Oczywiście, co chcesz wiedzieć?
Czy macie kapitał początkowy? Ile chcecie oszczędzać miesięcznie? I jak to się ma do dochodu gospodarstwa domowego?
Budowa majątku jest zasadniczo długoterminowa. Pieniądze, które raz wpłynęły do puli majątkowej, powinny tam pozostać. A wypracowany z nich dochód powinien być od razu ponownie inwestowany.
Ja na przykład mam
konto osobiste. Rozpoczynam je co miesiąc kwotą X. Nadwyżki trafiają na
konto oszczędnościowe, a braki są pokrywane z tego konta.
konto oszczędnościowe pozwala mi przeżyć pewien okres, jeśli coś się stanie, na przykład utrata pracy itp. U mnie różnica między dochodem a zasiłkiem dla bezrobotnych I mnożona jest przez 18 miesięcy. Gdy oszczędności osiągną pełny poziom, nadwyżki trafiają bezpośrednio na
konto majątkowe.
konto oszczędnościowe to idealnie
konto oszczędnościowe z nieco oprocentowaniem.
Dodatkowo odkładamy stały procent wszystkich dochodów. Gdy przychodzi pensja, ta kwota natychmiast trafia na
konto majątkowe. Dopóki
konto oszczędnościowe nie jest pełne, można również zastosować zasadę 50/50.
Konto majątkowe to również
konto oszczędnościowe. Tam zbierane są kwoty, aż osiągnięta zostanie większa suma, która warto zainwestować. Kwota 1 000 EUR to minimum. Używam tabeli majątkowej, którą dzielę na różne obszary, np. płynność, obligacje, akcje/fundusze, surowce. W zależności od preferencji i oczekiwań wagi są przypisywane tym kategoriom. Na przykład 20% obligacji, 50% akcji, 20% surowców. Gdy mam teraz 1 000 EUR na koncie oszczędnościowym, sprawdzam, gdzie teraz warto zainwestować pieniądze. W przykładzie byłoby to 500 EUR w akcje/fundusze. Więc zainwestowałbym teraz 1 000 EUR w fundusze (akcje należy nadal dywersyfikować. Nie ma sensu kupować tylko jednej akcji). Następnie zaczynam odkładać na kolejne 1 000 EUR.
Pomoc znajdziesz także na blogach Reich mit Plan (Bogaty z planem) i Finanzdeutsch (Finansowy niemiecki).