- wt lut 01, 2011 3:17 pm
Cześć wszystkim,
analogicznie do wątku dotyczącego zakupu domu, czy już teraz jest sensowne, czy lepiej poczekać, mam kilka pytań, na które mam nadzieję otrzymać odpowiedź.
Na początek warunki ramowe: Moja żona i ja razem zarabiamy około 4400€ (2100/2300 netto) i mamy około 80.000€ EK. Obecny czynsz wynosi 520€. Planowane jest dziecko za 1-2 lata.
Zgadzamy się, że chcemy mieć własny Dom. Przy tych założeniach prawdopodobnie sugerowane byłoby zakupienie nieruchomości o wartości od 250k do 300k. Czy to tak jest?
Jednakże nie mamy zamiaru kupować domu teraz, ponieważ mieszkamy bardzo centralnie i faktycznie nie chcemy przeprowadzać się na obrzeża. Dom w centralnej lokalizacji jest niestety moim zdaniem zbyt drogi (co najmniej 400k €).
Mam teraz nieco obaw, że finansowanie za 5-10 lat może stać się bardzo kosztowne z powodu rosnących stóp procentowych. Zastanawiam się teraz, co powinno się zrobić.
Czy wysoka umowa oszczędnościowa budowlana (ewentualnie 100.000€) jest tutaj sensowna? A może po prostu poczekać, oszczędzać i mieć nadzieję? Trzecią opcją byłoby teraz coś kupić, chociaż obawiam się, że nie byłoby to wymarzone mieszkanie.
Co byście poradzili? Dziękuję!