Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy można również kupić samochód używany na kredyt?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, potrzebuję nowego samochodu dość szybko. Nie musi być zupełnie nowy, bo i tak nie stać mnie na taki. Ale fajnie byłoby, gdyby to nie była znowu zbyt stara szmirgla. Dla większego bezpieczeństwa wolałbym kupić go u dealera niż od osoby prywatnej. Muszę też go sfinansować, co będzie kolejnym problemem. Nie ma sensu pytać mojego banku, bo nie są zbyt hojni z udzielaniem kredytów. Moją nadzieją jest teraz dealer, ale nie wiem, czy można także sfinansować używane samochody. Kto może mi udzielić na ten temat informacji?

Napisany przez 2Bolitho
Tak, możesz to zrobić. Ale także inne banki nie wyrzucają pieniędzy przez okno, lecz również przeprowadzają analizę ryzyka. Im bardziej niepewny kredyt, tym wyższe są odsetki. Moim zdaniem finansowanie samochodów nie jest dobrym pomysłem. Ale kto ma, ten ma. Ja bym sobie tego nie mogła pozwolić. Lepiej mi spłacić moje samochody od razu i oszczędzać wcześniej...

Napisany przez Nachwuchstalent
Cześć Wędrowcze Myszy! Mogę tylko podzielić zdanie Bolithos, nawet jeśli samochód nie jest zawsze tani, warto na niego oszczędzać. Dlatego mam dla Ciebie jeszcze jeden tip - jeśli oprócz miesięcznej raty, którą przeznaczasz na kredyt, masz dodatkowo około 50,- EUR, zainwestuj je w plan oszczędnościowy, aby zacząć oszczędzać na kolejny samochód. Dzięki temu nie będziesz zawsze musiał polegać na kredycie samochodowym. Pozdrawia Młody Talent!

Napisany przez 2Bolitho
Dobry pomysł! 50 euro jest jednak zbyt niedokładną kwotą. To zależy od wartości samochodu i czasu trwania jazdy. Na przykład: Jeśli co 2 lata kupuję samochód za 30 000 euro i zwykle otrzymuję 10 000 za mój stary samochód, potrzebuję około 830 euro miesięcznie. Więc: wymagany kapitał / liczba miesięcy oszczędzania.

Napisany przez Nachwuchstalent
Cześć po pierwsze dzięki za Twoje dzięki Bolitho!!! Te 50,- EUR było naprawdę tylko wyssane z palca, po prostu jako przykład, gdyby młody Myszowędrz miał samochód za 4 do 5 TEUR, z 50,- EUR miesięcznie i kilkoma dodatkowymi wpłatami na elastyczny plan oszczędnościowy (ewentualnie na koncie oszczędnościowym)... to już trochę się zbiera!! Pozdrowienia od młodego

Napisany przez 2Bolitho
To już zrozumiałem :-) Zauważyłem, że ludzie lubią trzymać się stałych liczb i potem ślepo podążać za planem. Na końcu okazywało się, że to była głupia wskazówka i wszyscy inni są winni. A to tylko dlatego, że po 3 latach oszczędzania 50 euro miesięcznie tylko około 2 000 euro jest. Podczas gdy potrzebne są 10 000 euro na nowy samochód. Tylko jako przykład, nie chcę uważać nikogo za głupszego, niż jest. Mimo to staram się przekazać ludziom zasadę. Wtedy sami muszą w pewnym stopniu myśleć i jeśli na końcu się nie zgadza, przypuszczają raczej, że odpowiedzialność leży po ich stronie. Gdzie zresztą zawsze leży. :-)

Napisany przez 1cent
Cześć!

To jest jednak zbyt ogólnikowe!

Na przykład chciałem kupić samochód. Powiedziano mi wtedy, że Leasing bez oprocentowania jest tańszy. Ponieważ były do tego dołączone pewne dodatkowe bonusy i można było skorzystać z promocji oferowanej przez bank domowy lub salon samochodowy!

To było w czasach kryzysu gospodarczego około 4 lata temu!

Później przyjaciel powiedział mi, że było to związane z kryzysem sprzedaży i sprzedawca otrzymuje podwójną prowizję. Raz za sprzedany samochód i ponownie za finansowanie.

Tak, miałem pieniądze wcześniej oszczędzone i wpłaciłem je na konto oszczędnościowe! Z tego konta opłaciłem zaliczkę i końcową kwotę!

Napisany przez Dahut
W zasadzie nie wierzę, gdy ktoś mi mówi, że finansowanie lub Leasing są tańsze niż płacenie gotówką. Moi przyjaciele zawsze w to wierzą przy niewiarygodnie tanich finansowaniach w Media Markt i podobnych miejscach. Gdyby sprzedawca, bankier czy ktoś inny na tym nie zarabiał, nie robiłby tego, bo wkrótce sam by zbankrutował. W końcu wszyscy chcą tylko mojego dobra: moich pieniędzy.

Poza tym podzielam zdanie większości w tym temacie: lepiej oszczędzać na samochód niż go finansować. Samochód szybko ulega zepsuciu, a kredyt trzeba spłacać przez lata. Miałem już okazję obserwować to w kręgu znajomych: pierwszy samochód, kupiony na kredyt, który był spłacany przez 6 lat, ale po 4 latach miał uszkodzony silnik, który nie podlegał gwarancji. Drugi samochód był używany, ponieważ pierwszy kredyt nie został jeszcze spłacony. Musiano spłacać więc już 2 kredyty. Niestety, drugi samochód również nie wytrzymał długo: awaria skrzyni biegów, którą również nie pokrywała ubezpieczenie. Trzeba było zaciągnąć trzeci kredyt na kolejny samochód. W ten sposób można szybko wpaść w prywatną niewypłacalność.

Napisany przez 1cent
Cześć!

To może być prawda. Ale faktem jest, że otrzymuje się większe rabaty, gdy się kupuje samochód w niszy! A finansowanie było po prostu celem zwiększenia sprzedaży!

No i tak, czy płaci się od razu całą kwotę czy stopniowo z lokaty terminowej, to nie ma znaczenia, prawda? Najważniejsze, żeby mieć pieniądze z góry.
To mój pierwszy samochód i nigdy nie będę jeździć bez ubezpieczenia komunikacyjnego, nawet jeśli OC jest tańsze....

Napisany przez Lottali07
Ogólnie rzecz biorąc, jest to możliwe, niektórzy handlowcy samochodami używanymi oferują nawet finansowanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata