przez ProperSoul
Cześć, Prawdopodobnie rozdzieliłbym pieniądze. Część z nich położyłbym na rachunek oszczędnościowy (nie mam pojęcia, może 1000 euro), a resztę zainwestowałbym w dłuższej perspektywie, ale zależy to od twoich życzeń i celów. Musiałbyś podać kilka informacji. Pozdrowienia

Napisany przez Birgit
Joker, czy już założyłeś rezerwę finansową na koncie oszczędnościowym? Musisz najpierw rozważyć, czy w najbliższej przyszłości będziesz potrzebować większych sum pieniędzy, na przykład na nowe zakupy (samochód, meble itp.). Następnie powinieneś zdecydować, ile pieniędzy chcesz zainwestować. Najpierw zorientuj się, w co chcesz zainwestować swoje pieniądze. konto oszczędnościowe, z którego możesz w każdej chwili skorzystać (= niższy zysk) lub papierów wartościowych (= wyższy zysk = większe ryzyko). Jeśli chcesz na przykład zainwestować w fundusze, możesz je oczywiście w każdej chwili sprzedać. Jednak nie ma to sensu, jeśli kursy akurat są niskie. Więc najpierw zastanów się, czy możesz zrezygnować z pieniędzy na następne 10 lat. Birgit

Napisany przez 2Bolitho
Zgadzam się z Tobą, Birgit, jak już zostało opisane powyżej. Ale nie jest to ograniczone. Dlaczego lub, skoro można użyć i.

Napisany przez Birgit
Bolitho pisze: Zgadzam się z Tobą, Birgit, jak już zostało opisane powyżej. Ale nie ograniczajmy się. Dlaczego lub, skoro można też użyć i.
Cześć Bolitho, napisałem lub z powodu: Cytat użytkownika joker Planowano to na następne 10 lat. Byłoby dobrze, gdyby istniała opcja szybkiego dostępu do pieniędzy, jeśli dzieje się cokolwiek. Jeśli chciałby mieć dostęp do pieniędzy w każdym momencie, mało sensowne jest inwestowanie ich na przykład w fundusze. Jeśli wtedy musi je sprzedać, bo potrzebuje pieniędzy, a kursy leżą na dnie, ponosi stratę z zysków. Nie inwestowałbym w papierów wartościowych, jeśli być może będę potrzebował pieniędzy w ciągu najbliższych 5 lat. Dlatego pytanie, czy ma już gdzieś ulokowane rezerwy finansowe. Birgit

Napisany przez joker
Cześć ludzie, w zasadzie mam nadmiar gotówki. Jest też mała poduszka bezpieczeństwa, na wypadek jakichś awarii itp. Na pewno nie jestem typem, który podejmuje duże ryzyko, ponieważ nie dysponuję takimi możliwościami finansowymi, abym mógł powiedzieć no, warto było spróbować. Chcę czegoś solidnego, moim życzeniem byłoby osiągnięcie 3-4% zwrotu z inwestycji w ciągu tych 10 lat, byłbym z tego bardzo zadowolony. W zasadzie mogę zrezygnować z tych pieniędzy, dlatego mogę je ulokować na 10 lat.

Napisany przez 2Bolitho
3-4% MOŻE oznaczać, że za 10 lat będziesz mógł kupić tylko trochę więcej niż obecnie za tę samą ilość pieniędzy, lub nawet mniej niż obecnie. Ryzyko inwestycji finansowych jest często dziwnie interpretowane przez wielu ludzi. Trzeba sobie uświadomić, że inflacja pochłania 2 + x% pieniędzy rocznie. Zwłaszcza w sytuacji, gdy pieniądze są masowo drukowane i wrzucane na rynek. Kraje dosłownie poszukują ludzi, którzy finansują swoje długi publiczne swoimi niskimi stopami procentowymi. A to nie ma znaczenia, czy bezpośrednio inwestuje się w obligacje, czy też trzyma pieniądze na koncie. Ja osobiście oceniam ryzyko znacznie wyższym, gdy inwestuje się pieniądze w wysokości 3-4%, niż gdy stawia się na przedsiębiorstwa i surowce. Ale, jak wspomniano powyżej, każdy musi wyrobić sobie własne zdanie. I to jest jasne, większość inwestorów na giełdzie nie może wygrać. Tak przynajmniej uczy nas historia.

Napisany przez joker
Oczywiście, masz rację. Nie znam się też tak dobrze jak niektórzy tutaj. Ale przecież zawsze istnieje dynamika przeciwko inflacji, prawda? Po prostu boję się, że na giełdzie i podobnych rzeczach pieniądze po prostu znikną. Dlatego godzę się z tym, że choć pieniądz traci na wartości, to chociaż część oszczędności zostaje. W zasadzie chcę po prostu zaoszczędzić trochę pieniędzy. Na rzeczy takie jak akcje po prostu nie jestem typem, według mnie zbyt duże ryzyko.

Napisany przez 2Bolitho
Żaden problem, prosiłeś o radę. Chciałem przynajmniej wyjaśnić, że przy stopie zwrotu od 3 do 4% rocznie może wystąpić deprecjacja wartości. To nie musi się jednak tak stać. Mimo wszystko nie rozumiem, dlaczego giełda jest tak potępiana. Co jest złego w posiadaniu udziałów w firmach? Moim zdaniem zbyt niewielu, około 5-10% Niemców posiada udziały w kapitale firm. A te bajki o całkowitej utracie to typowy bełkot. Każdy normalnie myślący człowiek dywersyfikuje swoje pieniądze i tym samym ryzyko. Musiałoby naprawdę wiele się spieprzyć, gdy kilka dużych niemieckich firm ogłasza upadłość. Kto tego nie robi i traci wszystko, no cóż, sam jest sobie winien. Co do nieznajomości tematu, można temu zaradzić. To naprawdę nie jest trudne, gdy się temu poświęci uwagę. Moim zdaniem podstawowa wiedza finansowa powinna być częścią ogólnej edukacji. Jestem świadom, że moje zdanie jest mniejszościowe, kiedy patrzę na posiadane udziały w firmach w Niemczech.

Napisany przez joker
Zgadzam się z tobą. Oczywiście, inwestując w większe i solidne firmy, ryzyko bankructwa jest bardzo niskie. Niemniej jednak może się zdarzyć, że stracisz na przykład tylko połowę zainwestowanych pieniędzy. Z kolei oszczędzając, przynajmniej masz część zaoszczędzonych środków, nawet jeśli mogą być one wtedy warte mniej. Gdybym miał więcej pieniędzy do zainwestowania, również bym je różnicował. Część w fundusze, część na lokacie, część na giełdzie, a może nawet trochę złota. Niestety, nie jest to możliwe. Co sądzicie o pomysle, żeby np. kupić złoto za 5000€, a resztę (miesięczne kwoty) zainwestować w fundusz z pewnym ryzykiem? Być może fundusze inwestujące w Brazylii i z aktywnym udziałem na rynku surowców?

Napisany przez 2Bolitho
Jasna odpowiedź: zbyt duże ryzyko Przy funduszach musisz uważać, żeby nie płacić opłat wejściowych. Trudno jednak stracić połowę pieniędzy. Nawet po kryzysie finansowym ceny akcji wróciły do góry w ciągu roku. I miałeś naprawdę dużo czasu, aby wcześniej wycofać się. No cóż, nie chcę rozpisywać się. Poza tym nie inwestujesz pieniędzy na giełdzie. Kupujesz udziały w przedsiębiorstwach. giełda to tylko rynek. Może to zabrzmieć drobiazgowo, ale to jest różnica.

Napisany przez joker
Co masz na myśli mówiąc za duże ryzyko, dokładnie o co chodzi? Co sądzisz o złocie? Jasne, inwestuję w udziały firm notowanych na giełdzie. Tak mówią starsi... Co masz na myśli mówiąc o opłatach manipulacyjnych, nigdy o tym nie słyszałem/aem?

Napisany przez 2Bolitho
Złoto jest super!! ... jako dodatek. Chociaż złoto ma wartość nawet w kryzysie i chociaż za uncję złota można kupić ekskluzywne ubrania od czasów Cesarstwa Rzymskiego (utrzymanie siły nabywczej), nie zainwestowałbym całych moich pieniędzy w złoto. Być może połowę. Złoto w ostatnim czasie znacznie wzrosło. Może to się utrzymać, ale również może przez najbliższe lata najpierw ochłodzić się. I wtedy możesz stanąć w obliczu nawet 50% straty i więcej. Dla mnie złoto to ochrona w kryzysie i najlepsza inwestycja długoterminowa, jaka istnieje. Prowizje emisyjne są naliczane przy zakupie funduszy. Można kupować fundusze bez prowizji emisyjnej. Ale to nie jest reguła. Zwykle się płaci od 2 do 5%. Niedoświadczony klient często nawet 5%. Prowizja jest naliczana przy zakupie. Jeśli chcesz kupić fundusze za 50 euro, to przy 5% kupisz tylko za około 47,60 euro udziałów w funduszu. Reszta to opłata, którą fundusz musi sobie najpierw odrobić.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, chciałbym uzupełnić zdania Bolitho o informację, że opłata przy zakupie (AA) to koszty dystrybucji. Na przykład bank, w którym kupujesz fundusz, otrzymuje tę kwotę. Jeśli chcesz dobrej porady (której na pewno nie otrzymasz w banku), jaki fundusz jest dla Ciebie odpowiedni, to musisz za nią zapłacić w jakiś sposób. Opłata przy zakupie jest jednym z rozwiązań w tym zakresie. Jeśli jesteś na tyle obeznany, aby samodzielnie wybrać fundusz, to nikt na tym nie zarobi prowizji. Wystarczy poszukać rabatów na fundusze, istnieją dostawcy, gdzie można kupić prawie wszystkie fundusze bez opłaty przy zakupie. Jeśli chodzi o złoto, postrzegam sytuację jeszcze bardziej krytycznie niż Bolitho. Jeśli boisz się upadku całego systemu finansowego i gospodarczego, to złoto daje pewne bezpieczeństwo. Rolnictwo i broń do obrony zbiorów mogą być rozważaną alternatywą. Jednak jako inwestycja złoto ma 2 poważne wady: 1. Nie jest tanie. Dobry kupiec kupuje tanio i sprzedaje drogo. 2. Nie przynosi regularnych dochodów, takich jak odsetki, dywidendy czy czynsze. Ponadto jest notowane w USD, a ten na pewno nie jest wiarygodnym towarzyszem.... Pozdrawiam, Paule

Napisany przez joker
Dziękuję za odpowiedzi. No cóż, nie jestem aż tak bardzo zaniepokojony, że wszystko się zawali. Myślałem po prostu, że złoto jest dobrą alternatywą, chciałem zainwestować tylko część w nie, na przykład w 150g lub nawet tylko 100g. Być może za 10 lat będzie warte więcej z odrobiną szczęścia, a może mniej w razie pecha. Osobiście spodziewam się raczej wzrostu lub stabilizacji. Ale każdy pewnie ma inne zdanie. Po prostu obawiam się podjęcia złej decyzji. W banku chcą mi tylko coś sprzedać, tak samo doradca finansowy. To nie jest łatwe. Oczywiście mogę poprosić tylko o poradę i samemu zainwestować, żeby zaoszczędzić koszty. Zawsze myślę o moim bankierze – pewnie wie, co robi, i nie sprzeda mi kitu. To jest lokalna spółdzielnia bankowa. Z drugiej strony zawsze mam wątpliwości i myślę, że ten dupa także chce tylko zarobić. Tak więc zapytam wprost. Co byście zrobili, jak zainwestowalibyście pieniądze, biorąc pod uwagę moje powyższe dane?!

Napisany przez 2Bolitho
Mam powyżej. :-) Po prostu zawsze zastanawiam się, dlaczego ten biedak naprzeciwko mnie nadal musi robić taką marną pracę i spełniać kwotę, skoro wie, jak zarządzać pieniędzmi i inwestować?!?

Napisany przez joker
Tak, na pewno masz rację. O tak, przeczytałem to jeszcze raz wyżej. Dobrze, oto pierwsza propozycja, mam 5500€ i 60€ miesięcznie. Zakup złota za obecnie 3300€, co daje 100 g. 700€ na rachunku oszczędnościowym z około 2 procentowym oprocentowaniem. 1500€ w akcjach, gdzie zamierzam postawić tylko na jedno przedsiębiorstwo (dotąd mam dwa lub trzy węższych wyborów). oraz miesięczne raty w fundusz na 10 lat lub plan oszczędnościowy. Co sądzicie o tym?

Napisany przez 2Bolitho
To ostatecznie nie o nas chodzi. Musisz to lubić. Jedna akcja to za mało. Zdecydowanie. Gdy spojrzę na swoją bazę danych, w tej chwili jest dość trudno trafić na tę właściwą. Z mojego punktu widzenia, obecnie z indeksu DAX tylko 2 wartości są dość tanie. To może się zmienić po wynikach za rok 2010, ale w tej chwili odradzałbym inwestowanie, zwłaszcza jeśli zamierzasz kupić tylko jedną akcję. Wtedy lepiej zainwestować w fundusz. Plan oszczędzania jest w porządku, ale nie jest konieczny. Możesz również oszczędzać na koncie oszczędnościowym i następnie dokonywać celowych zakupów, gdy osiągniesz kwotę X.

Napisany przez joker
Prawda, mogę też oszczędzać na koncie oszczędnościowym. Gdzie można znaleźć dobre informacje na temat akcji? Żeby trochę się w to zagłębić.

Napisany przez 2Bolitho
Tytuł może brzmieć głupio, ale książka jest naprawdę dobra. Der entspannte Weg zum Reichtum: Amazon.de: Susan Levermann: Bücher

Napisany przez joker
Dzięki. Przeczytałem informacje, brzmi dobrze. Czy czytałeś to? Czy są także źródła?

Napisany przez 2Bolitho
Co masz na myśli pod pojęciem źródła? Autorka pracowała jako menedżer funduszu w DWS i zarządzała największymi funduszami. Jeśli ona nie jest odpowiednim źródłem informacji, to kto jest? Przecież zarządzała majątkiem wielu inwestorów i codziennie handlowała akcjami. Kto mógłby dostarczyć lepszych informacji? Tak, przeczytałem to. Mogłem zaoszczędzić sobie części wprowadzającej, bo już o tym wiedziałem. Dla Ciebie jednak będzie to bardzo interesujące. Druga i trzecia część były świetne.

Napisany przez joker
Tego nie miałem na myśli. W informacji na przykład jest napisane: Akcje są oceniane według systemu punktowego.... wszystko można znaleźć w internecie..... Czy w książce są podane źródła?

Napisany przez 2Bolitho
Tak. Poznasz konkretne kryteria analizy akcji i zawsze będzie wskazane, gdzie najłatwiej znaleźć dane. Otrzymasz formułę i będziesz musiał ją tylko zastosować. Spółki akcyjne muszą ujawniać swoje liczby, więc nie ma braku informacji. A także dane dotyczące kursów są dostępne dla wszystkich.

Napisany przez habari
EuroPaule pisze: Jeśli wystarczająco dobrze się zapoznasz i samodzielnie wybierzesz fundusz, nikt nie zarobi prowizji. Po prostu wyszukaj Fondsdiscount w Google, są tam dostawcy, u których można kupić prawie wszystkie fundusze bez prowizji.
Tutaj porównanie dostawców: www.fondsshop-vergleich.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata