Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: świadczenia majątkowe

Napisany przez Beduine
Moja żona jako pracowniczka otrzymuje świadczenia z tytułu kapitału pracującego. Środki te trafiają na moje konto oszczędnościowe budowlane. W ostatnim rozliczeniu podatkowym Urząd Skarbowy odmówił nam przyznania premii oszczędnościowej wbrew wcześniejszym decyzjom. Odmowę tę uzasadniono tym, że jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie mam prawa do premii. Jesteśmy rozliczani wspólnie i znajdujemy się poniżej limitów dochodowych. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Czy beneficjent musi jednocześnie być uprawniony do premii? Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez EasyD
Bez możliwości odwołania się do żródła, wydaje mi się, że Twoje przypuszczenia są całkiem uzasadnione. Widziałbym tu pewną analogię do promowanej emerytury Riester. Tutaj właściciel konta bankowego, z którego opłacane są składki, musi być identyczny z ubezpieczonym. Jeśli wcześniej otrzymywali oni premie od urzędu skarbowego, niekoniecznie musi to oznaczać coś złego. Moje doświadczenie wskazuje, że z powodu wielu przepisów, czasami zdarzają się błędy.

Napisany przez Beduine
Dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie rozmawiałem z doradcą kasy oszczędności mieszkaniowej, który rozmawiał ze współpracownikami, ale nie ujawnił konkretów. Jednak uważa, że mamy prawo do premii. Wniosek złożyłem, teraz czekam na rezultaty.

Napisany przez EasyD
To byłby naprawdę świetny sposób, gdybyście mogli to wyjaśnić tutaj ponownie, gdy tylko otrzymacie odpowiedź. Zdecydowanie byłbym zainteresowany.

Napisany przez Beduine
Dziś otrzymałem zmienioną decyzję od urzędu skarbowego. Świadczenia pracownicze zostaną przyznane. Mam złożyć wniosek o to samo dla żony w przyszłości, chociaż zarówno konto, jak i wydane zaświadczenie są na moje nazwisko. Przynajmniej mamy do tego prawo, chociaż w poprzednich latach nie było to tak skomplikowane.

Napisany przez EasyD
Ale brzmi dobrze. Warto było się odwołać!Dziękuję za opinie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata