Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy mogę pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym w późniejszym wieku?

Napisany przez ADMCI4
Kochani! Mogę sobie wyobrazić, że niedługo przejdę na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, ponieważ to, co jest dla mnie ważne, niestety nie jest oferowane przez publiczne ubezpieczenie zdrowotne. Dopóki pracuję, wszystko to nie stanowi problemu i jest opłacalne. Ale jak będzie wyglądać sytuacja, gdy będę emerytem i nie dostanę aż tyle emerytury, ile chciałbym teraz otrzymywać. Dla mojego pokolenia publiczne ubezpieczenie emerytalne już nie wygląda zbyt dobrze. Starsi ludzie częściej też chorują. Czy będę musiał liczyć się z tym, że nie będę mógł już pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym? Czy istnieje sposób na obniżenie składek w późniejszym wieku? Simon

Napisany przez Gerd
W późniejszym wieku nie tylko możesz pozostać w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, musisz to zrobić. Dzięki prywatnym rezerwom emerytalnym można utrzymać niskie składki w późniejszym wieku, a ZUS przejmuje część składek.

Napisany przez Reibold
Cześć Simonie! Od 55. roku życia nie jest już możliwa zmiana z powrotem do ubezpieczenia zdrowotnego z publicznej kasy. ubezpieczenie prywatne jest zobowiązane do odłożenia niewielkiej części składek na okres po rozpoczęciu emerytury. Dzięki temu przez pewien czas zapewnione jest, że składki po rozpoczęciu emerytury nie wzrosną dalej. Dodatkowo zazwyczaj można zawrzeć taryfę ulgi wiekowej. Albo można zainwestować dodatkowe pieniądze w dodatkowe środki na emeryturę, których wypłata emerytury zostanie użyta na składki ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli żadne z tych działań się nie powiedzie, jako emeryt można również przełączyć się na taryfę, której koszt za te same świadczenia, jakie oferuje później GKV, nie może być wyższy niż te. Z poważaniem Alexander Reibold Agent ubezpieczeniowy i makler funduszy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata