Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sprzedaż domu, uniknij odszkodowania za wcześniejszą spłatę

Napisany przez Jenny_engel
Cześć, mam pytanie: Trochę tu poczytałam i nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam pewną kwestię. Kupiliśmy Dom w 2008 roku i sfinansowaliśmy go kwotą 180 000,00 EUR (wypłata kredytu hipotecznego od 01.02.09). Okres związania oprocentowania kończy się więc 31.01.2019. Jeśli teraz miałbyśmy sprzedać (ewentualna separacja), to grozi nam ogromna odszkodowanie za wcześniejszą spłatę kredytu. Czy dobrze rozumiem, że teoretycznie moglibyśmy zainwestować kwotę uzyskaną ze sprzedaży i po prostu kontynuować spłatę kredytu do 31.01.19, a następnie po prostu wpłacić resztę pozostałej kwoty kredytu, by po prostu to ująć po polsku, czy to jest możliwe? Czy musielibyśmy koniecznie przedłużyć finansowanie po upływie 10 lat, ponieważ wciąż będą chcieli naliczyć odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Dzięki. Jea.

Napisany przez EasyD
Można porozmawiać z bankiem, czy istnieje możliwość, że jeśli kupujący zorganizuje również finansowanie przez ten bank, bank zrzeknie się odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Zdarzyło mi się już kilka razy, że takie sytuacje można było rozwiązać.

Napisany przez NaTwoim13
Bank zawsze przerzuci szkodę refinansową na klienta. Jednakże jeśli odsetki były wtedy niższe niż obecnie, może się okazać, że nie ma straty odsetkowej!!! W ogóle, jeśli kupujący przejmie pożyczkę, to musi pasować oprocentowanie i warunki. pożyczka nie będzie mogła istnieć bez zabezpieczenia, ponieważ jest przypisana do celu!

Napisany przez Rosengarten
pisze: Cześć, Mam pytanie: Przeczytałem trochę tutaj i nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem jedną rzecz. W 2008 roku kupiliśmy Dom i sfinansowaliśmy go kwotą 180 000,00 EUR (wypłata pożyczki na 01.02.09). Okres obowiązywania oprocentowania trwa do 31.01.2019 r. Jeśli teraz sprzedalibyśmy (ewentualnie rozchód), konieczna byłaby horrendalna rekompensata za wcześniejszą spłatę. Czy to prawda, że teoretycznie moglibyśmy dobrze ulokować dochód ze sprzedaży i po prostu dalej spłacać pożyczkę aż do 31.01.19, a następnie po prostu położyć resztę kwoty pożyczki na stół, mówiąc po naszemu, czy to możliwe? Czy trzeba koniecznie refinansować po 10 latach, ponieważ wtedy nadal będą chcieli rekompensaty za wcześniejszą spłatę. Dzięki. Jea.
Skąd wiesz, że to horrendalna rekompensata za wcześniejszą spłatę? Jest ona pobierana (bardzo uproszczono) z powodu utraconych odsetek i opłaty administracyjnej. Jeśli obecnie stopy procentowe są wyższe, bankowi nie powstaje z tego żadna widoczna szkoda. pożyczka jest związana z hipoteką/nieruchomością, czyli bez nieruchomości (zabezpieczenia dla banku) nie ma pożyczki. pożyczka jest wymagalna przy sprzedaży. Rozwiązaniem może być po prostu pojednanie — na przykład wynajem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata