Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy bank może być narzucony?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam 17 lat i chciałbym otworzyć własne konto oszczędnościowe. Od pewnego czasu otrzymuję ulotki w skrzynce pocztowej oraz personalne listy od banków z reklamami kont. Już coś wybrałem i chciałbym otworzyć konto w banku internetowym. Moi rodzice muszą się zgodzić, ale są przeciwni bankowi internetowemu. Chcą, abym koniecznie otworzył konto w ich banku oszczędnościowym, czego ja jednak nie chcę. Nie jest mi również po drodze, że miałbym konto w tym samym banku co oni. Czy mogą mi narzucić jaki bank wybrać, czy też mam w wieku 17 lat prawo samodzielnie to ustalić?

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj jest dość dobrze opisane, jaka jest Twoja sytuacja: https://de.wikipedia.org/wiki/Gesch%C...t_(Deutschland) Potrzebujesz zgody swoich rodziców. Jednakże na miejscu są też niektórzy pracownicy banku, którzy na pewno będą mogli opowiedzieć z praktyki. Moje podejście polegałoby na rozmowie z Twoimi rodzicami. Wybrałeś sobie bank internetowy i na pewno masz na to dobre powody. Wyjaśnij swoim rodzicom, jakie to powody są. Jako ojciec ucieszyłbym się, gdybym zobaczył, że moje dziecko robi sobie sprawy i podejmuje sensowną decyzję. Pamiętaj, że potrzeby Twoich rodziców są inne niż Twoje. Ty prawdopodobnie nie potrzebujesz osoby do rozmów na miejscu. Wielu dorosłych ma ograniczoną wiedzę finansową i dlatego polega na rzekomej poradzie pracownika banku. Również czynnik kosztów odgrywa dla Ciebie inną rolę niż dla Twoich rodziców. Również kwestia bezpieczeństwa wywołuje u większości rodziców odruchy opiekuńcze. Jeśli potrafisz rozwiać obawy Twoich rodziców, prezentując się jako świadoma, świadoma kosztów i bezpieczna osoba, to zgodzą się oni prawdopodobnie również. Ja, jako ojciec, zrobiłbym to z pewnością. Ale jak już wspomniałem, nie dlatego, że tak po prostu. Ale tylko wtedy, gdy miałbym wrażenie, że jest to świadoma decyzja i gdy moje dziecko wiedziałoby, co robi.

Napisany przez 2Escorpio
To bardzo dobre pytanie... Zazwyczaj trzeba zrobić Postident w przypadku banku internetowego. W tym przypadku trzeba to zrobić zarówno dla osoby poniżej 18 roku życia, jak i WSZYSTKICH opiekunów. Oznacza to, że trzeba złożyć 2-3 wnioski Postident, a bank oczywiście pobiera opłaty. Czy bank zainwestuje pieniądze w konto, na którym zazwyczaj jest średnio 50 euro... to jest kwestia dyskusyjna. Ponadto w bankach internetowych można bezpłatnie wypłacać pieniądze tylko za pomocą karty Visa, a większość banków internetowych nie oferuje kart Visa na zasadzie przedpłaconej, a zwykła karta Visa jest dostępna dopiero od 18 roku życia. Wyjątkiem mogą być karty partnerskie dla rodziców. Zazwyczaj klienci poniżej 18 roku życia nie otrzymują również karty debetowej, a jedynie kartę usługową, za pomocą której można wypłacać pieniądze tylko w swoim banku (na terenie Niemiec) lub ewentualnie w grupie, np. w Cashgroup. Na przykład ja wydałbym kartę debetową tylko osobie niepełnoletniej, gdybym zobaczył, że praca dla niej i otrzymywanie wynagrodzenia, na przykład za roznoszenie gazet, jest już możliwe, lub gdy rodzice mają tyle pieniędzy, że dostaje ona bardzo wysokie kieszonkowe. Dlatego właśnie dziwiłoby mnie, gdyby banki internetowe otwierały konta dla osób poniżej 18 roku życia, ponieważ po prostu nie wiem, jak to miałoby działać. Ale aby odpowiedzieć na twoje pytanie. Konta bieżące mogą zostać otwarte tylko dla osób poniżej 18 roku życia, jeśli wszyscy opiekunowie zgodzą się zidentyfikować się w banku za pomocą dowodu osobistego i będą się z tym zgodzić. Także na wszystkie ewentualne dodatkowe usługi, na przykład bankowość internetową, opiekunowie muszą się zgodzić, chociaż miałbym na to trochę luzu, jeśli ktoś ma 16/17 lat. esco Edycja / Ps.: Sprawdziłem... Postident jest przeprowadzane dopiero od 18 roku życia. Według informacji od Poczty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata