Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusz inwestycyjny z 6% stopą zwrotu vs DAX ~ 18%

Napisany przez Arkos
Cześć, właśnie miałem przedstawiciela ubezpieczeniowego w domu, który proponuje mi rodzaj ubezpieczenia emerytalnego. Inwestują moje pieniądze w fundusz i twierdzą, że średni zwrot wynosi 6%. Jednak patrząc na historię indeksu DAX z ostatnich 20 lat, Niemiecka giełda osiągnęła średni zwrot szacowany na około 18%. Ponieważ fundusz inwestuje pieniądze w różne akcje, zastanawiam się, jak można uzyskać zwrot zaledwie 6% przy ogólnym wzroście o 18%? Czyżby inwestowali tylko w fundusze emerytalne? A jeśli tak, czy istnieje jakiś rodzaj funduszu akcyjnego, do którego można wpłacać na przykład 50 euro każdego miesiąca bez dużych opłat?

Napisany przez 2Bolitho
Tak, podejrzewam, że celem inwestycyjnym oferowanego funduszu nie są tylko akcje, ale także produkty rynku kapitałowego. Dokładne informacje można znaleźć w opisach funduszy na różnych stronach finansowych. Na rynku istnieje wiele funduszy akcji o niskich opłatach. To zależy od tego, gdzie chcesz zainwestować.

Napisany przez Arkos
Niemcy i możliwe, że Europa. Być może także do 15% w Chinach/Indiach.

Napisany przez 2Bolitho
Obydwa razem będą trudne. Osobiście uważam, że fundusze DJE i Carmignac (?) są całkiem fajne. Ale decyzję ostateczną musi podjąć każdy sam. Lub po prostu kupuj ETF-y, które są podobne do funduszy, ale nie są aktywnie zarządzane i dlatego są tańsze. ETF śledzi określoną koszyk akcji. Po prostu poczytaj na ten temat.

Napisany przez Arkos
ETF jest nabywany poprzez rynki wtórne, jak wskazuje Wikipedia. Słyszałem, że powinno się trzymać się z dala od wszystkiego, co nie jest notowane na giełdzie, aby mieć zapewnioną ochronę prawna. DJE brzmi całkiem fajnie, więc postaram się dowiedzieć więcej na ten temat. Dzięki! Jeśli mogę zapytać o coś innego, czy możesz mi wytłumaczyć dlaczego DAX tak bezwładnie podążał i dlaczego od 1995 do 2000 roku nastąpił tak ogromny wzrost? Wygląda to naprawdę imponująco na wykresie dwudziestoletnim. p.s. Jak dokładnie działa taki fundusz inwestycyjny? Idę do mojego banku i mówię im, że mają coś z tego kupić, czy jak? I czy potem dostaję corocznie jakiś raport itp.?

Napisany przez 2Bolitho
Jaki rodzaj ochrony prawnej? Mówisz o ubezpieczeniu depozytów? Szczerze mówiąc, nie jestem całkiem pewien, co dokładnie jest objęte ochroną. Może ktoś jeszcze nam pomoże. ETF przetłumaczone oznacza: fundusz notowany na giełdzie. Jest więc również notowany na właściwej giełdzie. Ponieważ nastrój w tych latach był dość dobry. Internet stworzył wiele nowych możliwości. Europa zjednoczyła się jeszcze bardziej dzięki euro i otwarciu Europy Wschodniej. To wszystko doprowadziło do bańki internetowej około 2000 roku. Potem znów ruszyło w 2003, aż do krachu w 2008 roku. Trzeba się liczyć z poniesieniem strat na giełdzie. W ogólnym rozrachunku trzeba po prostu sądzić, że firmy będą nadal się rozwijać i będą w stanie osiągać zyski. W innym przypadku inwestowanie w udziały firm nie ma sensu. Tak, możesz zlecić swojemu bankowi, albo zrobić to samemu. To nie jest trudne. Twój bank w zasadzie też tak postępuje. Po pierwsze, potrzebujesz rachunku depozytowego. Tam przechowuje się udziały funduszy. Najtaniej można to zrobić w internecie, na przykład w Ebase lub DAB Bank. I wiele innych. Wystarczy wyszukać rachunek funduszy w internecie. Można tam również znaleźć różne opinie. Mając rachunek depozytowy, można kupować udziały funduszy lub zakładać plany oszczędnościowe. Należy zwrócić uwagę na opłaty. Ważna jest prowizja sprzedaży, która może sięgać nawet 5%. Można ją zaoszczędzić w funduszach dyskontowych. Wystarczy porównać.

Napisany przez EuroPaule
Bolitho pisze: Jakie prawne zabezpieczenie? Chodzi ci o ochronę depozytów? Szczerze mówiąc, nie wiem dokładnie, co dokładnie jest chronione. Być może ktoś inny nam pomoże.
Cześć, Wydaje mi się, że tutaj trochę jest mylone z tzw. szarym rynkiem. To bardziej dotyczy zamkniętych funduszy, nie ma to nic wspólnego z tym tematem. Dla bezpieczeństwa inwestora kluczowe jest początkowo temat funduszu majątkowego. To, czy handlujemy udziałem w funduszu na giełdzie czy, jak zwykle, z towarzystwem funduszy, nie ma znaczenia dla bezpieczeństwa inwestora. Ja -szczególnie początkującym- polecam raczej fundusz indeksowy przez dyskont funduszy, niż ETF. Ponadto polecam do samodzielnej nauki te dwa blogi: Mehr.Wert.Fair. (Ubezpieczenia) oraz finanzdeutsch (Fundusze). Cytat Bolitho Ponieważ nastroje w tych latach były dość dobre. Internet stworzył wiele nowych możliwości. Europa zaczęła się zacieśniać dzięki euro i otwarciu na wschód. To wszystko zakończyło się bańką internetową około 2000 roku. Co najmniej równie imponujący, ale dla wielu inwestorów bardzo przygnębiający, był krach po pęknięciu bańki do 2003 roku! 18% r/r na niemieckich akcjach może być albo jedną szczególną jednostką, albo mogło to być uwzględnione tylko bardzo krótkie okres. W ciągu ostatnich 10 lat DAX ledwo co w plusie. W 2000 roku indeks sięgnął ponad 8000, od tego czasu jest więc nadal w minusie. 6% r/r byłoby zatem wynikiem wręcz fantastycznym..... Nie daj się zwieść! Pozdrowienia, Paule P.S.: Jeśli chcesz narzędzie do inwestowania, zawsze z końcówką s: Fundusze Nawet w liczbie pojedynczej. Kiedy kupujesz fundusz, na końcu wychodzi sos albo zupa, albo musisz wsiadać na tylne siedzenie samochodu....

Napisany przez Birgit
Arkos pisze: Cześć, właśnie mam agenta ubezpieczeniowego w domu, który proponuje mi pewnego rodzaju ubezpieczenie emerytalne. Inwestują moje pieniądze w fundusz i mówią, że średnio mam 6% zwrotu.
Jaki będzie Twój zwrot, tego nikt nie może przewidzieć. Nie możemy przecież przewidzieć przyszłości. W najgorszym wypadku można powiedzieć, ile fundusz zyskał w przeszłości. Ale to nie oznacza, że będzie tak samo w przyszłości. Birgit

Napisany przez Arkos
EuroPaule pisze: 18% p.a. z niemieckimi akcjami mogą dotyczyć albo tylko jednej konkretnej wartości, albo mogło zostać rozważone bardzo krótkie okresu czasu. W ciągu ostatnich 10 lat DAX ledwo utrzymał się na plusie.
Hm, tak, szary rynek brzmi znajomo w tym kontekście. Może się zdarzyć, że coś pomyliłem. Choć faktem jest, że gdy spojrzysz na kurs z ostatnich 20 lat https://www.trading-strategy.de/chart/dax2.JPG wartość DAX w ciągu 23 lat prawie siedmiokrotnie wzrosła, czyli o około 700%, co podzielone przez 23 daje prawie 30% rocznego wzrostu. Czyżby więc coś źle obliczyłem? W przeciwnym razie mam jeszcze 3 pytania. 1. Jakie informacje są potrzebne do grubego oszacowania, która akcja wkrótce wzrośnie? Właśnie przeczytałem artykuł w Spiegel dotyczący nowych technologii, oto treść: Nowe technologie: O te surowce walczą firmy - SPIEGEL ONLINE - Wiadomości - Gospodarka Cytat: Prognoza zapotrzebowania na gal przed rokiem 2030: +2075% Z takich informacji można by wnioskować, że opłaca się zainwestować w przedsiębiorstwa wydobywające gal. Ale co jeszcze powinno się sprawdzić? Bilanse firm? Status zamówień? itd. ? 2. Otworzyłem teraz konto inwestycyjne i zastanawiam się nad kupnem 1-2 akcji, aby zaznajomić się z tematem. Ktoś mi powiedział, że trzymając akcje, można być zaproszonym na walne zgromadzenia spółki. Gdybym teraz kupił akcje przez konto inwestycyjne, czy firma będzie wiedziała, że je posiadam i czy wyśle mi zaproszenie? Jak to działa? 3. Jakie koszty mnie czekają? Prowizja za transakcję 7 euro, opłata emisyjna 5% i podatek belki. Czy coś przeoczyłem? Dzięki

Napisany przez EuroPaule
Arkos pisze: To jest prawda, ale jeśli spojrzysz na 20-letni kurs https://www.trading-strategy.de/chart/dax2.JPG wartość DAX prawie siedmiokrotnie wzrosła w ciągu 23 lat, co daje wzrost o prawie 700%, podzielony przez 23 lata daje niemal 30% rocznie. Czy coś źle policzyłem?
Stopa zwrotu może być obliczana na różne sposoby. Często stosuje się metodę stóp procentowych. Wówczas uwzględniany jest efekt składany. Aby wyciągnąć rozsądne wnioski, możesz postąpić w ten sposób: Inwestycja 100 Wynik po 23 latach: 700 Stopa zwrotu rrr. (%): (23. pierwiastek z (wynik / inwestycja) -1) * 100 Jeśli obliczenia są prawidłowe, wynosi to 8,8% rrr. rocznie. Jeśli weźmiesz pod uwagę stany DAX z marca 2003 lub marca 2009, sytuacja wygląda gorzej. Dlaczego ten wykres kończy się w 2007 roku? Zacytowano Arkosa 1. Jakie informacje są potrzebne do szacowania, która akcja wzrośnie wkrótce? Dobrą rzeczą byłaby kryształowa kula. Albo świetny astrolog. Poważnie: 1. Kursy nie rosną z logicznych powodów. Rynki są napędzane emocjami. Zazwyczaj chodzi o chciwość lub strach. 2. Walczysz przeciwko profesjonalistom, którzy są naprawdę dobrze poinformowani. Zanim coś zostanie opublikowane w Börsenfachblatt Spiegel (ostateczne ogniwo informacyjne), specjaliści już zdążyli zarobić pieniądze, a ludzie jak ty możesz jedynie pomóc im je zrealizować, kupując od nich drogą akcję. Jesteś absolutnie bez szans. Mała rybka w basenie rekina! Nie mogę się wypowiadać na temat twoich pytań dotyczących akcji. Z mojego punktu widzenia, to pewna droga do porażki. Mimo to życzę powodzenia! EuroPaule

Napisany przez ihrtraumtaenzer
Ponieważ mały człowiek zawsze marzy o bez wysiłku generowanym dochodzie i lenistwie, kiedyś znalazły się pomysłowe osoby, które stworzyły giełdę. Jest to narzędzie służące do oszukania małych ludzi, coś w rodzaju wirtualnego kasyna. Nie jest przewidziane, aby masa małych inwestorów osiągnęła zysk. Matematycznie jest to nawet niemożliwe. Leming może zabrać pieniądze tylko innym i tak dalej. Niestety, w tym siedlisku rekinów są również tacy, którzy wiedzą więcej od innych, dlatego regularnie wygrywają częściej niż niewiedzący. W rezultacie pieniądze z pewnością odpływają od lemigentów. Jeśli jednak czasami jakiś leming osiągnie dodatni wynik, nie oznacza to sprzeczności z tą teorią. W każdym razie nie jest to część tego przeznaczenia w tej grze. Dopóki możliwe jest nakłonienie ludzi wyłącznie wiarą i nadzieją do poddania się zależności oraz posiadają oni wystarczająco dużo pieniędzy, które mogą marnotrawić, ta sytuacja będzie trwać wiecznie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata