To bardzo dobre pytanie...
Zazwyczaj trzeba zrobić Postident w przypadku banku internetowego. W tym przypadku trzeba to zrobić zarówno dla osoby poniżej 18 roku życia, jak i WSZYSTKICH opiekunów. Oznacza to, że trzeba złożyć 2-3 wnioski Postident, a bank oczywiście pobiera opłaty. Czy bank zainwestuje pieniądze w
konto, na którym zazwyczaj jest średnio 50
euro... to jest kwestia dyskusyjna.
Ponadto w bankach internetowych można bezpłatnie wypłacać pieniądze tylko za pomocą karty Visa, a większość banków internetowych nie oferuje kart Visa na zasadzie przedpłaconej, a zwykła karta Visa jest dostępna dopiero od 18 roku życia. Wyjątkiem mogą być karty partnerskie dla rodziców.
Zazwyczaj klienci poniżej 18 roku życia nie otrzymują również karty debetowej, a jedynie kartę usługową, za pomocą której można wypłacać pieniądze tylko w swoim banku (na terenie Niemiec) lub ewentualnie w grupie, np. w Cashgroup. Na przykład ja wydałbym kartę debetową tylko osobie niepełnoletniej, gdybym zobaczył, że praca dla niej i otrzymywanie wynagrodzenia, na przykład za roznoszenie gazet, jest już możliwe, lub gdy rodzice mają tyle pieniędzy, że dostaje ona bardzo wysokie kieszonkowe.
Dlatego właśnie dziwiłoby mnie, gdyby banki internetowe otwierały konta dla osób poniżej 18 roku życia, ponieważ po prostu nie wiem, jak to miałoby działać.
Ale aby odpowiedzieć na twoje pytanie. Konta bieżące mogą zostać otwarte tylko dla osób poniżej 18 roku życia, jeśli wszyscy opiekunowie zgodzą się zidentyfikować się w banku za pomocą dowodu osobistego i będą się z tym zgodzić. Także na wszystkie ewentualne dodatkowe usługi, na przykład bankowość internetową, opiekunowie muszą się zgodzić, chociaż miałbym na to trochę luzu, jeśli ktoś ma 16/17 lat.
esco
Edycja / Ps.: Sprawdziłem... Postident jest przeprowadzane dopiero od 18 roku życia. Według informacji od Poczty.