Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Syn ma problemy psychologiczne po rozwodzie - co teraz?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór, moje pytanie kieruję do wszystkich, którzy mieli już przynajmniej jedno rozwód. Mój syn miał niedawno problemy psychiczne i przez krótki czas uczestniczył w kuracji razem z moją byłą żoną. Oczywiście lekarze sporządzili raporty na temat stanu mojego syna na ten okres. Czy jako ojciec nie mam prawa dowiadywać się o sytuacji mojego syna i żądać tych raportów? To jest przecież nasz wspólny syn, i tak samo martwię się o stan mojego syna jak jego matka. Ponieważ dowiedziałem się o tym bardzo późno, chciałbym wiedzieć, czy istnieje jakiś termin na uzyskanie dostępu do raportów lekarskich? Z góry dziękuję za każdą wskazówkę. PlatonX.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć, ponieważ twój syn się rozwodzi, możemy założyć, że ma więcej niż 18 lat. Bycie pełnoletnim oznacza, że wszelkie prawa do dziecka wygasają... obowiązki pozostają do 25. roku życia. W skrócie: Jeśli twój syn nie udzieli lekarzom zgody na udostępnienie swoich danych / historii medycznej... nie masz szans na ich uzyskanie. Nie będziesz traktowany jako ojciec, ale jako zwykła trzecia osoba... mogłbyś być po prostu jego najlepszym przyjacielem.

Napisany przez Birgit
Esco, wynikło z tego, że syn ma problemy psychologiczne po rozwodzie swoich rodziców. Więc podejrzewam, że syn jest nieletni. Birgit

Napisany przez 2Escorpio
Esco, z tego wynika, że syn ma problemy psychologiczne po rozwodzie rodziców. Więc zakładam, że syn jest nieletni. Birgit W takim razie źle to zrozumiałem... jeśli jest poniżej 18 roku życia... wtedy opiekun prawny może żądać dostępu do akt i musi go również otrzymać. Jeśli jest się po prostu ojcem / matką bez władzy rodzicielskiej, to również nie ma się szans, jeśli żaden z opiekunów nie wyrazi zgody na wgląd do akta. Tak przebiega normalny proces i tak mówią przepisy... jeśli lekarz odmówi udostępnienia danych mimo że syn jest nieletni i jest władza rodzicielska... pomaga tylko prawnik i ewentualne postępowanie nakazowe... brzmi skomplikowanie... jednak tak nie jest i wszystko przebiega w ciągu kilku dni. Jeśli mimo postępowania nakazowego lekarz nie udostępni danych, to wystarczy mieć przy sobie pismo sądowe i wezwać policję... dla lekarza grozi wtedy grzywna w wysokości 250 000 euro lub w razie potrzeby 6 miesięcy pozbawienia wolności.

Napisany przez ADMCI4
Dopóki masz prawo do opieki nad swoim synem, masz takie samo prawo do wglądu w raporty lekarskie jak twoja była żona. W twoim pytaniu nie wspomniałeś, ile lat ma twój syn. Jeśli jest już pełnoletni, może być trudno żądać tego z powodów tajemnicy lekarskiej. Byłoby to naruszenie prawa. Dlaczego nie podejdziesz do tej sprawy otwarcie? Byłoby to również o wiele lepsze dla wzajemnego zaufania, gdybyś porozmawiał ze swoim synem o swoich obawach. Taka postawa może mu znacznie bardziej pomóc, niż gdybyś działał za jego plecami. Może rzeczywiście warto przełamać swoje ograniczenia i usiąść z byłą żoną, aby ustalić sposób postępowania w tak ważnej sprawie. Miłego wieczoru!

Napisany przez gavino
Oczywiście masz prawo do wglądu w raporty lekarskie. Myślę, że nawet ważne jest, abyś to zrobił. Dzięki temu będziesz wiedział/a trochę więcej o jego stanie i będziesz mógł/a lepiej zareagować. To nie tylko Twoje prawo, ale także Twoje obowiązek. :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata