Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Alternatywa dla Wohnriester?

Napisany przez stockbreeder
Cześć wszystkim! W ciągu ostatnich tygodni zaczęłam się zastanawiać nad swoim zabezpieczeniem na starość. Początkowo myślałam o dodatkowej emeryturze (w jakiejkolwiek formie) i zdecydowałam się skonsultować z bankiem. Jednak moja doradczyni zwróciła moją uwagę na mieszkańca Riester i zaproponowała mi umowę rachunku oszczędnościowego z dopłatą Riester z kwotą oszczędności budowlanych w wysokości 50 000 euro, co wydawało mi się całkiem atrakcyjne. Zanim jednak podpiszę umowę, chciałabym dowiedzieć się od was, co sądzicie o Riester związanych z mieszkaniem. Jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie? Czy możecie to polecić? Abyście mogli ocenić moją sytuację, podaję kilka kluczowych informacji o sobie. Jestem singielką, nie mam dzieci, mam 30 lat, zarabiam rocznie około 35 000 euro, aktualne oszczędności wynoszą około 40 000 euro, planuję zakup domu za około 200 000 euro za około 5 lat, planuję ślub (o ile nic nie wyjdzie nieprzewidzianego) za około 3 lata, planuję mieć 1-2 dzieci za około 4-5 lat Będę wdzięczna za jakieś wskazówki lub sugestie!

Napisany przez ADMCI4
Hallo hodowco bydła, jestem zdania, że Wohnriester nie jest odpowiednim środkiem do czegokolwiek. Zbyt duże obciążenia, zbyt wiele nieznanych (stawka podatkowa za 30 lat, składki społeczne za 30 lat, rozwój wartości pieniądza, czy potrzebuję BSV?, itp.) Ale stawki Wohnriester są interesujące! Więc jeśli potrzebne jest BSV, to jeśli jest wymagane, najpierw zawrzeć umowę, a następnie odwołać (nie jesteś zobowiązany do korzystania z Riestergedöns i nie musisz pozostawać przy jednym produkcie) - w ten sposób można uzyskać korzystne warunki kredytu. konto mieszkaniowej pomocy finansowej (Wohngeldkonto) i cała sprawa dotacji ma wiele haczyków i kruczków (np. wysokie raty spłaty kredytu i nieznane przyszłe stawki podatkowe). Więc wybierz stawkę, ale faktycznie nie korzystaj z riesteru. Cała ta kwestia ma sens tylko wtedy, gdy rzeczywiście budujesz lub finansujesz. Najlepiej odłożyć sporo gotówki na boku, aby później utrzymać Dom i rodzinę

Napisany przez NaTwoim13
Cześć hodowco bydła, sprawdź moją odpowiedź i opinię na temat postu od użytkownika Homer0815, to samo dotyczy również Ciebie! W razie pytań możesz śmiało do mnie zadzwonić lub napisać e-maila!

Napisany przez ADMCI4
@noelmaxim Przeczytałem to. Jeśli się nie mylę, nasze podejścia pokrywają się przynajmniej częściowo. Muszę jednak przyznać, że jestem bardziej prostacki: Riester stoi w sprzeczności z podstawowymi zasadami inwestowania/doradztwa: Kupuj (Sprzedawaj) tylko to, co rozumiesz! Gdyby państwo chciało rozdzielić pieniądze na rzecz obywateli, istniało wiele dużo łatwiejszych, tańszych, mniej ryzykownych i wydajniejszych sposobów. Ponadto relacje własnościowe w przypadku Riester nie są wyryte w kamieniu (hasło: składki społeczne od świadczeń z istniejących polis na życie 2004).

Najpierw dzięki za wsparcie! W międzyczasie natknąłem się na interesujące wyjaśnienia dotyczące Riester dla własnego domu lub Riester ogólnie w Finanztest 12/2010 i Finanztest Spezial z 11/2010. Jednak tutaj tzw. kredyt kombinowany BSK oraz kredyty Riester z bezpośrednią spłatą dla zainteresowanych nieruchomościami są promowane jak świeże bułki (cytat Nie da się taniej wejść w posiadanie własnego mieszkania), więc znów jestem na początku mojej niewiedzy Wydaje mi się, że w najbliższych dniach nie podejmę żadnych decyzji i będę nadal prowadzić dalsze badania

Napisany przez C. Andreas
Cześć, więc patrzę na ten punkt z czysto matematycznego punktu widzenia (patrz również starszy post dotyczący Wohn-Riester) Wohn Riester ma sens, gdy zna się szczegóły i rozumie się haczyki. W załączeniu starsze obliczenia.

Dziękuję Ci za szczegółowy przegląd. Pasuje do informacji, które dotychczas zdobyłem. Chociaż jeszcze nie podpisałem umowy, wzmocniło to moje zainteresowanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata