Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Zwrot zakupu online w UE!

Napisany przez ADMCI4
Kilka tygodni temu zakupiłem produkt online w UE. Dzień po zakupie wycofałem się z umowy i poprosiłem o zwrot pieniędzy. Pomimo moich wielokrotnych próśb firma nie wykazała żadnej reakcji, a zwrot pieniędzy nie było nawet brane pod uwagę. Co mogę zrobić? Czy mogę pozwać zagraniczną firmę przed niemieckim sądem rejonowym? Czy nasze prawa mają zastosowanie lub ważność w innym kraju UE? W jakim języku urzędowym zostanie przeprowadzona sprawa i kto ponosi koszty tłumaczenia? Dziękuję za pomocne odpowiedzi!

Napisany przez 2Bolitho
Przypuszczam, że odpowiedź nie wyjdzie tutaj nikomu tak łatwo. W rzeczywistości potrzebna jest wiedza specjalistyczna. Najlepiej byłoby skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w międzynarodowym prawie umów. W dużym stopniu zależy to od tego, co mówią przepisy UE i jak różne są krajowe ustawodawstwa. Należy również uwzględnić ewentualne porozumienia zawarte bezpośrednio między państwami.

Napisany przez ADMCI4
Sprawdziłeś dokładnie umowę kupna, drogi kanciasty uszku? Polecam najpierw dokładnie przeanalizować umowę. W niej zazwyczaj powinno być wszystko uregulowane, takie jak właściwość sądowa i prawna. Zakupy online zazwyczaj są bardzo skomplikowane. Dlatego ja trzymam się od tego z daleka. Poleciłbym Ci to samo. Ale już się stało!!! A ponadto mogę Ci polecić zajrzeć na stronę internetową EVZ. Możesz im na pewno zaufać. Są odpowiedzialni za wszelkie problemy w europejskiej sprzedaży na odległość i mogą Cię poinformować o obowiązującej sytuacji prawnej. Z mojego punktu widzenia koszty tłumaczenia są bardzo niewielkie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata