Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Przerwanie wykształcenia - zapewnione świadczenie alimentacyjne?

Napisany przez ADMCI4
Na późną godzinę chciałbym podzielić się z Wami następującym przypadkiem i będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Chciałbym przerwać moje wykształcenie i pracować do końca roku. Czy nadal miałbym prawo do zasiłku rodzinnego lub czy moi rodzice mieliby obowiązek w pewnym stopniu zapewnić moje utrzymanie. Jeśli wszystkie te płatności by zniknęły, czy miałbym prawo do innych świadczeń z państwowej kasy? Dziękuję za dalsze wskazówki & Pozdrowienia. PeterPan.

Napisany przez Gerald
Więc dokładnie nie jestem pewien. Ale myślę, że zależy to od tego, ile zarabiasz. Jeśli zarabiasz zbyt dużo, przestaniesz otrzymywać wsparcie. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie, jakie są te granice. Spróbuj po prostu poszukać w Google.

Napisany przez 2Escorpio
Nie rozumiem... jaka praca może być tak ważna, żeby przerywać szkolenie? Zwłaszcza jeśli już teraz pytasz o dotacje? Otrzymasz zasiłek Hartz4 dopiero mając 25 lat, chyba że masz uzasadniony powód, dlaczego powinieneś otrzymywać go wcześniej (np. jeśli jesteś bity w domu). Otrzymujesz zasiłek rodzinny do 25. roku życia i nie możesz zarabiać więcej niż około 7600 euro rocznie. Dokładną stawkę musisz jeszcze sprawdzić... ale jak powiedziałem, wynosi około 7600 euro.

Napisany przez Birgit
Cześć, Dostajesz Kindergeld tylko, jeśli jesteś uczniem lub uczysz się. Więc to odpada, jeśli przerywasz swoją edukację. Twoi rodzice muszą płacić alimenty tylko, gdy jesteś pełnoletni, do końca twojego pierwszego szkolenia lub jeśli nadal chodzisz do szkoły. Więc to też odpada. Zasiłek Hartz4 (dodatek), myślę, też nie dostaniesz. Ponieważ celowo doprowadziłeś do tej sytuacji. Gdybyś nie przerwał edukacji, otrzymywałbyś wsparcie finansowe od swoich rodziców. Jeśli chcesz pracować, otrzymujesz wynagrodzenie za pracę. Więc masz pieniądze, aby utrzymać się. Jeśli to nie wystarczy, to nie powinieneś przerywać edukacji. Zresztą i tak nie rozumiem, dlaczego chciałbyś przerwać edukację, aby pracować. Zakończone szkolenie zawodowe jest tak ważne. Birgit

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata