- pn lut 07, 2011 5:59 pm
Cześć ludzie Wiele osób na tym forum zastanawia się, jaka jest najlepsza emerytura. Niestety nikt nie może tego dokładnie powiedzieć, ponieważ nikt nie może przewidzieć przyszłości (nawet jeśli banki i sprzedawcy ubezpieczeń chętnie to robią, bo przecież chcą zarabiać pieniądze ). Ale jedno można powiedzieć z 100-procentową pewnością, złoto i srebro to NAJBEZPIECZNIEJSZA forma emerytury, jaka istnieje. Podkreślam jeszcze raz, NAJBEZPIECZNIEJSZA forma emerytury, a nie najbardziej dochodowa. Dlatego że jeśli chodzi o bezpieczeństwo, złoto i srebro są praktycznie nie do pobicia. Złoto i srebro są pewne wobec największych zagrożeń, takich jak reformy walutowe, inflacja, konfiskata, program Hartz4 (bo nikt nie wie, co mam pod poduszką w domu ) itd itd. Aktualnie nawet własne nieruchomości lub ubezpieczenia Riesterversicherungen są chronione przed programem Hartz4 (jak chętnie opowiadają klientom sprzedawcy ubezpieczeń). Oczywiście nikt nie gwarantuje tego. Bo sami doskonale wiedzą, że nie jest to prawdą. Bo kto może przewidzieć, co się wydarzy za 30 czy 40 lat? Ile jeszcze rządów dostaniemy za 30 czy 40 lat? Jak szybko nowy rząd zmieni prawo, szczególnie przy wysokim zadłużeniu państwa i pustych kasach państwowych? I nagle własna nieruchomość lub ubezpieczenie Riesterversicherung przestaje być bezpieczne przed programem Hartz4. Zgodnie z zasadą "co mnie obchodzi moje gadanie z wczoraj". Złoto może być mało dochodowe, ale zachowuje wartość. Jak mówi się na przykład, 1000 lat temu za uncję złota można było dostać dopasowany kostium. Dziś za uncję dostanę około 1000 euro, również bardzo piękny, dopasowany kostium. Czego chcieć więcej? Z mojego punktu widzenia to świetna emerytura. Taka stabilność nie zostanie osiągnięta przez papierową walutę nawet w tak długim okresie czasu. Pozdrawiam