Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: nowe życie ubezpieczenia na życie.

Napisany przez Nachwuchstalent
Cześć drogie forum! Jako prywatne zabezpieczenie emerytalne wybrałem ścieżkę związaną z emeryturą zawodową. Mój kolega ma tzw. kasę emerytalną w nowym Leben Versicherung. W internecie nie znalazłem zbyt wiele informacji na temat nowego Leben, czy macie może więcej informacji lub doświadczeń z tą firmą ubezpieczeniową (jestem trochę niezdecydowany, gdzie zawrzeć umowę, mój pracodawca pozostawia mi wybór)? :-) Z góry dziękuję! Pozdrawia przyszłość! :-D

Napisany przez EasyD
Nowe Leben nie jest obecnie społeczeństwem, które ma ogromne udziały w rynku, ale z punktu widzenia zwrotu nie jest jednym z najgorszych. Ponieważ jeszcze nie miałem z nią do czynienia, nie chcę rzucać konkretnymi liczbami. W klasycznym zakresie na pewno jest to opcja, ale niekoniecznie pierwszy wybór przy związanych z funduszami planach emerytalnych. Co najmniej z mojego doświadczenia doradczego. Mogę tylko zalecić pozyskanie ofert i sprawdzenie, co najlepiej odpowiada naszym potrzebom oraz gdzie mamy najlepsze przeczucie.

Napisany przez Gerd
Należy również zastanowić się, czy klasyczna opcja jest w ogóle rozważana po ponownym obniżeniu gwarantowanych oprocentowań do obecnie 2,25%.

Napisany przez EasyD
Moim zdaniem, formy wsparcia, takie jak Riester czy bAV, są interesujące nawet przy niskim zwrocie inwestycji, zwłaszcza że planowane obniżenie gwarantowanej stopy procentowej nie ma nic wspólnego z ogólną wydajnością programu.

Napisany przez Gerd
To na razie jest poprawne. Niemniej jednak, moim zdaniem opcja funduszu jest lepszym rozwiązaniem.

Napisany przez ADMCI4
Uważam, że właśnie dlatego, że stopa gwarantowana wynosi obecnie 2,25%, a latem 2012 prawdopodobnie spadnie do 1,75%, to nadal akceptowalne. Ponadto podzielam opinię EasyD, że nowe życie pod względem rentowności, zwłaszcza w tradycyjnych inwestycjach, nie należy do słabych. Być może nowe życie nie jest tak duże jak Allianz czy Generali, ale moim zdaniem jako ubezpieczyciel na życie, nie jest złym wyborem.

Cześć Wam obojgu! Przede wszystkim dziękuję za Wasze odpowiedzi. @Gerd, co polecasz bardzo konserwatywnemu typowi jak ja, który w zasadzie nie chce mieć nic wspólnego z funduszami? W międzyczasie zainteresowałem się bardziej nowym ubezpieczeniem na życie i wydaje mi się, że oferuje ono dość porządną całkowitą stopę zwrotu dla bardziej konserwatywnych inwestorów! A może macie dla mnie inne alternatywy? Pozdrawia Was znowu potomstwo!

Napisany przez Graufell
ubezpieczenie na życie oferuje regularną łączną stopę zwrotu?? Myślę, że jesteś zupełnie na manowcach. Chyba nie masz na myśli ubezpieczenia na życie kapitałowego? A może prywatne ubezpieczenie emerytalne? A może nawet ubezpieczenie emerytalne z funduszami inwestycyjnymi? Jedyni, którzy z tego korzystają, to towarzystwa ubezpieczeniowe i pośrednicy. Ty natomiast przez kolejne 10 lat opłacasz najpierw wszystkie koszty, zanim zostaniesz poczęstowany znikomym zyskiem. W wielu przypadkach osiągnięcie dodatniej stopy zwrotu następuje w momencie, gdy masz 80 lub 85 lat. Jeśli jesteś raczej konserwatywny, założysz plan oszczędnościowy w banku wspierany przez rząd niemiecki (riestergeförderten Banksparplan). Nic nie kosztuje i od pierwszego dnia generuje odsetki. Lub założysz plan oszczędnościowy z funduszami inwestycyjnymi, również wspierany przez rząd, bezpośrednio poprzez firmę inwestycyjną, taką jak DWS (filia Deutsche Bank). To też coś kosztuje, ale znacznie mniej niż w przypadku ubezpieczenia. Ale przecież mówiłeś, że funduszy nie chcesz.

Grauefell...Proszę przeczytaj cały post od początku zanim zaczniesz od razu się wywyższać! Chodzi o neue Leben Lebensversicherung AG i o ścieżkę emerytury zawodowej, a nie o ubezpieczenie na życie kapitałowe!!! Pozdrawia młody pokolenie

Napisany przez Graufell
Młody talencie, przeczytałem dokładnie twój post. Twoja odpowiedź pokazuje mi, że nie zrozumiałeś całej tematyki. neue leben to firma ubezpieczeniowa. Nikt nie twierdzi przeciwnego. Chcesz mieć prywatne zabezpieczenie emerytalne. Takie, które przynosi zyski. Pamiętaj, żeby zapomnieć o wszystkich firmach ubezpieczeniowych. Bez znaczenia, czy to neue Leben czy inna firma. Nawet nie ważne, czy twoje zabezpieczenie emerytalne działa poprzez Pensionskasse czy inny sposób. Pierwszym krokiem do prywatnego zabezpieczenia emerytalnego jest zdobycie wiedzy. Dowiedz się o haczykach i pułapkach. Zrozum, dlaczego obiecują ci gruszki na wierzbie. Zdobądź wszelkie dostępne informacje. Internet, testy Stiftung Warentest, Öko-Test. Musisz być sprytniejszy niż sprzedawca produktów zabezpieczenia emerytalnego, który siedzi naprzeciwko ciebie i chce cię zmusić do podpisania umowy. I wtedy, po wielu tygodniach lub nawet miesiącach, rozproszy się mgła i zaczniesz powoli rozumieć różne możliwości zabezpieczenia emerytalnego. Będziesz potrafił odróżnić dobro od zła. Z twojej zarozumiałej odpowiedzi wnioskuję, że na chwilę obecną nie potrafisz tego zrobić. Zatem, zająłeś się neue Leben i uważasz, że oferuje ona porządną stopę zwrotu? Co to znaczy? Jaka liczba w procentach kryje się za tym stwierdzeniem? Może mógłbyś nam przedstawić kilka szczegółów na ten temat? Uwaga: Widzę, że już 22.09.2010 zadałeś podobne pytanie i wtedy wykazałeś się dużą wiedzą fachową. Również odpowiedziałeś dobrze na pytanie o karty kredytowe. Twoje bezradności (jestem po prostu jeszcze niezdecydowany...) nie kupuję.

Napisany przez Gerd
Cześć przyszły talencie. Graufell chce Ci powiedzieć, że nie ma potrzeby ubezpieczenia. Banki są lepsze. Kto chce skorzystać z dotacji, czy to Riester czy BAV, musi płacić podatki od tego w późniejszym wieku. W przypadku planów oszczędnościowych banków, nie otrzymujesz obecnie żadnej dotacji, a stopy zwrotu są niskie, ale mimo to musisz płacić podatki przy wypłacie. Jeszcze raz o Neue Leben. Ta firma należy do tych mniejszych. Całkowita stopa zwrotu dla ubezpieczeń emerytalnych w 2011 r. wynosi u niej 4,40%. To nie jest źle. Allianz oferuje tutaj np. tylko 4,10%.

Napisany przez Graufell
Hm, Gerd, jeszcze nigdy nie słyszałeś o bankowych planach oszczędnościowych z dofinansowaniem rządowym w ramach programu riester? Mały zanik pamięci? Czy nie dyskutowaliśmy już o tym wcześniej? Oto mała przypominajka: Riester-Banksparpläne - Sprawiedliwe zabezpieczenie emerytalne - Test - Stiftung Warentest Przecież się starzejemy.

Napisany przez Gerd
Tu mnie źle zrozumiałeś. Nie powiedziałem nic złego o planach oszczędnościowych Riester w bankach. Zauważyłem tylko, że preferujesz banki. To właśnie banki w dużym stopniu oszukują klientów i chowają się za fałszywymi formularzami doradczymi, gdy coś pójdzie nie tak. To, co sprzedają w ramach planów oszczędnościowych Riester, jest w części przypadków bardzo niepokojące i graniczy już z oszustwem.

Napisany przez Graufell
Tak, Gerd, to prawda. Bez względu na to, czy to ubezpieczenie, czy bank, wszyscy chcą tylko jednego. Nasze pieniądze. Sprawiedliwa konsultacja nie istnieje. Złe przebudzenie przychodzi o wiele później. Czy w ogóle. A to byłoby doskonałe przestępstwo. Oszczędzający nawet nie zdaje sobie sprawy, że został oszukany.

Napisany przez EasyD
W przypadku planów oszczędnościowych Riester Banku, chciałbym poruszyć kwestię tego, co ma się stać z tym kapitałem w późniejszym wieku? Co najmniej 70% kapitału musi zostać przekształcone w miesięczną rentę dożywotnią. Bank nie jest w stanie tego zrobić! Oznacza to, że kapitał musi zostać z konieczności przekazany do towarzystwa ubezpieczeniowego, co z pewnością nie jest bezkosztowe. W odniesieniu do budowania kapitału, który oferuje ubezpieczyciel, możliwe jest, że dodatnia stopa zwrotu będzie widoczna dopiero w wieku 80 lat. Jednakże nie mówimy tutaj o 55-latku, który nawet nie może skorzystać z państwowych dotacji! Sugerowanie korzyści związanych z oszczędzaniem poprzez plan emerytalny banku, w normalnej sytuacji, wynikających z oszczędności w systemie ubezpieczeń społecznych i podatkowych, uważam za pewny krok w kierunku ubóstwa w wieku emerytalnym!

Cześć wszystkim! Jeszcze raz dziękuję za aktywny udział w tym temacie. @Gerd, zgadza się, nowe życie to naprawdę bardzo małe, ale ponieważ jestem bardzo konserwatywnym typem, uważam, że 4,40% to naprawdę dobra stopa zwrotu, biorąc pod uwagę, że jest ona tylko konwencjonalnie konserwatywnie inwestowana. @Graufell: Oczywiście rozumiem, że każda ubezpieczalnia i bank mają swoje koszty, które nie są zbyt niskie, ale moim zdaniem (może ty masz inne zdanie), tylko ubezpieczalnie mogą pokryć ryzyko długiego życia, co oznacza, że jeśli osiągnę wiek 85 lub nawet 90 lat, ta forma zabezpieczenia emerytalnego przyniesie zysk. P.S. Moja bezradność dotyczy wyłącznie tematu zabezpieczenia emerytalnego, jeśli chodzi o płatności i kredyty, mam już dość solidną wiedzę podstawową. Proszę unikaj też w przyszłości słów takich jak snobistyczny, możemy rozmawiać na normalnym poziomie. Z drugiej strony chciałbym ci jeszcze raz podziękować za rady.

Napisany przez EasyD
Nachwuchstalent pisze: jeśli będę miał 85 lub nawet 90 lat, ta forma zabezpieczenia emerytalnego się opłaciła.
I tutaj istnieje wystarczająco dużo firm, które zapobiegają spalaniu pieniędzy w przypadku przedwczesnej śmierci. Z ubezpieczeniem emerytalnym na okres do 30 lat lub z podwyższeniem renty w przypadku choroby. Jak już powiedziałem. Zarówno pod względem dostępnych możliwości, jak i oprocentowania, uważam plan oszczędnościowy banku za niekonkurencyjny.

Napisany przez Graufell
EasyD pisze: Jak powiedziałem. Zarówno pod względem możliwości, jak i zysku, uważam plan oszczędnościowy w banku za niekonkurencyjny.
Testerzy jednak mają zupełnie inne zdanie na ten temat. Wklejam tutaj link do przeczytania. Nie chcę przecież przejmować czyjegoś autorstwa. www.oekotest.de ÖKO-TEST Online Testberichte Riester-Banksparpläne A może jeszcze ten: Riester Banksparplan - Riester Rente Altersvorsorge Cytat EasyD W przypadku planów oszczędnościowych w ramach Riester również chciałbym zadać pytanie, co ma się dziać z tym kapitałem w późniejszym wieku? Przynajmniej 70% kapitału musi być przekształcone w comiesięczną rentę dożywotnią. Bank tego nie może zrobić! Nawet plan oszczędnościowy w banku w ramach Riester jest przekształcany w rentę dożywotnią. I to za minimalne lub żadne koszty. Cytat Nachwuchstalent .... jeśli osiągnę wiek 85 lub nawet 90 lat, ta forma zabezpieczenia emerytalnego się opłaci. Przepraszam, ale tutaj musiałem wybuchnąć śmiechem. Znasz statystyki umieralności mężczyzn i kobiet, prawda? Według nich nie dożyjesz 85 lub 90 lat. Zrozumiałeś to również błędnie. W niektórych towarzystwach ubezpieczeniowych otrzymasz dodatni zysk dopiero od 85 lub 90 lat. W niektórych przypadkach (bez żartów) dopiero od 120 lat z punktu widzenia matematyki. Przed tym otrzymasz 1:1 to, co wpłaciłeś. Bez zysku. Średnia długość życia mężczyzny wynosi około 77 lat. Z dodatnim zyskiem od 85 lub 90 lat to naprawdę dobra inwestycja.

Napisany przez EasyD
Graufell pisze: Nawet plan oszczędnościowy Riester w banku zostanie przekształcony w emeryturę dożywotnią. I to bez dodatkowych kosztów lub z minimalnymi opłatami.
Źródło? Cytat autorstwa Graufell Przepraszam, ale musiałem tu wybuchnąć śmiechem. Czy znasz statystyki śmiertelności mężczyzn i kobiet? Zgodnie z nimi nie dożyjesz 85 lub 90 lat. Zrozumiałeś to również źle. W niektórych towarzystwach ubezpieczeniowych otrzymujesz pozytywną stopę zwrotu od 85 lub 90 roku życia. W niektórych (bez żartów) matematycznie dopiero od 120 lat. Wcześniej otrzymasz 1:1 to, co wpłaciłeś. Bez zysku. Średnia długość życia mężczyzny wynosi około 77 lat. Z dodatnią stopą zwrotu od 85 lub 90 roku życia naprawdę robisz dobry interes. Już wcześniej wspomniałem o tym w innym poście. Istnieją towarzystwa oferujące 30-letnią gwarancję rentową. Czyli, przechodząc na emeryturę w wieku 67 lat plus 30 lat, masz 97 lat. Moim zdaniem to nie może być takie złe. A dla tych, którzy obawiają się, że nie dożyją starości, istnieją dostawcy, którzy w przypadku choroby lub konieczności opieki zwiększają odpowiednio rentę. Ponownie, to gwarantuje, że pieniądze nie zostaną zmarnowane. Potem mamy towarzystwa, które przy wydawaniu gwarancji odnoszą się do liczb, których koszty nie spadają. Innymi słowy, jeśli zakładamy obecny stopie zwrotu gwarantowaną na poziomie 2,25%, to będą to faktycznie wpłacone składki plus co najmniej 2,25%. Tutaj pojawia się pytanie, co rozumiesz przez dodatnią stopę zwrotu? 10%, 12% ? Twoje twierdzenia są dla mnie na razie trudne do zrozumienia.

Napisany przez Graufell
Również EasyD, od doradcy finansowego można oczekiwać większej wiedzy podstawowej. Czy pytanie o źródło traktujesz poważnie? Pozytywny zwrot oznacza zwrot z dodatnim znakiem.

Napisany przez EasyD
Jestem oczywiście bardzo zaznajomiony z warunkami umów. Niektóre z punktów, o których mówisz, nie są tam uregulowane. Jednakże, jak wszyscy, także ja potrafię się uczyć. Dlatego bardzo bym się ucieszył, gdybyś mógł mi pokazać źródło, gdzie to teraz jest ustalone. Sam fakt wypłacania renty dożywotniej musi być zawarty w warunkach umowy. W przeciwnym razie plan oszczędnościowy nie będzie mógł uzyskać certyfikatu Riester. Ciekawe jest zatem, w jakiej dokładnie formie jest to zapisane. Jeśli chodzi o pozytywną stopę zwrotu, to jest ona w każdym przypadku zagwarantowana we wszystkich produktach ubezpieczeniowych, które oferuję. Zgadzam się, że na rynku jest wiele starych umów, które nie przynoszą zysków, i zdarzają się firmy, których stopa zwrotu jest faktycznie wątpliwa. Ale na podstawie mojej wiedzy, twierdzenie, że ubezpieczenia generalnie zawsze osiągają niskie zyski, jest według mnie zdecydowanie przesadzone!

Napisany przez EuroPaule
Graufell pisze: Albo możesz skorzystać z planu oszczędzania w funduszach inwestycyjnych z dofinansowaniem rządowym (Riester), bezpośrednio poprzez firmę inwestycyjną taką jak DWS (spółka zależna Deutsche Bank). To również wiąże się z pewnymi kosztami, ale znacznie mniejszymi niż w przypadku ubezpieczenia. Ale z tego co mówiłeś, wydaje mi się, że nie byłeś zainteresowany funduszami.
Cześć, Naprawdę podobają mi się produkty inwestycyjne takie jak fundusze. Świetny pomysł! Jednak podobnie jak mój ulubiony klub piłkarski czasami gra fatalnie, i muszę to przyznać, fundusze również mają swoje granice. Moim zdaniem ta granica jest osiągnięta w momencie łączenia funduszy z gwarancją. To naprawdę trudne i dotąd rzadko przynosiło zadowalające rezultaty. Powody tego są dobrze wyjaśnione w tym wpisie na blogu. Ponieważ Riester bez gwarancji nie działa, nie popieram złączenia tej drogi z funduszami. W temacie Riesterowania w funduszach polecam również bardzo kompetentny artykuł. Przedłużające się umowy oszczędzania w funduszach w przeszłości niestety często nie spełniały oczekiwań, ponieważ zazwyczaj nie były one odpowiednio traktowane. Te kwestie są również omówione na wspomnianym blogu. W ramach ogólnej dyskusji na temat banków, ubezpieczeń czy funduszy: Wszyscy wiemy tylko, co działo się w przeszłości. Jasne jest, że nie było idealnego rozwiązania. Można było tylko mieć nadzieję, że wybierzemy mniejsze zło. A ponieważ nie wiemy, który kierunek będzie mniej złym rozwiązaniem w przyszłości, warto próbować łączyć jak najwięcej dróg w ramach całego planowania zabezpieczenia starości (tak, dobra stara dywersyfikacja...) i nie stawiać wszystkiego na jedną kartę. Pozdrawiam, Paule

Napisany przez EasyD
W temacie funduszy inwestycyjnych byłbym zrelaksowany. Nasza dyskusja dotyczy planu oszczędnościowego banku. Coś w rodzaju książeczki oszczędnościowej. Uważam, że ta forma jest bardzo godna rozważenia. W przypadku mi znanych planów oszczędnościowych na Riester, wszystko jest dobrze uregulowane. Tutaj podana jest konkretna świadczenie emerytalne w zależności od rozwoju, a także określone jest, w jaki sposób wypłata będzie dokonywana na starość.

Napisany przez Graufell
Paule ma oczywiście rację. Atrybut Gwarancja obniża zwrot z każdego produktu finansowego. Bez wątpienia. Ale niemiecki oszczędny Joe chce gwarancji. Więc ją dostaje. Sprytny sprzedawca finansowy musi tylko połączyć słowo Gwarancja ze słowem Oszczędności podatkowe, a oszczędzający jest zahipnotyzowany i podpisuje wszystko. Nie ważne, jak niski jest zwrot z ciężko zarobionych pieniędzy, najważniejsze, żeby oszczędzać podatki. Spośród wszystkich słabych koni rządowych, plan oszczędzania w funduszach rządowych (dla młodych osób) jest najszybszy. Ale pan Młody Talencie nie chce w ogóle żadnych funduszy. Pan EasyD, nie plan oszczędnościowy w banku, a plan oszczędnościowy wspierany przez rząd (riestergeförderter Banksparplan).

Cześć ponownie! Chciałbym bardzo podziękować za Wasze komentarze na ten temat. Zauważyłem, że są one bardzo zróżnicowane, ale bardzo mi pomogły! Zaczynam coraz lepiej rozumieć temat emerytur i korzystać z różnorodnych ofert oraz opinii znalezionych w czasopismach (np. Stiftung Warentest). Pozdrawiam Pan Nowak (jak pięknie to ujął Graufell) :-D

Napisany przez EasyD
Ale mam nadzieję, że dla Pani/Pana teraz to nie stało się kwestią zasadniczą, czy bAV w ogóle jest właściwe?

Napisany przez ADMCI4
@Nachwuchstalent: Bez solidnego doradztwa w dziedzinie zabezpieczenia emerytalnego jesteś zgubiony. Bez znaczenia, do jakiej warstwy społecznej należysz, jakich magazynów/ testów/ itp. /i tak dalej po prostu używasz. Przepraszam, jeśli to brzmi ostro - jest to jednak fakt. Codziennie zajmuję się poprawianiem błędów doradców oraz klientów, a moja prowizja zazwyczaj stanowi tylko ułamek kapitału, który został już spalony z powodu niewiedzy lub półśrodków. @EuroPaule: Dziękuję za linkowanie i rekomendację! Miło widzieć, że mimo milionowych budżetów reklamowych niektórych uczestników rynku finansowego, moje artykuły są znalezione i czytane... ;-) Pozdrowienia Władimir Simonov WARTOŚĆ.MOŻLIWOŚĆ.SPRAWIEDLIWOŚĆ.

Napisany przez Holger1984
Także inne warianty nie są tak dobre jak świadczenia emerytalne. Test emerytury - znajdź teraz idealny wariant

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata