Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura Złoto i Srebro

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie Wiele osób na tym forum zastanawia się, jaka jest najlepsza emerytura. Niestety nikt nie może tego dokładnie powiedzieć, ponieważ nikt nie może przewidzieć przyszłości (nawet jeśli banki i sprzedawcy ubezpieczeń chętnie to robią, bo przecież chcą zarabiać pieniądze ). Ale jedno można powiedzieć z 100-procentową pewnością, złoto i srebro to NAJBEZPIECZNIEJSZA forma emerytury, jaka istnieje. Podkreślam jeszcze raz, NAJBEZPIECZNIEJSZA forma emerytury, a nie najbardziej dochodowa. Dlatego że jeśli chodzi o bezpieczeństwo, złoto i srebro są praktycznie nie do pobicia. Złoto i srebro są pewne wobec największych zagrożeń, takich jak reformy walutowe, inflacja, konfiskata, program Hartz4 (bo nikt nie wie, co mam pod poduszką w domu ) itd itd. Aktualnie nawet własne nieruchomości lub ubezpieczenia Riesterversicherungen są chronione przed programem Hartz4 (jak chętnie opowiadają klientom sprzedawcy ubezpieczeń). Oczywiście nikt nie gwarantuje tego. Bo sami doskonale wiedzą, że nie jest to prawdą. Bo kto może przewidzieć, co się wydarzy za 30 czy 40 lat? Ile jeszcze rządów dostaniemy za 30 czy 40 lat? Jak szybko nowy rząd zmieni prawo, szczególnie przy wysokim zadłużeniu państwa i pustych kasach państwowych? I nagle własna nieruchomość lub ubezpieczenie Riesterversicherung przestaje być bezpieczne przed programem Hartz4. Zgodnie z zasadą "co mnie obchodzi moje gadanie z wczoraj". Złoto może być mało dochodowe, ale zachowuje wartość. Jak mówi się na przykład, 1000 lat temu za uncję złota można było dostać dopasowany kostium. Dziś za uncję dostanę około 1000 euro, również bardzo piękny, dopasowany kostium. Czego chcieć więcej? Z mojego punktu widzenia to świetna emerytura. Taka stabilność nie zostanie osiągnięta przez papierową walutę nawet w tak długim okresie czasu. Pozdrawiam

Napisany przez el_bundz
Cześć. Ponieważ znowu przeczytałam ten wspaniały cytat o kupowaniu złotych garniturów, chciałabym skorzystać z okazji, aby go również zacytować. Pewien Indianin kiedyś powiedział: Dopiero kiedy ostatnie drzewo zostanie wycięte, ostatnia rzeka zatruta, a ostatnia ryba złowiona, zrozumiecie, że złota się nie je. Mam także cytat Warrena Buffett: Kopiąc z trudem złoto, tylko po to, by przelać je na bary i schować je gdzie indziej. Mimo to uważam, że dobrze jest inwestować wszystkie swoje pieniądze w złoto, aby potem w późniejszym wieku usiąść w złotym domu.

Napisany przez 2Bolitho
Breaking News: Złoto i srebro znalezione na Księżycu!! Pod cienką warstwą pyłu księżycowego odkryto ogromne złoża złota i srebra na Księżycu. Nowo odkryte złoża są wielokrotnie większe od wszystkich znanych na Ziemi. Komercyjna eksploatacja będzie możliwa już w tym roku. Po ogłoszeniu tej wiadomości notowania złota i srebra na giełdach spadły na dno. Oczywiście fikcja, ale nie do końca niemożliwa. A jeśli nie Księżyc, to być może Mars. Bo kto może przewidzieć, co się wydarzy za 30 czy 40 lat? 100% pewności nie ma. Złoto i srebro są cenne ze względu na ograniczoną dostępność.

Napisany przez Gerd
Cena złota spadła o 10% w ostatnim miesiącu. To nie żart, tylko rzeczywistość.

Napisany przez ADMCI4
@el bundz absolut słusznie. Złota i srebra nie można zjeść, ale można nimi wymieniać się na towary (jedzenie). Wystarczy spojrzeć w przeszłość ostatnich 150 lat (to mówi samo za siebie). Poza tym każdy kryzys kiedyś się kończy, a potem złoto i srebro zawsze mają WARTOŚĆ. W przeciwieństwie do waluty papierowej, która po reformie walutowej ma chyba tylko wartość opałową. Nawiasem mówiąc, ubezpieczenia Riester itp. też nie można zjeść. Gdyby wpłacone pieniądze po reformie walutowej lub czymś podobnym straciły swoją wartość lub prawie ją straciły. @Bolitho jeśli kiedykolwiek doszłoby do wydobycia złota lub srebra na Księżycu, wiązałoby się to z bardzo wysokimi kosztami. Proszę pamiętać, że wydobycie złota i srebra z Księżyca plus podróż tam i z powrotem nie odbywają się za darmo. To zostanie dodatkowo doliczone do ceny sprzedaży metali szlachetnych. Wydobycie metali szlachetnych kosztuje pieniądze, bardzo dużo pieniędzy w porównaniu z kosztem drukowania banknotów papierowych. @Gerd cena srebra wzrosła o 20 procent między październikiem a grudniem 2010 roku. To też jest FAKT. Teraz spadła jedynie o 10 procent hmm, gdzie widzisz tu teraz problem?

Napisany przez 2Bolitho
Sonnentime pisze: @Bolitho jeśli faktycznie dojdzie kiedyś do wydobycia złota lub srebra na Księżycu, będzie to wiązało się z bardzo wysokimi kosztami. Proszę pamiętać, że wydobycie złota i srebra z Księżyca, wraz z podróżą tam i z powrotem, nie będzie darmowe. Koszty te zostaną dodane do ceny sprzedaży metali szlachetnych. Wydobycie metali szlachetnych wiąże się z kosztami, bardzo wysokimi w porównaniu z kosztem drukowania banknotów.
Był to tylko przykład. Nic więcej i nic mniej. Ważne jest moje ostatnie zdanie, które dotyczy również Twojego postu: Złoto i srebro czerpią swoją wartość z ograniczonej podaży. Jeśli podaż wzrasta, bez znaczenia w jaki sposób, wartość maleje. Kto chciałby wymieniać, gdy można znaleźć złoto na ulicy!?! (Uwaga, również to tylko przykład). Nie ma pewności. Ogólnie rzecz biorąc, zgadzam się z tym. Złoto i srebro są dobre jako inwestycja, ale nie należy stawiać wszystkiego na jedną kartę.

Napisany przez Gerd
Podstawowym problemem srebra i złota jest to, że są to obiekty czysto spekulacyjne, bez trwałej wartości. Tylko 15% złota trafia do gospodarki. W efekcie gospodarka nie ma wpływu na cenę złota. Jeśli chcesz wymienić złoto na jedzenie, musisz najpierw znaleźć kogoś, kto chciałby przyjąć to bezwartościowe dobro.

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, nie jest to aż tak dramatyczne. Ponieważ złoto jest bardzo ograniczone (do tej pory wydobyto jedynie tyle, ile mogłoby zapełnić basen) oraz niemożliwe do dowolnego wyprodukowania, jest to obiekt idealny do wymiany. Sam fakt, że mogę wymieniać złoto, nadaje temu przedmiotowi od zarania dziejów wysoką wartość. Dopóki warunki ogólne się nie zmienią, wszystko pozostanie prawdopodobnie takie same.

Napisany przez ADMCI4
To jednak nie zmienia faktu, że złoto i srebro są najbezpieczniejszymi inwestycjami na świecie. /> Ponieważ złotem i srebrem płaci się od ponad 2000 lat, podaj mi więc tylko jeden powód, dlaczego akurat teraz, w moim krótkim życiu na tej planecie, miałoby się to zmienić? Że złoto i srebro mogłyby stać się bezwartościowe, jak zostało napisane w innych postach. Byłoby to bardzo mało prawdopodobne, prawda? Jednak nasz rząd, nawet w okresach boomu, jak obecnie, nie jest w stanie zatrzymać nowego zadłużenia (więc nie ma co nawet mówić o spłacie zadłużenia), co oznacza, że reforma walutowa w ciągu najbliższych 30-40 lat jest nieunikniona. Co oznacza, że wszystkie nasze ciężko zarobione pieniądze przeznaczone na emeryturę w funduszach emerytalnych mogłyby stać się praktycznie bezwartościowe. Bardzo smutne, ale prawdopodobieństwo tego wcale nie jest niewielkie. Państwo, które nie jest w stanie zatrzymać swojego wzrostu zadłużenia nawet w okresach boomu i zaciska się coraz bardziej w długach, wcześniej czy później doświadczy wielkiego krachu. Szczególnie w przypadku starzejącego się społeczeństwa z niską dzietnością, jak nasze. Dlatego mój osobisty TIP: Kupuj złoto i srebro jako zabezpieczenie na starość. Ale nie za dużo, bo nie wolno zapominać o życiu. Kilka pięknych wakacji w ciągu roku to nie błąd, ponieważ piękne wspomnienia z nich są rzeczami, których nikt nie będzie w stanie ci odebrać (bezcenne). Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Sonnentime pisze: To jednak nie zmienia faktu, że złoto i srebro nadal są uważane za najbezpieczniejszą inwestycję na świecie. Ponieważ z złotem i srebrem płaci się już od ponad 2000 lat. Podaj mi więc tylko jeden powód, dlaczego właśnie teraz, w moim krótkim życiu na tej ziemi, miałoby się coś zmienić? Że złoto i srebro mogłyby stać się bezwartościowe, jak napisano w innych wpisach. Byłoby to bardzo mało prawdopodobne, prawda?
To naprawdę dziwne. Co może pomyśleć gęś, gdy codziennie przychodzi do niej rolnik z jedzeniem? A nagle nastał Boży Narodzenie....

Napisany przez 2Bolitho
Mam jeszcze coś do dodania: Takie rzeczy nazywa się czarnym łabędziem. Nikomu nie przyszłoby do głowy, że łabędzie mogą być czarne. Absolutnie nikomu. Łabędzie zawsze były białe, przynajmniej od 2000 lat. :-) I nagle się pojawiły: Czarne łabędzie! Chyba w Nowej Zelandii lub Australii się pojawiły. Istnieje też książka o takim tytule, ale jest niewygodna do czytania. Jednak bardzo pouczająca, jeśli chce się pracować nad swoją percepcją i przyznawać sobie własną niewiedzę.

Napisany przez ProperSoul
W zasadzie zgadzam się z Sonnentime i Bolitho, że złoto i srebro mogą służyć jako forma oszczędzania na starość, ale nie powinny stanowić jedynego środka na starość. Ponieważ patrzmy prawdzie w oczy: Politycy (UE i wszystkie państwa członkowskie UE) zrobią WSZYSTKO, aby uratować i ustabilizować euro. Naprawdę WSZYSTKO. Za jakąkolwiek cenę. Należy zawsze mieć to na uwadze. Zdecydowanie sprzeciwiam się Gerdowi. Gdyby złoto było czystym obiektem spekulacyjnym, nie utrzymałoby się przez ponad 2000 lat tak stabilnie, jak to ma miejsce. Złoto przetrwało KAŻDĄ walutę i kryzys. Ponadto zasadniczo każdy rodzaj inwestycji może być używany do spekulacji, także akcje, obligacje państwowe itd. Dlatego też można na przykład obstawiać spadki lub wzrosty CEN we WSZYSTKICH dziedzinach. Chętnie porozmawiamy o tym bardziej szczegółowo. Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
ProperSoul pisze: Z mojej strony możemy to szczegółowo omówić.
Z mojej strony nie ma przeszkód, aby to pozostało tak. Dobry post od Ciebie. Chodzi mi po prostu o ograniczone myślenie. Tylko dlatego, że coś zawsze było takie, nie oznacza, że musi zawsze tak być. W innym przypadku zgadzam się z Sonnentime. Ale z faktu, że istnieje pewne ryzyko, wynika zupełnie nowa perspektywa, a piwnica pełna złota może mi nie pomóc. Mimo to posunęłabym się do stwierdzenia, że złoto powinno stanowić pewien procent każdego portfela inwestycyjnego.

Napisany przez Gerd
Nic nie mówiłam przeciwko złotu jako części oszczędności emerytalnych. Mówiłam jedynie przeciwko przedstawianiu złota obecnie jako uniwersalnego panaceum. Złoto wcale nie jest stałe pod względem wartości. To niestety błąd. W 1980 roku cena uncji złota wynosiła skorygowana o inflację 1300 €. Dwadzieścia lat później tylko około 350 €. Osoba mająca 50 lat i budująca swoją emeryturę na złocie miała pecha jako emeryt. Nie może przecież czekać 30 lat, aż cena złota znów wyniesie około 1100 €. A kto dzisiaj jest w stanie przewidzieć, że cena złota w najbliższej przyszłości nie spadnie znów ekstremalnie. Warto zastanowić się, że między tymi dwoma szczytami cenowymi minęło 50 lat.

Napisany przez ADMCI4
ProperSoul napisał: Bo patrzmy prawdzie w oczy: Polityka (UE i wszystkie państwa członkowskie UE) zrobią WSZYSTKO, aby uratować i ustabilizować euro. Naprawdę WSZYSTKO. Bez względu na koszty. Trzeba zawsze pamiętać o tym. Po pierwsze, nie wszystkie państwa członkowskie UE robią wszystko, aby uratować czy ustabilizować euro, jak piszesz. W przeciwnym razie niektóre z nich nie prowadziłyby przez lata tak nieodpowiedzialnej polityki fiskalnej. To właśnie przez to, i tylko przez to, euro znalazło się w zagrożeniu. A nawet obecnie niektóre państwa członkowskie UE nadal nie spełniają swoich obietnic, żyją ponad stan i w ten sposób nadal zagrażają euro. Ale masz rację, politycy zrobią wszystko, aby ratować euro za wszelką cenę. I im się to uda. Ale tylko na CHWILĘ. Może na 2 lata, być może na 5 lat. Ale jak będzie wyglądać za 10 czy 15 lat?? Bo patrząc długoterminowo, euro można uratować długoterminowo tylko poprzez unię transferową. Każdy może sobie wyobrazić, co to oznaczałoby dla Niemiec. Niemcy musiałyby wówczas pomagać wszystkim słabym krajom, takim jak np. Grecja, Hiszpania, Irlandia, które wpadają w kłopoty finansowe. I robić to na STALE. Eksperci są zgodni, że na przykład Grecja najpóźniej za 5 lat będzie potrzebować nowych świeżych pieniędzy. I z jakiego kraju pochodzić będzie w tym czasie to nowe świeże pieniądze lub gwarancje?? (Niemcy) Ale co by się stało, gdyby duże państwo, takie jak Francja, wpadło w kłopoty finansowe? Pokrótce oznaczałoby to, że długi Niemiec nadal będą rosnąć w zastraszającym tempie (patrz Dług Publiczny Niemiec). Nawet bez kryzysu euro i w dobrych czasach gospodarczych, takich jak obecne, spłaty długu są niemożliwe. I każdy wie, że długoterminowo to nie może dobrze się skończyć. Reforma walutowa jest zatem nieunikniona. Nawet jeśli nastąpi za 30 lub 40 lat. FAKTEM jest jednak, że nastąpi wcześniej czy później. Co oznacza, że wszystkie nasze oszczędności emerytalne i ubezpieczenia na życie stałyby się bezwartościowe. Ponieważ też oszczędności emerytalne i ubezpieczenia na życie nie są jadalne. Natomiast złoto lub srebro zachowają swoją wartość. Ponieważ do dnia dzisiejszego żadne wojny, inflacje, reformy walutowe ani inne czynniki nie zdołały im niczego zrobić. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Sonnentime pisze: Po pierwsze, wszystkie państwa UE nie robią wszystkiego, aby ratować lub stabilizować euro, jak to piszesz. W przeciwnym razie niektóre kraje UE nie prowadziłyby latami tak nieodpowiedzialnej polityki budżetowej. To doprowadziło do zagrożenia dla euro, tylko dzięki temu. I nawet obecnie niektóre państwa UE nie dotrzymują swoich obietnic, żyją ponad stan i tym samym dalej narażają euro na niebezpieczeństwo.
To po prostu nietrafione. Sytuacja jest wynikiem polityki europejskiej dotyczącej euro, a nie głównie złego zarządzania. W różnych krajach strefy euro inflacja była różna. Historycznie inflacja w Grecji lub Hiszpanii była wyższa niż w Niemczech lub Francji. Kraje eksportujące w UE skorzystały kosztem krajów na obrzeżach. Nasz wzrost i zyski w latach od 2004 roku były całkowicie kosztem gospodarek wewnątrz UE. Istnieją 2 sposoby, aby temu zapobiec. 1) Wspólna polityka gospodarcza UE. Oznaczałoby to jednak znacznie silniejsze wiązanie państw i rezygnację ze suwerenności. Politycznie jeszcze niechciane. 2) Wprowadzenie opłaty wyrównawczej od krajów eksportowych, takich jak Niemcy, dla regionów na obrzeżach, takich jak Grecja czy Portugalia. Jeśli pomyślę o niemieckim podatku solidarnościowym, to również nie jest to możliwe. Nie znam trzeciej możliwości. Chyba że będziemy nadal wspierać zmiany kredytami bez końca i za wszelką cenę. Ale ważne jest, że nasz wzrost w ostatnich latach odbywał się kosztem innych krajów. Gdybyśmy nie doprowadzili ich gospodarek do katastrofy, nie moglibyśmy przeżyć boomu od 2004 roku. Wtedy mielibyśmy zupełnie inną sytuację tutaj i teraz. Moje stwierdzenia można sprawdzić w aktualnej i popularnej literaturze ekonomicznej (nie znajdziesz tego w Bild). Między innymi w książce Wojna światów walut znajdziesz zrozumiałe wprowadzenie dla laików. Książkę napisał (były?) członek redakcji Światowego Dziennika Ekonomicznego.

Napisany przez ADMCI4
To oznacza, że uważasz, iż niektóre kraje UE nie żyły ponad stan i w dużej mierze wciąż tego nie robią? I w ten sposób nie przyczyniły się do kryzysu euro? Na przykład w Grecji ludzie pozwolili sobie na rzeczy, na które Niemcy sobie nie mogą pozwolić. Emerytura w wieku 60 lat. Albo dlaczego w kraju 12-milionowym jak Grecja jest prawie milion urzędników? Należy pamiętać o ogromnych emeryturach, jakie z tego tytułu wynikają. Największym problemem jednak jest nadal korupcja w tych krajach. Czy uważasz, że nie dojdzie też do unii transferowej? euro w końcu będzie można długofalowo uratować tylko za pomocą unii transferowej. Z trwałymi kosztami dla Niemiec oczywiście. Ale to już zupełnie inny temat. Jak już napisano powyżej, złoto i srebro są bardzo dobre, ale nie należy stawiać wszystkiego na jedną kartę. W tej kwestii zgadzam się. Nieruchomości w dobrej lokalizacji na przykład. Ale także wysokiej jakości rzeczy takie jak antyki są bardzo dobrą emeryturą. Takie jak biżuteria, znaczki, monety, medale. Przedmioty ze złota, platyny, brązu. Dzieła sztuki takie jak obrazy, rzeźby. Ręcznie tkane dywany. Ale także futra, kamienie szlachetne i perły. Chociaż prawie nigdy nie jest wspominane, wysokiej jakości antyki mogą także stanowić bardzo dobrą emeryturę. Przypominam jednak, że MOGĄ (nie muszą) być dobrym zabezpieczeniem emerytalnym. Pozdrowienia

Napisany przez ProperSoul
Gerd pisze: Nie mam nic przeciwko złotu jako części świadczeń emerytalnych. Powiedziałem tylko, że mam coś przeciwko przedstawianiu złota w obecnym momencie jako uniwersalnego lekarstwa na wszystko. Poza tym złoto wcale nie jest stabilne cenowo. To niestety błąd. W 1980 roku cena uncji złota wynosiła około 1300 € po uwzględnieniu inflacji. 20 lat później tylko około 350 €. 50-latek, który zainwestował swoje oszczędności emerytalne w złoto, miał pecha jako emeryt. Nie może przecież czekać 30 lat, aż cena złota znów się podniesie do około 1100 €. A kto dzisiaj przewidzi, że cena złota w najbliższym czasie nie spadnie znowu drastycznie. Warto pomyśleć, że między tymi dwiema cenowymi szczytami upłynęło 50 lat.
To może i prawda, że złoto w przeliczeniu na inflację było w 1980 roku warte trochę więcej niż obecnie. Ale mam tu argument, którego się niechętnie posługuję: Również w 1980 roku za uncję złota można było kupić ładny garnitur na miarę. Tak samo jak 20 lat później, jak i obecnie, jak i w Złotych Latach 20. Istnieją powody, dla których ludzie mówią o stabilności wartości złota. Jednak faktem jest, że nikt nie jest w stanie przewidzieć, jak będzie rozwijała się cena złota, zgadzam się z Tobą. Jednakże również polityka jest nieobliczalna. Kto wie, co jeszcze wymyślą?! Moim zdaniem gigantyczne długi USA i krajów strefy euro nie przyczyniają się do utrzymania wysokiego zaufania do walut. Uważam, że siedzimy na beczce prochu, która tylko czeka, aby wybuchnąć. Ale to tylko moja opinia i oczywiście mogę się mylić. Faktem jest: Do dyspozycji mam jedynie dane historyczne i aktualne do planowania moich świadczeń emerytalnych, na podstawie których muszę próbować optymalnie zabezpieczyć się na starość. I każdemu pozostaje samodzielna decyzja w tej sprawie. Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Sonnentime pisze: To oznacza, że uważasz, że niektóre kraje UE nie tylko żyły ponad stan, ale nadal tak robią? I w ten sposób nie przyczyniły się do kryzysu euro? Na przykład w Grecji ludzie pozwolili sobie na rzeczy, na które Niemcy nie mogliby sobie pozwolić. Emerytura w wieku 60 lat. Albo dlaczego w 12-milionowym kraju jak Grecja prawie 1 milion urzędników? Należy pamiętać o ogromnych roszczeniach emerytalnych wynikających z tego faktu. Największym problemem jest jednak nadal korupcja w tych krajach.
To jest złe podejście. Oczywiście można godzinami dyskutować o skutkach i zrzucać winę. Można również wprowadzić zazdrość do debaty. Ale jeśli chcesz zmierzyć się z problemem u podstaw i dać krajowi szansę, musisz pracować nad przyczynami. A te tkwią w gospodarce. Bez konkurencyjnej gospodarki kraje takie jak Grecja nie odzyskają zdrowia. Wydaj się oszczędzać na ślepo to na pewno nie zadziała. To prowadzi do niestabilności i deflacji. A to odbywałoby się kosztem najuboższych. To naprawdę nie może być w naszym interesie.

Napisany przez KMueller
Gerd pisze: Cena złota spadła o 10% w ostatnim miesiącu. To nie plotka, tylko rzeczywistość.
...całkowicie się zgadzam! Nieruchomości są jedyną prawdziwą inwestycją, ponieważ zawsze będzie się w nich mieszkać! A jeśli kiedykolwiek będą Państwo chcieli je sprzedać lub będą potrzebowali pieniędzy: Realna wartość nieruchomości w Niemczech jest stabilna i pozostanie stabilna. Dla wszystkich, którzy chcą się dowiedzieć więcej: webpose.de --> Infothek!

Napisany przez 2Bolitho
KMueller pisze: ...całkowicie się zgadzam! Nieruchomości są jedyną prawdziwą inwestycją, ponieważ zawsze będzie się w nich mieszkać! A jeśli ich już nie chcesz albo potrzebujesz pieniędzy: rzeczywista wartość nieruchomości w Niemczech jest stabilna i pozostanie stabilna. Dla wszystkich, którzy chcą przeczytać więcej: webpose.de --> Infothek!
Wcześniej post ten był podpisany webpose.de, a teraz już nie?!?! Reklamę można zrobić otwarcie... Nawiasem mówiąc, cena złota ponownie wzrosła. Jedynie kurs euro jest nadal inny w porównaniu z najwyższymi notowaniami. Ale jakby nie patrzeć, krótkoterminowe wahania mogą być używane jako argumenty w obie strony. W zależności od potrzeb.

Napisany przez tolya
Zasadniczo zgadzam się z Sonnentimeiem i Bolitho, że złoto i srebro z pewnością mogą służyć jako zabezpieczenie na starość, ale nie powinny być jedynym sposobem oszczędzania na emeryturę. To samo uważam! Nie powinno się polegać wyłącznie na jednym rodzaju zabezpieczenia na starość. Moim zdaniem należy inwestować w różne rzeczy, na przykład w metale szlachetne (platyna i pallad są tutaj jeszcze niewspomniane, ale popyt na platinę na pewno wzrośnie -> warto zainwestować), a także w fundusze akcyjne lub nieruchomości... W ten sposób zabezpieczenie na starość jest lepiej ochronione, ponieważ jeśli na przykład wartość złota gwałtownie spadnie, wciąż mamy wystarczające zapasy.

Napisany przez 2Bolitho
tolya pisze: ...Na przykład w kilka metali szlachetnych (Platyna i pallad zostały tutaj jeszcze nie wymienione, ale popyt na platynę zdecydowanie wzrośnie -> Warto zainwestować)
Brzmi jakbyś miał dla nas dobry przepis. Czy uważasz, że w przyszłości platyna będzie używana/zużywana znacznie więcej niż obecnie? I co dokładnie masz na myśli mówiąc zdecydowanie? Chyba że to jest interpretacja i w mojej wyobraźni nie ma stabilnych scenariuszy, co najwyżej wysokie prawdopodobieństwa. Brzmi tak, jakbyś był bardzo pewny, prawda?

Napisany przez tolya
No cóż, platyna jest coraz częściej wykorzystywana zarówno w przemyśle samochodowym (-> katalizatory), jak i w branży IT. Akurat nie mam tutaj linku, ale powinieneś sprawdzić jak kształtowały się ceny w ciągu ostatnich kilku lat. Zresztą: większość kopalń platyny znajduje się w Afryce.. i niektóre z nich zostały zamknięte.. popyt rośnie

Napisany przez 2Bolitho
Czy możesz mi wyjaśnić, jak rozwój cen w ostatnich latach wpłynie na przyszły rozwój wartości? Myślałem, że są one niezależne od siebie? Czy można je ewentualnie traktować jako wskaźnik przeciwwskazujący, ponieważ po przesadzie w cenach musi/może nadejść korekta. Myślałem, że ceny oscylują wokół uczciwej ceny. Raz są wyższe, innym razem niższe. Jeśli były długo wysokie, to wydają się być zbyt wysokie, prawda? Zresztą: większość kopalń platyny znajduje się w Afryce... i częściowo są zamknięte... popyt rośnie Co ma zamknięcie kopalń do popytu? Nie rozumiem tego. Moim zdaniem wszystkie czynne kopalnie platyny znajdują się w Afryce, mówię o Południowej Afryce. W Kanadzie lub Rosji jest ona pozyskiwana z produkcji niklu, jako produkt uboczny.

Napisany przez tolya
Zwróć uwagę na sytuację w Afryce: istnieją prawie wojny i stany wyjątkowe. W rezultacie wiele kopalń zostało/zostaje zamkniętych. To powoduje panikowe zakupy w wielu firmach, co z kolei zwiększa popyt, a tym samym rośnie cena platyny. Oto tabela cen platyny: Platinpreis | Platin | Platinkurs | Platinzertifikate | Zertifikate auf Platin

Napisany przez 2Bolitho
Tak, imponujące. Zastanawiam się, co ludzie myśleli w styczniu 2008 roku. Widzieli tylko rosnący trend. A nawet jeśli wtedy też były zamieszki, kiedy ich nie ma w Afryce? Musi być bolesne, gdy kupisz za 2000 $ i musisz przyglądać się spadkowi poniżej 1000 $. I nigdy nie wiesz, czy to już koniec!? Ogólnie rzecz biorąc, wykres wygląda bardzo podobnie do ropy i innych surowców przemysłowych. To, co mam na myśli, to że nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość. Gęś też myśli, że rolnik codziennie przynosi jedzenie. Być może nawet trochę więcej każdego dnia, bo gęś rośnie i je więcej. I nagle nadejdą Święta. Gęś też nie mogła tego przewidzieć na podstawie swoich doświadczeń...

Napisany przez 2Bolitho
O, ta sama analogia 2 razy w tym samym wątku. Muszę nad sobą popracować... ;-)

Napisany przez Gardener

Jak zostało już wspomniane powyżej, złoto i srebro są bardzo dobre, ale nie powinno się stawiać wszystkiego na jedną kartę. Zgadzam się z tym samym. Na przykład nieruchomości w dobrej lokalizacji.

Ja się zgadzam. Jak nauczyłem się tego, warto rozproszyć swoje kapitał i nie stawiać wszystkiego na jedną kartę, jak już zostało wspomniane. Zawsze mam w głowie slogan:

Rozproszenie inwestycji oznacza rozproszenie ryzyka. I tego chcemy. Minimalizować ryzyko. (https://www.youtube.com/watch?v=ld_Z7dvvwEE)

Złoto, srebro i nieruchomości powinny być obok funduszy do inwestowania, jako standardowe formy lokat, ale oczywiście trzeba być ostrożnym.

Cytat Sonnentime

Jednak przedmioty wartościowe, takie jak antyki, są również bardzo dobrą inwestycją na starość. Na przykład biżuteria, znaczki pocztowe, monety, medale. Przedmioty z złota, platyny, brązu. Rzeczy sztuki, takie jak obrazy, rzeźby. Ręcznie tkane dywany.

Bardzo rzadko o tym mówi się, ale również wartościowe antyki mogą być świetną inwestycją na starość. Należy jednak ponownie podkreślić, ŻE (nie musi) być to dobry sposób na starość. Pozdrowienia

Aspekt antyków jest dla mnie bardzo interesujący. Uważam, że o tym nadal jest mało mowy. Podczas gdy coś takiego jak monety i znaczki pocztowe jest raczej zarezerwowane dla kolekcjonerów, coraz więcej osób zaczyna interesować się antykami. Moja rodzina jest w tej kwestii bardzo aktywna. Zawsze z uwagą przyglądają się starym przedmiotom o wartości, które jednocześnie upiększają mieszkanie. Jako miłośnik sztuki takich przedmiotów, łatwo jest postawić na antyki. Z tego powodu często zaglądam na https://auctionata.com/. Dotąd udało nam się nabyć dobre przedmioty na aukcjach. Niemniej jednak, moja rodzina traktuje to mniej jako starość niż ja. Cieszy się widokiem tych dzieł.

Cytat Sonnentime

Również futra, kamienie szlachetne i perły.

Oczywiście, jest to również możliwość. Zwłaszcza perły i kamienie szlachetne powinny zajmować mało miejsca. To zdecydowanie przemawia za nimi.

Napisany przez Staubkuchen
Inwestuję dodatkowo w złoto i srebro od około 2 lat oprócz mojej prywatnej emerytury. Myślę, że to nie była najgorsza decyzja, ponieważ nie chcę polegać na państwie, co z pewnością zakończyłoby się źle...

Pozdrowienia
Staubkuchen

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata