Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak najlepiej zlikwidować lukę w emeryturze?

Napisany przez ADMCI4
Właśnie ukończyłem studia architektoniczne i w październiku zaczynam moją pierwszą pracę. Na początku będę zarabiał 2600 euro brutto, później więcej. Moi rodzice doradzili mi, abym zajął się gromadzeniem oszczędności na starość, ponieważ moja emerytura z ZUS prawdopodobnie nie będzie zbyt wysoka. Jak mogę jednak ustalić, jak duża będzie ta luka, którą muszę zapełnić? Kto może mi powiedzieć, skąd mogę uzyskać informacje na ten temat i jakie mam możliwości, aby najbardziej sensownie zapełnić tę lukę? Pozdrawiam, Kranilo

Napisany przez 2Bolitho
Nikt dzisiaj dokładnie nie wie. Faktem jest, że będziemy musieli pracować dłużej i otrzymywać mniej pieniędzy niż obecnie. Chyba że wybucha boom dziecięcy albo zezwolimy na znacznie większą liczbę imigrantów do kraju. Zabezpieczenie emerytalne zależy również w dużej mierze od własnych potrzeb. Ogólnie rzecz biorąc, temat ten wymaga dogłębnych przemyśleń i planowania. Istnieją różne rodzaje ubezpieczeń emerytalnych, a także pracodawca ma obowiązek oferować zabezpieczenie emerytalne. Przy każdym produkcie zawsze trzeba zwracać uwagę na strukturę kosztów i porównywać. W tym obszarze brakuje porad, jest za to dużo rozmów handlowych. Dlatego zawsze trzeba sprawdzić kilka ofert. Uważam, że ważne jest zdobycie podstawowej wiedzy finansowej. Ponieważ odpowiedzialność za inwestycje i zabezpieczenie emerytalne ostatecznie spoczywa na Tobie. Będziesz musiał zdecydować, co zrobić. I wtedy należy zrozumieć oferty. Ponadto wiedza ta pomaga w budowaniu własnego majątku. Powinieneś przeznaczyć 10-20% swojego dochodu na budowę majątku. Ten, kto konsekwentnie to robi i przestrzega podstawowych zasad, nie musi martwić się o starość. Możesz zacząć zgłębiać temat, odwiedzając blogi Reich mit Plan i Finanzdeutsch.

Napisany przez Reibold
Cześć Kranilo! Gratuluję tej wcześnej świadomości! To, co najlepiej pasuje do Ciebie, zależy od wielu różnych czynników. Nie da się tego ustalić w internecie. Powinieneś skonsultować się w tej sprawie szczegółowo. Najlepiej z kimś, kto może zaoferować nie tylko produkty jednego banku lub ubezpieczyciela! Możesz zadbać o swoją przyszłość na wiele różnych sposobów. Oto kilka, które mi spontanicznie przychodzą na myśl: ubezpieczenie emerytalne, ubezpieczenie emerytalne z funduszami inwestycyjnymi, emerytura Riester, emerytura Rürup, plan oszczędzania w funduszach, kontrakt oszczędnościowy mieszkaniowy, nieruchomości, złoto ....itd. Poza emeryturą być może powinieneś od razu zająć się również kwestią zabezpieczenia dochodu na wypadek choroby i wypadków. Bo co Ci po najlepszej emeryturze, jeśli zostaniesz zwolniony z pracy podczas długiej choroby? Jeśli masz konkretne pytania dotyczące poszczególnych produktów, na pewno możemy udzielić Ci odpowiedzi tutaj, na forum. Pozdrowienia Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy

Napisany przez Gerd
Cześć Nikt nie wie dzisiaj, ile będzie wynosiła emerytura w przyszłości. Obecne obliczenia zakładają jednak, że będzie to około jednej trzeciej twojego ostatniego wynagrodzenia brutto. Dla przykładu, jeśli obecnie zarabiasz 2600 € brutto, oznaczałoby to około 870 €. Natomiast twoje obecne wynagrodzenie netto wynosi około 1800 €. Różnica wynosi około 900 €.

Napisany przez Zelandonia
Cześć, nie można obliczyć luki, która się pojawi, ponieważ nie można przewidzieć przyszłości. Faktem jest jednak, że istnieje taka luka, z którą można sobie poradzić poprzez prywatne zabezpieczenie emerytalne. Istnieje wiele możliwości w tej kwestii. Poleciłbym rentę Riester, ponieważ jest ona wspierana przez państwo.

Napisany przez Gerd
Cześć Zelandonio Powtarzam to, co już powiedziałem, ale musi być powtórzone. Tyle absurdów naraz boli. Powołanie się na stronę pośrednika nie poprawia sytuacji. Kto dzisiaj nadal sprzedaje ubezpieczenia kapitałowe, argumentując to wyższym bezpieczeństwem w porównaniu z ubezpieczeniami inwestycyjnymi, gdzieś zasnął. Zwłaszcza teraz, gdy stopa gwarancji została obniżona. Zrobiła to nawet Allianz. Warto również podkreślić, że ubezpieczenia kapitałowe zainwestowały w certyfikaty Lehmann Brothers. Lehmann zbankrutował. Zanim udzieli się tutaj mądrych rad, należy najpierw zdobyć pewną wiedzę fachową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata