Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Dom ogrodowy poza przepisami budowlanymi!

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Mam piękną wiejską posiadłość z dużym ogrodem dookoła domu. Razem z żoną zastanawiamy się, że domek ogrodowy z kilkoma kurami i kilkoma królikami, których chcielibyśmy hodować, sprawiłby nam wiele radości. Chcielibyśmy go jednak trochę powiększyć, więcej niż pozwala na to prawo. Moja żona uważa, że istnieją wyjątkowe przepisy w prawie. Ja nie mam wielkiej wiedzy na ten temat i chciałbym się dowiedzieć, gdzie mogę to sprawdzić. Chcielibyśmy rozpocząć prace budowlane jak najszybciej, ale nie chcemy łamać prawa. Oczywiście wszystko ma odbyć się zgodnie z prawem! Będziemy wdzięczni za każdą wskazówkę! Pozdrowienia. Farmer-Sepp.

Napisany przez ADMCI4
Drogi Seppie, podejdź do sprawy powoli. W przypadku przepisów budowlanych należy uzyskać dokładne informacje. Może szybko znowu wszystko się zawalić! Mówię to całkiem dosłownie. Powinieneś skontaktować się z Twoją gminą i uzyskać bezpośrednio od nich właściwe wskazówki dotyczące przepisów budowlanych. Zawsze dobrze jest uzyskać pisemne informacje od oficjalnie odpowiednich organów. W ten sposób miałbyś to na piśmie. Poza tym, bez ich zgody i tak nie możesz zacząć budowy, prawda? Jak sobie to w ogóle wyobrażasz? Pozdrowienia. Herbert.

Napisany przez 2Escorpio
No cóż, trzeba to rozpatrzeć osobno i zwrócić uwagę na portfel. Generalnie nie wolno ani budować/rozbudowywać czegoś innego, niż jest to uregulowane przepisami budowlanymi. W praktyce żadna gmina nie może zmusić do rozbiórki czegoś, dopóki żadna trzecia osoba nie poczuje się przez to ograniczona lub zakłócona. Jest jednak kara... jej wysokość... jest elastyczna i ustalana jest oczywiście na podstawie obiektu... więc domek letniskowy nie kosztuje tyle, co prawdziwy Dom. Może się jednak zdarzyć, że gmina dowie się, iż nie przestrzegane są reguły i może nałożyć wstrzymanie prac budowlanych... niestety wtedy nie można już działać wbrew temu i trzeba mieć na koncie aż 250 000 euro kary za naruszenie przepisów. Są jednak także gminy, gdzie nie potrzeba pozwolenia na budowę dla domku letniskowego... zależy to zawsze od wielkości obiektu, czy w nim zamieszkujemy itp.

Napisany przez tina
Mam też domek ogrodowy w moim ogrodzie z królikami..i moglibyśmy go powiększyć, trzeba tylko się dobrze dowiedzieć i tak naprawdę otrzymać pisemne wyjaśnienie...

Napisany przez Graufell
W naszym przypadku za takie zezwolenia budowlane odpowiedzialny jest Urząd ds. Budownictwa Dolnego. W zasadzie dla każdego pomieszczenia, które chce się dodatkowo zbudować, potrzebne jest zezwolenie. Jeśli nie uzyska się zezwolenia budowlanego i po prostu zacznie się działać (na czarno), można wkroczyć w otwarte żyletki. Zatrzymanie budowy z karą byłoby jeszcze najmniejszym złem. Jeśli któryś z sąsiadów zareaguje na nielegalną budowę i zgłosi ją, może się okazać, że wszystko trzeba będzie znowu rozebrać. Jeden z naszych sąsiadów musiał znowu rozebrać swój całkiem nowy wiatę samochodową. Kontrole powietrzne wykazały, że wiata była zbyt blisko chodnika. Musi być odległość 4,50 m. Sąsiad szaleńczo protestował, prosił i krzyczał. Urząd ds. Budownictwa był bezlitosny. Jeśli sam nie zburzy, zostanie wysłana firma, a koszty rozbiórki będzie mu obciążono. Więc: Zawsze pytaj urzędy przed budową i rozbudową.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata