Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Jeśli chcesz jeszcze poczekać z zakupem domu.

Napisany przez tentacle
Cześć wszystkim, analogicznie do wątku dotyczącego zakupu domu, czy już teraz jest sensowne, czy lepiej poczekać, mam kilka pytań, na które mam nadzieję otrzymać odpowiedź. Na początek warunki ramowe: Moja żona i ja razem zarabiamy około 4400€ (2100/2300 netto) i mamy około 80.000€ EK. Obecny czynsz wynosi 520€. Planowane jest dziecko za 1-2 lata. Zgadzamy się, że chcemy mieć własny Dom. Przy tych założeniach prawdopodobnie sugerowane byłoby zakupienie nieruchomości o wartości od 250k do 300k. Czy to tak jest? Jednakże nie mamy zamiaru kupować domu teraz, ponieważ mieszkamy bardzo centralnie i faktycznie nie chcemy przeprowadzać się na obrzeża. Dom w centralnej lokalizacji jest niestety moim zdaniem zbyt drogi (co najmniej 400k €). Mam teraz nieco obaw, że finansowanie za 5-10 lat może stać się bardzo kosztowne z powodu rosnących stóp procentowych. Zastanawiam się teraz, co powinno się zrobić. Czy wysoka umowa oszczędnościowa budowlana (ewentualnie 100.000€) jest tutaj sensowna? A może po prostu poczekać, oszczędzać i mieć nadzieję? Trzecią opcją byłoby teraz coś kupić, chociaż obawiam się, że nie byłoby to wymarzone mieszkanie. Co byście poradzili? Dziękuję!

Napisany przez C. Andreas
Czy warto zadbać o wysoką umowę oszczędnościową (ew. 100.000€) tutaj? A może po prostu poczekać, oszczędzać i mieć nadzieję? Trzecią opcją byłoby teraz coś kupić, choć martwiłbym się, że nie byłoby to najlepsze wymarzone mieszkanie. Podjęcie tej decyzji na pewno nie będzie łatwe. Umowa oszczędnościowa ma sens tylko wtedy, gdy planuje się budowę za około 4-10 lat. Na rynku jest wiele świetnych możliwości i zdecydowanie warto rozważyć jej zawarcie. Jak już wspomniano, ma to sens tylko jeśli budowa ma się zacząć za przynajmniej 4 lata. Alternatywnie można również rozważyć jednorazową wpłatę 80.000 euro, co pozwoliłoby skorzystać z pożyczki w wysokości 80.000 euro z oprocentowaniem odsetek w wysokości 2% po 3 latach. Spłata wynosiłaby wtedy około 700 euro miesięcznie na pożyczkę w wysokości 80.000 euro.

Napisany przez tentacle
Dziękuję za Twoją odpowiedź! Piszesz: Umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe ma sens tylko wtedy, gdy planuje się budowę za około 4-10 lat. To oznacza, że muszę wcześniej wiedzieć, czy to będzie raczej 4 czy raczej 10 lat, tak?

Napisany przez C. Andreas
tentacle pisze: Dziękuję za odpowiedź! Piszesz Der Bausparvertrag macht nur Sinn, wenn in ca. 4-10 Jahren gebaut werden soll. oznacza to jednak, że muszę wiedzieć wcześniej, czy będzie to raczej 4 czy 10 lat, prawda?
Tak i nie, od 4 lat oszczędzanie na budowę ma sens. Powinno się mieć ogólny pomysł z góry, np. około 5-7 lat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata