Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kto może mi pomóc w stworzeniu planu oszczędnościowego?

Napisany przez torsten
Jesteśmy młodą rodziną i chcielibyśmy odłożyć trochę pieniędzy. Czy ktoś może mi w tym pomóc? Szukam opcji krótkoterminowych, średniookresowych i długoterminowych. Mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Pozdrowienia, Torsten

Napisany przez 2Bolitho
Oczywiście, co chcesz wiedzieć? Czy macie kapitał początkowy? Ile chcecie oszczędzać miesięcznie? I jak to się ma do dochodu gospodarstwa domowego? Budowa majątku jest zasadniczo długoterminowa. Pieniądze, które raz wpłynęły do puli majątkowej, powinny tam pozostać. A wypracowany z nich dochód powinien być od razu ponownie inwestowany. Ja na przykład mam konto osobiste. Rozpoczynam je co miesiąc kwotą X. Nadwyżki trafiają na konto oszczędnościowe, a braki są pokrywane z tego konta. konto oszczędnościowe pozwala mi przeżyć pewien okres, jeśli coś się stanie, na przykład utrata pracy itp. U mnie różnica między dochodem a zasiłkiem dla bezrobotnych I mnożona jest przez 18 miesięcy. Gdy oszczędności osiągną pełny poziom, nadwyżki trafiają bezpośrednio na konto majątkowe. konto oszczędnościowe to idealnie konto oszczędnościowe z nieco oprocentowaniem. Dodatkowo odkładamy stały procent wszystkich dochodów. Gdy przychodzi pensja, ta kwota natychmiast trafia na konto majątkowe. Dopóki konto oszczędnościowe nie jest pełne, można również zastosować zasadę 50/50. Konto majątkowe to również konto oszczędnościowe. Tam zbierane są kwoty, aż osiągnięta zostanie większa suma, która warto zainwestować. Kwota 1 000 EUR to minimum. Używam tabeli majątkowej, którą dzielę na różne obszary, np. płynność, obligacje, akcje/fundusze, surowce. W zależności od preferencji i oczekiwań wagi są przypisywane tym kategoriom. Na przykład 20% obligacji, 50% akcji, 20% surowców. Gdy mam teraz 1 000 EUR na koncie oszczędnościowym, sprawdzam, gdzie teraz warto zainwestować pieniądze. W przykładzie byłoby to 500 EUR w akcje/fundusze. Więc zainwestowałbym teraz 1 000 EUR w fundusze (akcje należy nadal dywersyfikować. Nie ma sensu kupować tylko jednej akcji). Następnie zaczynam odkładać na kolejne 1 000 EUR. Pomoc znajdziesz także na blogach Reich mit Plan (Bogaty z planem) i Finanzdeutsch (Finansowy niemiecki).

Napisany przez torsten
Niestety nie mam kapitału. Czy powinienem najpierw otworzyć 2 konta oszczędnościowe, aby zgromadzić pieniądze? Gdzie teraz znajdę najlepsze warunki? Wydaje mi się, że w moim banku domowym warunki są dość słabe, jestem w Berliner Volksbank. P.S. Chcielibyśmy oszczędzać na początek 100-200 euro miesięcznie, zarabiamy 2000 euro netto miesięcznie. Z góry dziękuję. Torsten

Napisany przez 2Bolitho
Nie mogę powiedzieć Ci, co masz zrobić. Musisz sam podjąć tę decyzję. Inwestowanie i budowanie majątku to całościowy temat, za który trzeba wziąć odpowiedzialność. Jesteś na dobrej drodze. Wielu ludzi po prostu idzie do banku i robi wszystko, co im proponują. Nie zdają sobie sprawy, że nie otrzymują porady, ale znajdują się w sytuacji sprzedaży. Tak czy inaczej, wybrałbym bezpłatne rozwiązanie online. Na przykład w comdirect aktualnie otrzymujesz 1,75% na konto oszczędnościowe i premię 50 euro (po 3 miesiącach lub tak). Jeśli chcesz, mogę Ci wysłać link polecający. Po prostu wyślij mi swój adres e-mail przez PW. Ale Norisbank też jest w porządku. Niestety, zawsze wysyłają tutaj wyciąg z konta. U nich nie jest to elektroniczne. Kosztuje to 55 centów co 6 tygodni. Istnieją również inne rozwiązania. Rekomenduję nie podejmować pochopnych decyzji. Nic nie ucieknie. Zainwestuj w swoją wiedzę i stwórz plan. Swego rodzaju bilans dla swojego gospodarstwa domowego z całym majątkiem, aktywami oraz długami. Następnie sprawdź dochody i wydatki. To daje przegląd i świadomość. Następnie przejdź do planu majątkowego i jak dokładnie chcesz to zrobić. Tutaj znajdziesz dobry start: Podsumowanie serii artykułów - Budowa własnej strategii majątkowej | Budowanie majątku z planem - Zostaniesz bogatym z planem.

Napisany przez torsten
Dziękuję za szybką odpowiedź. Tak, moje macierzyste banku od tygodnia próbuje namówić mnie do oszczędzania na mieszkanie i inne rzeczy, i pokazać mi, co tak naprawdę jest potrzebne, twierdząc że oszczędzanie na mieszkanie jest idealne. Ja jednak mam inne zdanie, bo w takim razie każdy by takie miał, zawsze pada argument, że państwo udziela dodatkowych środków. Aktualnie pracuję nad planem przychodów i wydatków, zebrałem też wszystkie informacje dotyczące moich wydatków miesięcznych, aby ewentualnie gdzieś jeszcze zaoszczędzić pieniądze. Zaraz wyślę Ci prywatną wiadomość. p.s. Co to jest Bank of Scotland i ta 2,2%

Napisany przez torsten
Czy ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły?

Napisany przez mega99
Cześć, najpierw powinieneś odłożyć 6 miesięcznych wynagrodzeń netto na bok. Musisz mieć możliwość dostępu do pieniędzy w każdej chwili, dlatego nadaje się do tego konto oszczędnościowe. Osobiście jestem klientem banku NIBC: https://www.nibcdirect.de/. Obecnie oferują oni 2%. To dobre, że nowi klienci nie są faworyzowani, ale otrzymują takie same oprocentowanie jak obecni klienci. To jest sprawiedliwe. Musisz uważać, jeśli zdeponujesz dużo pieniędzy u nich, ponieważ należą do holenderskiego funduszu gwarancyjnego depozytów. Obecnie zabezpiecza on tylko 20000 lub 100000€. Ale pewnie jeszcze nie masz tyle oszczędności. Kiedy już odłożysz 6 wynagrodzeń, możesz zastanowić się, czy i kiedy chcesz zakupić nieruchomość. Jeśli tak, możesz rozważyć założenie planu oszczędnościowego (ja nie jestem jego zwolennikiem), jeśli nie, możesz zainwestować w akcje lub fundusze. Pozdrowienia mega

Napisany przez 2Bolitho
20.000 € czy 100.000 €, to bez znaczenia. To jest 100.000 €. Dlaczego 6 wynagrodzeń netto miesięcznie? ... To jest ogólnie szacowana miara, która nie ma żadnego powszechnego znaczenia. To zależy od konkretnej sytuacji i od tego, do czego dokładnie ma służyć rezerwa. Jeśli stracę pracę, otrzymam 12 miesięcy zasiłku dla bezrobotnych. Dla mnie ważne byłoby, żeby w tych 12 miesiącach nie musieć podejmować żadnych ograniczeń. Więc potrzebuję 12x (różnica między pensją netto a zasiłkiem dla bezrobotnych). Dla mnie byłoby to około połowa 6-miesięcznej pensji. Inna osoba może jednak sądzić, że po 3 miesiącach na pewno znów znajdzie pracę. Nie potrzebuje więc 6 pensji. A jeśli ktoś myśli, że i tak nigdy nie znajdzie już pracy, to nawet 6 pensji nie wystarczy. To jest złe w uogólnieniach. Powstrzymują one ludzi przed myśleniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata