Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Adecco

Napisany przez 2cybercrash
Prognoza wygląda następująco: AUSBLICK/Adecco/Q3: EBITA w wysokości 191 mln EUR, oczekiwany zysk netto 122 mln EUR Nazwa Ostatnia Zmiana ADECCO N 56.95 -0.20 (-0.35%) Zurych (AWP) - Według jedenastu szacunków analityków Adecco SA 16 listopada, w trzecim kwartale oraz pierwszych dziewięciu miesiącach 2005 roku, przedstawi następujące przeciętne wyniki: Q3 2005E W mln EUR AWP Konsensus Q3 04A Przychody 4807 4468 EBITA 191 174 Zysk netto 122 102 9M 2005E 9M 04A Przychody 13433 12548 EBITA 457 347 Zysk netto 285 227 Adecco dąży do dalszego wzrostu z naciskiem na działania o atrakcyjnych marżach. Na konferencji inwestorskiej 16 września 2005 roku koncern potwierdził cel wzrostu w najważniejszych regionach na poziomie rynkowym lub powyżej niego. Długoterminowym celem jest osiągnięcie marży EBIT na poziomie około 5%. Postawione cele mają być osiągnięte poprzez kombinację wzrostu organicznego oraz selektywnych przejęć. Istotne będą komentarze na temat głównych rynków Francji i USA. Strona internetowa: www.adecco.com cg/cz/fin Dane w tej samej linii dotyczą poprzedniego roku w celu porównania. Jeśli te cele zostaną osiągnięte lub nieznacznie przekroczone, kurs 56/57 zostanie utrzymany.

Napisany przez richard100
Całość sprowadza się do jednej wielkiej ruletki. Zamiast czerwonego czy czarnego, góra czy dół. Nie odważam się prognozować....:-( Już w czwartek kolejny cios. ZURN. Dzisiaj rano sprzedałem połowę. Druga połowa została. Minimalizacja ryzyka. A prowizje nadal za darmo. :-) Potem chciałbym od razu wrócić. Zobaczymy, czy ta strategia będzie skuteczna. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Dany1
Jeśli naprawdę następuje ożywienie, to liczby i perspektywy muszą być akceptowalne. Manpower na przykład zanotował wzrost o 9% w Japonii...co robi Adecco? Powinien tam z pewnością rosnąć dwucyfrowo. A Ameryka? Manpower -0,1% Adecco?? Co się dzieje we Francji i Wielkiej Brytanii? Pytania na pytania, jutro się dowiemy. Osobiście nadal trzymam akcje i nadal oczekuję kursów w okolicach 68 franków.

Nie wygląda zbyt dobrze. Adeccto o 08:20 z sfr. na minusie. Tak, te kochane analitycy, którzy oczekiwali więcej..:-( Pozdrawiam Rich https://www.baz.ch/news/index.cfm?keyID=02FAED07-AC4E-423C-90C2AC226F4B680D&startpage=1&ObjectID=97BD3616-60CF-2062-F48D3AB8FE51E663

"07:28 Adecco w 3. kwartale z wyższym zyskiem netto w wysokości 119 mln CHF
Nazwa Ostatnia Zmiana
ADECCO N 57.45 - (-%)

Cheserex (AWP) - Adecco S.A. osiągnęła w trzecim kwartale 2005 r. przychód w wysokości 4,78 (VJ 4,47) mld EUR. Zysk operacyjny EBITA wyniósł 185 (174) mln EUR, a zysk netto sięgnął 119 (102) mln EUR, jak wynika z komunikatu z środy. W ten sposób agencja pracy tymczasowej nie do końca spełniła oczekiwania rynku. Analitycy oczekiwali (konsensus AWP) w trzecim kwartale 2005 r. przychodu w wysokości 4,807 (zakres 4,719 - 4,895) mld EUR, EBITA w wysokości 191 (180 - 203) mln EUR i zysku netto w wysokości 122 (115 - 128) mln EUR.

Dalszy wzrost przychodów w kwartale sprawozdawczym został uznany za satysfakcjonujący we wszystkich obszarach. Stopa wzrostu była dwucyfrowa w Japonii, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Skandynawii i Szwajcarii, a także w usługach rekrutacji specjalistów, zwłaszcza w obszarach usług finansowych w USA i IT w Wielkiej Brytanii.

Agencja pracy tymczasowej ma zamiar nadal generować wzrost co najmniej na poziomie rynkowym. Wsparci przez ostatnie 12 miesięcy program inwestycyjny na całym świecie, zarząd jest pewny, że w średnim okresie może dalej poprawić marże.

Obecne warunki ramowe, wraz z kluczowymi wskaźnikami dla światowego rynku rekrutacji, wskazują na pozytywny wzrost branży - kontynuuje Adecco.

Ponadto agencja tymczasowa spodziewa się w czwartym kwartale uzyskania nadzwyczajnego zysku finansowego netto w wysokości około 30 mln EUR po odjęciu podatków z zbycia mniejszościowego udziału w Professional Service Industries, spółce inspekcyjnej.

uh/mk/ng

Oczekiwania zostały więc ledwo spełnione, pomimo to solidny wynik, wskaźnik PE wynoszący 17 powinien być trafiony. Wyprzedaż na tym poziomie jest przesadzona. Kursy przed otwarciem rynku w okolicy 55. Kursy bliskie 50 to okazja do zakupu, 60 jest osiągalne. :?"

Napisany przez Dany1
Analizatorzy szacują, obliczają i kopiują... na pewno nie jest łatwo właściwie ocenić liczby i stan działalności. Jeszcze trudniejsze jest przyznanie się do błędnego oszacowania. Nikt nie chce być uważany za złego analityka. Jeśli firma generuje większe przychody niż przewidywano, to nie jest to aż takie straszne, mówią wtedy o superfirmie z superzarządzaniem i megaświetnymi produktami. Dwa dni później, jak wisienka na torcie, jest podwyższenie rekomendacji. Jeśli liczby są dobre, ale może nieco gorsze niż obliczano, oszacowano lub skopiowano, muszę przeczytać o ogromnym rozczarowaniu, nieskutecznym zarządzaniu i przestarzałych produktach. Firma i jej akcje spadają na dno. Analitycy są bezbłędni, kwestionują wszystko oprócz siebie... Być może troszeczkę przesadzam, ale w przybliżeniu to wygląda tak dla firm notowanych na giełdzie 4 razy w roku. Tak po prostu jest i przetrwamy.

I dla nas oznacza to ścisłe monitorowanie kursu i zakup w przypadku dalszego osłabienia... Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1
https://quotes.ubs.com/myquotes/X0=11/X1=s59a7PaXj4cj3ReKnSScRjRRN3yaskTTCAGDKeFmSunfDcM9At$8tsmuNzBjNuTBakvHPXQHnK-bKBfaLPA3JdM8WvSBhKVXyIvv3ShqpexE=/X2=sbj$HoZRqY0bqcKOh-ZyfnyiRSqm5ax5TMmaUdsm10x9TQfwfr$lSIVLd1MdkpIvvPguHRf-VdtxSbRBXEfUreujf30DrzKHaqc5Jvrt$HxhgGcahlUCfioEtyyhhqVfvhKmphTETlcwt3tTKdWVDcVkVFLgAO4GVsTdj ojxJEJM$3$-i6bniEWSr$XfOxmk=

Adecco sprawi dzisiaj radość. ? Pozdrowienia, Rich https://www.baz.ch/news/index.cfm?keyID=02FAED07-AC4E-423C-90C2AC226F4B680D&startpage=1&ObjectID=B6A365CD-60CF-2065-3D72617B69942D5E

Napisany przez Dany1
Czy ponownie wyciągnęli teraz Clausa Jacobsa z jego muzeum... jeśli to tylko dobrze się skończy...ale teraz wiemy, dlaczego nadal trzyma tyle akcji.

Cześć Dany Ale to, co mi się podoba, to fakt, że ten człowiek wie, jak generować pieniądze. Szacowane bogactwo: 8 miliardów. Mam tylko nadzieję, że nie zabierze tych pieniędzy od nas.. :cry: Pozdrowienia, Rich

Zdobędziemy dziś 60 punktów? Jesteśmy blisko. Maksymalnie 59.95. Pozdrowienia, Rich

60 fr. z łatwością przeskoczone. Droga wolna do góry? Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1
Cześć Rich pozostań wierny mojemu celowi kursowemu 68.--. Jeszcze się uda...

Adecco ogłasza strategiczne przejęcie niemieckiego konkurenta DIS! Niespodzianka udana, tylko małe poprawki w piątek do 65. Umowa jest pozytywnie oceniana, strefa oporu 68/72 została osiągnięta szybko. W przeciwieństwie do niektórych mądrali na forum internetowym Ringier-Anstalt. Nasze zakupy w obszarze 55 były taktycznie właściwe! Niestety, oprócz jednego, moje transakcje zniknęły. Teraz pozostawiam ostatnią z inwestycji z czasów Uhuru po cenie wejścia 80 i śledzę sytuację rynkową.

Napisany przez Dany1
Cześć Rich, mam nadzieję, że 25.11. kupiłeś kilka sztuk ;-) 1. Cel kursu osiągnięty. Wydaje się, że teraz może być zwiększony, ponieważ dzięki DIS Adecco wreszcie zyskuje kilku dobrych liderów... (myślałem, że dla agencji zatrudnienia to nie problem, ale Adecco potwierdziło przeciwnie. Także na niemiecki rynek DIS jest oczywiście dobrym zakupem... wreszcie z dala od Grande Nation. Mam nadzieję na 80 franków, dzięki temu Cybercrash będzie też zadowolony :mrgreen:

Cześć Dany, Doszedłem pośrednio do ADEN za pośrednictwem wygasłego GOALa. Strajk przy 70 Fr. Ale sprawia radość. Otrzymałem 2 razy 10% odsetek i teraz tytuł zmierza w kierunku 70 Fr. Tak trzymaj. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Cześć Rich ... cierpliwość należy do świata! Miałeś pieniądze ulokowane przez rok i zarobiłeś dobrze na odsetkach - a teraz nawet blisko kursu wykonania przy upadku!! Dlatego nie ma paniki w zeszłej jesieni w przypadku Adecco! To właśnie tak: Inwestowanie nie ma nic wspólnego z odwagą, ale z analizą, rozważeniem i - CZUŁOŚCIĄ! Pozdrowienia Felice

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj Adecco ponownie mocno zaatakowało. Zakup DIS wraz z nowym zarządem zdaje się być udany na giełdzie. Jednak nie wolno zapominać, że Adecco (o ile mi wiadomo) nie osiągnęło jeszcze istotnego sukcesu w pośrednictwie pracy online. Dla nowego zarządu jest jeszcze wiele do zrobienia. Myślę, że tytuł będzie więc powoli mieć problemy na tym poziomie.

Napisany przez Dany1
Czy Manpower ewentualnie opublikował swoje dane? Manpower wzrósł wczoraj o 3%, a już dzisiaj znowu o 4,5%. Adecco dołącza dzisiaj do tego wzrostu. Czy to więcej niż tylko oczekiwania? Cel pozostaje na poziomie 80.--.

Napisany przez ADMCI4
Tak jest: 27 stycznia 2006 r. / PRNewswire-FirstCall przez COMTEX News Network / - Firma Manpower Inc. (NYSE: MAN) poinformowała dziś, że zysk netto na akcję w ujęciu rozcieńczonym za trzy miesiące zakończone 31 grudnia 2005 r. wzrósł o 38% do 1,01 USD z 73 centów w okresie roku poprzedniego. Zysk netto w kwartale wzrósł do 89,1 miliona dolarów z 69,6 miliona dolarów rok wcześniej. Przychody za czwarty kwartał wyniosły 4,1 miliarda dolarów, wzrost o jeden procent w porównaniu z okresem roku poprzedniego. Lancelot

Łagodny dzisiejszy spadek kursu ADEN. Pozdrawiam Rich Adecco/Voith odrzuca ofertę przejęcia DIS AG 30.01.2006 09:00:49, AWP Basic German HEIDENHEIM (AWP International) - Koncern Voith AG uważa, że ogłoszona przez koncern Adecco dnia 9. stycznia 2006 r. oferta przejęcia akcji Düsseldorfskiego DIS AG nie jest adekwatna. Wyznaczona cena przejęcia w wysokości 54,50 EUR za akcję nie odzwierciedla w żadnym stopniu sprawiedliwej wartości przedsiębiorstwa i jego nadzwyczajnych perspektyw wzrostu, oświadczył Voith w poniedziałek. Voith posiada 25,6% udziałów w DIS. Adecco ogłosiło w zeszły czwartek, że obecnie posiada ponad 39% akcji DIS

Teraz, gdy Manpower oczywiście pobudza branżę przyjaznymi faktami, każdy chce jeszcze wyciągnąć coś więcej. Tylko Adecco nie jest tak nieopłacalne lub korzysta z bardziej pozytywnego otoczenia? Kurs w każdym razie wynosi 71,5 CHF. Po prostu pozwól mu działać, bo został tylko niewielki resztka. Utopicznym celem jest 80 CHF, a moim wejściowym jest tylko cena zakupu.

W międzyczasie znowu przekręcił się na plus. ? Pozdrawiam Rich

Adecco dokładnie przedstawia ofertę dla DIS Firma z branży usług personalnych Adecco oficjalnie przedstawiła ogłoszoną publiczną ofertę zakupu niemieckiej firmy DIS. Wcześniej już główny akcjonariusz odrzucił cenę zakupu jako zbyt niską. Struktura własnościowa DISAdecco oferuje 54,50 euro za każdą akcję w gotówce. Adecco poinformowało w poniedziałek, że termin składania ofert wygasa 8 marca. Nie ma określonej minimalnej liczby akcji do złożenia oferty. Niemiecki producent urządzeń i główny akcjonariusz DIS, Voith, wcześniej poinformował, że zaproponowana cena za akcję jest za niska. Adecco wcześniej, na początku stycznia, uzgodniło z największym akcjonariuszem DIS, rodziną Paulmann, przejęcie ich około 29-procentowego udziału za 54,50 euro za akcję. Źródło: ftd-Börsenticker

Ostatnio również oceniłem kurs DIS i zauważyłem, że komunikat o przejęciu praktycznie nie wpłynął na kurs? Biznes dla finansowych gigantów? DIS jest prawdopodobnie kontrolowany przez niewielu właścicieli i prawie wcale nie przez małych akcjonariuszy. W ogóle nie znałem tej wartości. Nie potrafię również ocenić wpływu na kurs Adecco. Dziś trochę słabo, nie jest pewne, czy od 70/72 odbędzie się dalszy wzrost kursu, po prostu nie sprzedałbym Adecco, bo nawet w USA liczby się poprawiły.

Dzisiejsze liczby z 3 marca 2006 r. są niemalże zgodne z prognozami. W 2005 r. wykazano zysk netto w wysokości 453 mln. W przewodniku akcji wskaźniki PE są podane następująco: 2005 oczekiwany zysk 410 mln PE=21.6 2006 oczekiwany zysk 471 mln PE=18.8 Na podstawie nowych danych obliczam wskaźnik PE następująco: 187 mln akcji, 450 mln zysku : 187 mln akcji daje 2.4 CHF na akcję. Dlatego przy kursie 73 wskaźnik PE wynosi około 30. Moje obliczenia dają dość wysoki wskaźnik PE pomimo wyższego zysku. Być może F&W uwzględnia akcje, które są swobodnie dostępne? Uwaga: poprawka dzięki Connor, 450 zysk jest w euro! czyli około 675 mln CHF, co daje około 3.6 na akcję lub wskaźnik PE około 20, co jest nadal w granicach zdrowego. Ocena pozostaje bez zmian! Nawiasem mówiąc, przewodnik akcji od F&W podaje wyniki zysków w CHF! Uważajcie na informacje od F&W! Dywidenda pozostaje na poziomie 1 CHF. CEO Klaus Jacobs udzielił wywiadów dla kanałów telewizyjnych, wyrażając optymizm co do 2006 r. i utrzymując swoją prognozę jako raczej konserwatywną. Zakup nie jest pilny. Pozostała część zostanie nadal posiadana. Docelowy kurs 80 CHF odpowiadałby wskaźnikowi PE około 22, co nie jest całkowicie nierealne!

Adecco. Nowe wyniki kwartalne są nieco lepsze od szacunków/analityków w zakresie przychodów/zysków. Przy zysku netto w wysokości 100 mln euro, czyli około 150 mln CHF, roczny zysk na jedną akcję wynosi 600 mln: 187 mln akcji = 3,2 CHF/akcję. Przy kursie 80 CHF PE wynosi około 25, co nie jest nierealistyczne. Szybki handel z listopada 2003 roku, z wejściem na 81, można było dziś zamknąć po kursie 83,5, przenosząc zysk do kapitału roboczego. Mimo kursów na poziomie 45 i poprawy perspektyw otrzymałem od autorytetu Warrena najlepszy cel cenowy zakupu, maksymalnie 35. Cieszę się, że moje analizy fundamentalne z celem cenowym 80+ i otwartym horyzontem czasowym były realistyczne. Dziękując również za nieskończone uznanie dla Adecco z pewnego forum krachu (przepraszam, powinno być napisane poprawnie Crash-Forum) agencji Ringier.

Tak więc z perspektywy czasu, znowu jestem jedynym, który dostarczył niezbyt skromną propozycję sprzedaży w wysokości 83,5. Pojawiały się już kursy w okolicach 85/86 i oczywiście cele na co najmniej 100 z intelektualnego basenu Anglosasów. Dzisiaj widzę CHF 75 i słyszałem, że agresywne polecenia kupna zostały wydane przez media. Więc nie jestem tak niekomfortowo, że mogłem sprzedać ostatnie udziały w Adecco bez strat. W przyszłości mogę znaleźć inne jakościowe papiery z bagna Hatscher, więc dla mnie Adecco jest teraz ostatnim wyborem. Na liście zakupów, jeśli byłby dostępny jakiś cash, są Arbonia, Sika, Fischer, Sulzer, Givaudan, Lindt, Phonak i inne. ABB notowana jest teraz po kursie 15 z PE 21. Region 12/13 jest warte przynajmniej jednego spojrzenia.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze:Więc z perspektywy czasu znowu jestem jedynym, który dostarczył nieśmiałą ofertę sprzedaży na poziomie 83,5. Ceny poszły w kierunku 85/86, a cele oczywiście z Anglosaskiego rezerwuaru inteligencji na co najmniej 100. Hi Cybercrash, ok, statek trochę zatonął...ale wydaje się, że bardziej ze względu na ogólną sytuację na rynkach finansowych...niż na nadmiernie zawyżony kurs Adecco. Wartości 80-90 wrócą, banki, ubezpieczyciele ponownie zyskają na wartości..., teraz po prostu aż 5 dobrych, być może zbyt dobrych miesięcy zostało zniwelowanych.

Napisany przez Globalist
Adecco wstrzymuje wypłatę dywidendy ze względu na możliwe pozwy. ops: Huuiii! Aden nie kończy się! Tytuł po prostu nie rusza się z miejsca. :!: Jeśli nie chodzi o dyskusje nt. DIS, to mocny Ben nie oszczędza tego tytułu. Akcja jest niestabilna i wrażliwa jak papier wartościowy na rynku New Market. Jak długo jeszcze w SMI :?: :?:

Sprzedaż była na poziomie 83, nikt nie bardzo mi wierzył i przyszło nawet do 86. Nic już więcej nie dotknąłem pomimo wszystkich zachęt do zakupu, ale to nie ma znaczenia, prawie nic teraz nie działa! Każda zła wiadomość wystarcza, aby wstrząsnąć pojedynczymi akcjami i ogólnym rynkiem.

Napisany przez Hans
Globalist pisze: Adecco zatrzymuje wypłatę dywidendy ze względu na możliwe pozwy. ops: Huuiii! Aden nie może złapać rozpędu. Tytuł po prostu nie chce wystartować. :!: Jeśli nie chodzi o DIS, to silny Ben nie odpuści temu tytułowi. Akcje są kapryśne i wrażliwe jak papier New Market. Jak długo jeszcze w SMI :?: :?:
..nie publikuj głupot - Adecco to największa na świecie firma rekrutacyjna, a na obecnym poziomie warto go kupić

Kto, kiedy i w jaki sposób kłamie, szanowny Hansie? Czyż nie krążyły już cele kursowe na poziomie 90 i 100, a potem spadły do 45! Czy to nie był pewien Hans? Adecco jest na razie wykupione, są bardziej interesujące rzeczy! Nawet jeśli lipiec przyniesie niewielkie ożywienie kursu, będzie to znowu sygnał do zbierania zniżek. Na górze jest solidna pokrywa, made in USA. To właśnie mieszkańcy tej instytucji ustalają szalone cele kursowe, które przez wiele lat nigdy nie zostały osiągnięte.

Nowe dane dotyczące Adecco: zysk netto 135 mln EUR rzekomo przewyższa oczekiwania, szybkie wzrosty w % w porównaniu z mizernym poprzednim rokiem. Muszę wszystko przeliczyć na CHF, więc zysk netto H1 wynoszący 202 mln CHF rocznie to około 404 mln CHF, a prognoza to 450 mln CHF. Zatem osiągnięcie tego celu będzie raczej trudne. Obliczyłem, że przy kursie 70 CHF zysk netto na akcję wynosi około 2,1 CHF, co daje wskaźnik PE=33. Według mnie jest to zdecydowanie zbyt wysoko! Dobrym kursem byłoby około 55. Albo popełniłem poważny błąd w obliczeniach, albo nie rozumiem komunikatu i komentarzy. Dla mnie w tym momencie nie ma mowy o zakupie. Nie mam żadnych inwestycji w Adecco. FUW i UBS Quotes podają wskaźnik PE wynoszący około 16/17. Moje obliczenia na podstawie nowych danych dają wskaźnik PE powyżej 30! Przeliczenie z EUR na CHF zostało uwzględnione. Poprawka: Jak zauważono we wcześniejszym wpisie, 135 mln EUR nie jest zyskiem netto za pierwsze półrocze H1, ale zyskiem z II kwartału Q2. W związku z tym powyższe obliczenia są błędne. W przybliżeniu roczny zysk netto, zakładając, że pozostałe dwa kwartały będą równie dobre, wynosiłby około 800 mln CHF, a prognozowane 480 mln CHF wydaje się osiągalne lub nawet możliwe do przewyższenia. Nowy wskaźnik PE wynosi około 16 przy kursie 70 CHF, co jest sprawiedliwym poziomem. Wskaźnik PE na poziomie 20 odpowiadałby kursowi 85. Przepraszam za wprowadzające w błąd obliczenia. Lepiej nic nie obliczać, niż robić to w sposób całkowicie błędny! Grrr!

Napisany przez Dany1
Cześć Cybercrash muszę teraz krótko odejść, ale sprawdź jeszcze raz liczby. Być może nie uwzględniłeś w swoich obliczeniach nie półrocznych, a drugiego kwartału. Jeśli tak, przepraszam... i do zobaczenia później

Napisany przez Globalist
Dzisiejsza spadki kursu prawdopodobnie są nieco przesadzone, ALE: Adecco cierpi na skutek kwartału poniżej oczekiwań, niewykonanego rozwoju marży brutto oraz obaw przed presją cenową i spowolnieniem gospodarczym na ważnych rynkach docelowych. To niekorzystnie wpłynie na wyniki Adecco.

Zgodnie z poprawnymi obliczeniami, patrz 2 posty wyżej, oraz z powodu absurdalnej dynamiki kursu, włącznie z irytującymi ekshudatami analityków, zdecydowano o zapisaniu pakietu na poziomie 66 w celu dywersyfikacji.

Napisany przez ADMCI4
Br1tney Spe@rs zgwałcona! https://britneyspearsrocks.info

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata