Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Akcje Tui.

Napisany przez KSL Investments
Co myślicie tak naprawdę o akcji Tui? Według wskaźników wyceny jest to stosunkowo tania akcja na rynku. Jednak ponieważ jest to akcja z branży turystycznej, nie wiem, jak ocenić znaczenie ptasiej grypy.

Napisany przez beta
Cześć Wyszukaj frazę branża turystyczna......już tam kilka opinii... Pozdrowienia

Napisany przez richard100
giełda żyje oczekiwaniami na przyszłość. Wtedy kurs powinien rosnąć.... :lol: Pozdrowienia, Rich HANOWER (AWP International) - Koncern turystyczny TUI planuje znacznie zwiększyć rentowność do roku 2008. Dzięki integracji kanadyjskiego armatora CP Ships oraz poprawie wydajności w branży turystycznej, zysk operacyjny ma się co najmniej podwoić i osiągnąć co najmniej 1,3 miliarda euro - powiedział dyrektor generalny Michael Frenzel w wywiadzie dla Hannoverschen Allgemeinen Zeitung (poniedziałek). Jesteśmy pewni, że uda nam się osiągnąć nasze cele. W ubiegłym roku koncern nie spełnił swoich celów. Pomimo wzrostu obrotów do 19,6 miliarda euro, zysk przed opodatkowaniem i amortyzacją (EBTA) spadł o prawie siedem procent, osiągając 633 miliony euro. Za to głównie odpowiedzialne były problemy na rynku turystycznym we Francji i lekki spadek w transporcie kontenerowym. W perspektywie średnioterminowej TUI jest jednak bardzo optymistyczne co do obu rynków, powiedział Frenzel. W ciągu ostatnich pięciu lat koncern, według własnych danych, zaoszczędził koszty w wysokości 500 milionów euro - do 2008 roku tylko w branży turystycznej ma zniknąć kolejne 200 milionów euro obciążeń. Zredukowanie liczby zatrudnionych, przy istniejącej firmie z 2000, pracownikow w brytyjskiej spółce córce Thomson Travel, zbliża się już do końca. Programy podjęte w celu poprawy wydajności w zakresie kosztów rzeczowych zostały bardzo dobrze uruchomione - informuje gazeta. Frenzel oświadczył także, że TUI zamierza rosnąć samodzielnie, m.in. poprzez daleko idącą intensyfikację wartości dodanej. Na przykład w branży turystycznej liczba własnych łóżek hotelowych koncernu ma wzrosnąć z obecnie około 160 000 do 185 000. Jeśli rynek turystyczny ma roczny wzrost przewidziany na poziomie 3 do 5 procent, w branży turystycznej do 2008 roku ma być osiągnięta operacyjna rentowność w wysokości 5 procent. Dla porównania: w najlepszym do tej pory roku 2001 TUI osiągnął 4,2 procent, ostatnio było to zaledwie 2,8 procent. Zysk operacyjny w branży turystyki ma wzrosnąć do 700 milionów euro. Frenzel wydaje się być jeszcze bardziej optymistyczny co do dość niestabilnego biznesu turystycznego w odniesieniu do Hapag-Lloyd, spółki-córki z branży żeglugowej z siedzibą w Hamburgu. Po około dwumiliardowej akwizycji linii kontenerowej CP Ships, Frenzel przewiduje przyszłe efekty synergii wynoszące co najmniej 180 milionów euro rocznie. Produktywność brytyjsko-kanadyjskiej linii armatorskiej jest o 40 procent niższa niż produktywność Hapag-Lloyd. Jesteśmy w stanie to poprawić - powiedział Frenzel. W 2008 roku spółka powinna osiągnąć co najmniej 600 milionów euro zysku operacyjnego

Dzisiaj z trudem odkupiłem TUI po 14,50€ Zobaczymy, jak będzie za kilka miesięcy. Pozdrawiam, Rich

Napisany przez beta
Cześć Rich Nie mogłem się powstrzymać :-) Pierwsza mała porcja za 14,5 € Mam nadzieję, że dział żeglugi dostarczy więcej impulsów niż dział turystyczny, chociaż wszyscy mówią, że światowa gospodarka trochę się ostudzi w drugiej połowie roku... Trzeba poczekać, jak zareaguje gotowość Niemców do podróży po wzroście podatku VAT. Pozdrowienia

Cześć Beta, Kiedyś czytałem, że ludzie najpierw oszczędzają na jedzeniu. Podróżowanie ma jeszcze wysoki priorytet. :lol: Gdy patrzę na wykres TUI, musisz po prostu zaatakować. Kiedyś oni znów się pojawią. Pozdrowienia, Rich

To znowu jeden z tych przykładów, które trzeba kupić, gdy wszyscy analitycy nastawieni są na sprzedaż. Ważne: wierzy się w produkt, a ceny leżą na dnie. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Nowe głowy mają przywrócić porządek w firmie ?!? To tylko plotki, ale pomaga to kursowi.... https://www.n-tv.de/701999.html Chociaż dzisiaj nie jest dniem turystyki: https://www.n-tv.de/702036.html Pozdrowienia

Napisany przez Globalist
beta pisze: Chociaż dzisiaj nie jest dniem turystyki: https://www.n-tv.de/702036.html Pozdrowienia
Naja, Kuoni chyba trochę pomógł

Napisany przez beta
No cóż, sprzedano z powrotem po 15,8x. 9-10 procent... trzeba być skromnym. Myślę, że indeks DAX może trochę stracić w następnych tygodniach, a pułap 16 PLN na akcjach TUI może okazać się trudny do przekroczenia.

Pozostań jeszcze chwilę przy tym. Chcę jeszcze nieco to wykorzystać. Tak, chciwość jest trucizną na giełdzie, ale cóż..... ? Pozdrowienia, Rich

Również zdecydowałem się sprzedać część udziałów po 15,91€. Dzisiejszy kurs jest bardzo zmienny. Powód: Prywatna spółka inwestycyjna ma wejść w TUI. Na początku kurs poszedł w górę o 4%, ale teraz powoli spada. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Och, przepraszam, wiele jest spekulacji. Moglibyśmy zatem jeszcze pozostać przy tym.....grrrrr. Z drugiej strony: Co się ma, to się ma....A TUI zawsze była dobra w niespodzianki. Mimo to trochę się denerwuję. Pozostaje na liście obserwowanych. Akcje koncernu turystycznego TUI zdrożały o cztery procent do 16,47 euro. Koncern zapowiedział ściślejszą współpracę z liniami lotniczymi Air Berlin. Oba przedsiębiorstwa poszukują sposobów na rozszerzenie wspólnej sprzedaży biletów lotniczych. Natomiast koncern TUI wyraźnie wykluczył sprzedaż swojego działu lotniczego. Inwestorzy na giełdzie byli zdziwieni tym samym zwyżkującym kursie TUI z powodu tylko deklaracji intencyjnej: Ktoś tu kupuje masowo, z jakiegoś powodu - powiedział jeden z handlowców. Być może ponownie rozważana jest jakaś akwizycja. Pewien analityk sugerował, że możliwe jest zaangażowanie funduszu inwestycyjnego. Inni inwestorzy spekulowali na temat sprzedaży działu przewozu morskiego, co jednak zarząd kilkakrotnie odrzucił. Pozdrawiam

Ostatnia transza TUI została dzisiaj sprzedana po 17,61€ Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Gratulacje. Od kilku dni tylko przecieram oczy, kiedy śledzę TUI na WL W tej chwili wiele spekulacji i plotek (nie tylko dotyczących TUI) w Niemczech. Producentów pojazdów użytkowych i artykułów sportowych, ... banki zawsze, dostawcy usług telekomunikacyjnych, i tak dalej. Czy to jest zjawisko sezonowe? A może raczej typowe zjawisko podczas nużących rynków? Pozdrowienia

beta pisze: Czy to jest przypadkiem zjawisko sezonowe? Czy raczej jest to typowe zjawisko podczas nudnych rynków? Pozdrowienia
Naprawdę nie dlatego to kupiłem. Prawdopodobnie najlepsza taktyka jest kupowanie akcji, gdy tytuł jest tylko źle oceniany. Wtedy może tylko się poprawić. Jednak trzeba wciąż wierzyć w produkt i zarządzanie. Chciałem też zainwestować w Ypsomed, ale nie wierzyłem tak bardzo w produkt.... i zarządzanie. Teraz znów mam trochę gotówki. Poczekajmy więc na następne cierpiące z powodu źle mówienia.... :wink: Pozdrowienia, Rich

Zła ofiara mówiąca znów okazała się TUI. Cel ustawiony na 15.10€ Pozdrowienia, Rich

Nie mogłem się dziś powstrzymać. Mała porcja odebrana za 16,19€ Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Cześć Rich, nie wróciłem jeszcze do gry. Ostatnio słyszałem zbyt wiele ostrzeżeń o terrorze w ciągu ostatnich kilku dni. Nadal jednak pozostaję pod obserwacją. Przebudowa lub zmiana na szczycie byłaby możliwym scenariuszem. Podobnie jak przejęcie. Wszystko to wydaje się obecnie modne, oczywiście jak najbardziej przyjazne ludziom... czyli nie na dwa dni przed Bożym Narodzeniem :lol: Moim celem jest jednak długoterminowy call, a nie sama akcja. Zobaczymy, czy mi się nie umknie znowu :lol: Pozdrowienia

Napisany przez beta
TUI staje się ponownie interesujące. Wygląda jednak na to, że nie ma pośpiechu. Zwolnienia, wstrzymana wypłata dywidendy. Wesołych Świąt. https://n-tv.de/744392.html No cóż, nie zawsze należy narzekać na wysokość wynagrodzeń menedżerów... ale tutaj wydaje się, że relacja między wynagrodzeniem a osiągnięciami jest dość nierówna ? Jak długo Michał jeszcze wytrzyma... Pozdrowienia

beta pisze:TUI zaczyna znowu być interesujące. Jednakże nie wydaje się, że jest to pilne. Cześć Beta, Nadal jestem w środku. I zostanę w środku. Moją pierwszą reakcją było, gdy usłyszałem, że nie ma dywidendy, natychmiast sprzedać. Ale zrezygnowałem z tego pomysłu. Strach, panika, chciwość są złymi doradcami na giełdzie... :lol: Mój średni kurs zakupu to około 16.19 euro. Kiedy kupić, oto pytanie. Kiedys mogło się spokojnie zastanowić nad zakupem. Zauważam jednak, że kursy szybko rosną w tej dobrej sytuacji na giełdzie. (patrz PFE) Pozdrowienia Rich

Potrzebuję małego zastrzyku energii. Początkowo chciałem sprzedać i kupić RDSA za gotówkę. Teraz zostaję w obiegu. Mają one jeszcze potencjał. A cena ropy nadal spada. To nie jest dobry omen dla RDSA. Pozdrowienia, Rich Akcje koncernu turystycznego TUI w południe znajdowały się na szczycie. Znowu krążą plotki, że Maersk jest zainteresowany działem żeglugowym TUI (Xetra: TUAG00 - Wiadomości), powiedział handlowiec. Duński armator Moeller Maersk był już wielokrotnie wymieniany jako potencjalny nabywca Hapag-Lloyd. TUI i Maersk nie komentowały spekulacji. Akcje Maersk spadły o 0,9 procent, podczas gdy papiery TUI we Frankfurcie wzrosły o 3,1 procent.

Napisany przez beta
Cześć Rich! Przegapiłem, chociaż od kilku dni miałem TUI w tyle głowy. Jakoś nie miałem okazji albo po prostu byłem zajęty innymi sprawami. Najlepiej słuchać swojego przeczucia i działać zdecydowanie! Często denerwuję się, gdy tylko gonię za tytułami :( Obecnie siedzę na gotówce, jest jej sporo, ale nie wiem, co z nią zrobić. Brak odwagi, brak chęci do ryzyka. Czekam z niecierpliwością. Nie chcę jeszcze bardziej polegać na moim przeczuciu... w przeciwnym razie za chwilę będę miał 100% :D Pozdrowienia

TUI dziś wykonuje skoki kursu. Czy może przestraszeni inwestorzy dali się nabrać na kaczce prasowej, czy jednak jest to prawda? Dziś najniższy kurs 15,79, najwyższy, aktualnie 1611€ Sprzedam swoje akcje jak tylko się zwrócą. Brak dywidendy za 2006 rok. Pozdrowienia, Rich Dow Jones TUI przewiduje stratę w 2006 roku do 900 mln... (dwa) Czwartek, 1 lutego 2007, 10:16 Kursy akcji Tui AG TUI1.DE 16,18 +0,68% Największą część odpisów od wartości firmy stanowi odpisanie wartości firmy brytyjskiej Thomson Travel Group przejętej przez TUI w 2000 r. za kwotę 3 mld EUR. Według gazety, spodziewana jest odpis wartości w wysokości 500 mln EUR. Kolejny duży odpis zostanie dokonany w przypadku francuskiego touroperatora. Firma ta przewiduje w 2006 r. stratę operacyjną w wysokości około 60 mln EUR, informuje FAZ powołując się na francuską gazetę gospodarczą La Tribune. Oprócz niepłynnościowych odpisów od wartości firmy, wynik w 2006 roku obciążony zostanie wysokimi jednorazowymi kosztami. Ponad 100 mln EUR zostanie przeznaczonych na program restrukturyzacji w branży turystycznej, który został zatwierdzony w połowie grudnia. Integracja nabytej spółki żeglugowej CP Ships obciąży wynik o 110 mln EUR. Zysk księgowy w wysokości 150 mln EUR ze sprzedaży działalności związanej z podróżami służbowymi nie wystarczy, aby skompensować te specjalne obciążenia, kontynuuje gazeta. Strata w wysokości od 800 mln do 900 mln EUR nie byłaby dla TUI jeszcze nie zagrażająca istnieniu. Wskaźnik kapitału własnego, który wzrósł do 29% ze względu na emisję akcji jesienią 2005 roku, prawdopodobnie spadnie w kierunku 20%. Pod koniec grudnia TUI oświadczył, że nie podjął jeszcze decyzji dotyczącej ewentualnych odpisów wartości firmy na działalności turystycznej w 2006 roku. Jeśli będą one konieczne, chodzi o kwotę kilkuset milionów euro, powiedział dyrektor finansowy TUI, Rainer Feuerhake. Wcześniej TUI poinformował, że konieczne mogą być odpisy w tej dziedzinie z powodu zmniejszonej prognozy wyniku na 2008 rok.

Breakeven osiągnięty. Na razie nie chcę sprzedawać. Co chyba planuje UBS? Raczej nie zaangażowaliby się bez powodu, prawda? Pozdrawiam, Rich TUI: UBS posiada teraz 5,84% głosów (dwa) Poniedziałek, 5 lutego 2007, 10:29 Kursy akcji Tui AG TUI1.DE 16.21 +0.56% Dla UBS udział w TUI, jak sami mówią, to czysta pozycja handlowa. Nie jest to strategiczne zaangażowanie, powiedziała rzeczniczka UBS w odpowiedzi. Pozycje handlowe nie są komentowane. Strona internetowa: https://www.tui-group.com

I coś się wydarza z TUI.....Chociaż UBS stara się to zminimalizować....? Pozdrowienia, Rich

I jednak coś się rusza... :wink: Właściwie chciałem sprzedać, ale zostaję przy tym. Pozdrowienia, Rich

Idź znowu na południe. Dziś sprzedawać z zyskiem 3.5%. Kupiłem je ze względu na dobrą dywidendę, która została usunięta. ? Pozdrowienia, rich

Napisany przez ADMCI4
Zgoda. Dziś również sprzedałem mojego Tui. Pozdrowienia, Lancelot

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata