Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Niemiecki Herold teraz Zurich ubezpieczenie Emerytalne z Kapitałem Zainwestowanym

Napisany przez Bernd50
Witaj i dzień dobry, w 1999 roku podpisałem polisę emerytalną związana z funduszem. W funduszu DWS Eurorenta. Próbuję desperacko dowiedzieć się od towarzystwa funduszy, jak składa się wartość wypłaty po zakończeniu w 2014 roku. Ta informacja jest dla mnie istotna, ponieważ rozważam ewentualne rozwiązanie umowy po 12 latach w tym roku. Zawsze tylko informuje mnie o dzisiejszej wartości jednostki i ilości jednostek. np. 1020,345 * 51,13. Nie jest dla mnie jasne, co oznacza w umowie udział w zyskach. Czy coś jeszcze dojdzie, czy w 2014 roku zostaną wypłacone tylko jednostki * wartość jednostki. Jeśli tak jest, to zastanawiam się, dlaczego inwestować w fundusz zarządzany. Dziękuję za informacje.

Re: Niemiecki Herold teraz Zurich ubezpieczenie Emerytalne z Kapitałem Zainwestowanym

Napisany przez Gerd
Cześć W przypadku czystego ubezpieczenia funduszowego nie ma żadnych dodatkowych środków. Wypłacana jest wartość funduszu. Zaletą ubezpieczenia funduszowego są zwykle wyższe stopy zwrotu. Ponieważ DWS Eurorenta jest funduszem emerytalnym, a nie akcyjnym, nie można oczekiwać tutaj cudów pod względem zwrotów. Mimo to, przez ostatnie 10 lat średnio przyniósł stopę zwrotu prawie 5%, co jest już bardzo dobrą wartością. Dlaczego pośrednik w 1999 roku wprowadził tylko jeden fundusz do ubezpieczenia, a do tego jeszcze fundusz emerytalny, pozostanie jego tajemnicą.

Napisany przez Bernd50
Dzięki Gerd, skoro umowa jest zwolniona z podatku w tym roku, mogę ją rozwiązać. Wypłata byłaby we wrześniu w postaci części udziałów * wartość funduszu. Tak jest poprawnie. Nie miałbym wtedy żadnej straty, ponieważ pod koniec trwania umowy w 2014 roku nie będzie dodatkowych dochodów. Chyba że wartość poszczególnych udziałów wzrośnie do tego czasu. Ale może też spaść.

Napisany przez Reibold
Cześć Bernd50! Jeśli rozwiążesz umowę przed czasem, firma może od sumy udziałów x ceny udziałów odjąć opłatę za anulowanie. Informacje na ten temat można uzyskać w firmie. Jeśli nie otrzymasz jasnej odpowiedzi przez telefon, poproś o obliczenie wartości wykupu na koniec 12 lat na podstawie dzisiejszych cen udziałów. Pozdrawiam Alexander Reibold

Napisany przez Bernd50
Dziękuję, Panie Reibold, spróbuję.

Napisany przez Gerd
Jak powiedziano, nie można oczekiwać cudów od funduszu emerytalnego. Wzrostem cen akcji tracą fundusze emerytalne. Eurorenta traci od 6 miesięcy. Jedna jednostka ma teraz wartość 50,99 €.   fondsweb.de – DWS Eurorenta

Napisany przez EuroPaule
Cześć, jak pokazuje ten wykres, zarządzanie tym funduszem nie poradziło sobie z skutkami kryzysu finansowego i od tego czasu zostało w tyle: I jak często bywa, zarządzanie funduszem jest teraz wyraźnie pod presją i próbuje odzyskać utracone tereny, co jest praktycznie niemożliwe, jak pokazuje krótkoterminowy rozwój sytuacji: Jednak powodem obecnych strat jest prawdopodobnie rynek obligacji (linia czerwona). Od pewnego czasu stopy procentowe raczej rosną niż spadają. W rezultacie ceny papierów wartościowych spadają, a fundusz traci na wartości. Zgodnie z ostatnim prospektem, fundusz ma papiery o średnim czasie trwania od 4 do 5 lat w portfelu (wolne tłumaczenie terminu Duration). To nie jest super długi czas (=wysokie ryzyko kursowe), ale też nie krótki. Podsumowując: Do 2014 roku ten fundusz będzie miał trudności z osiągnięciem sensownego zwrotu ponad poziom rynku pieniężnego. Istnieje jednak ryzyko dalszych strat. Zwłaszcza że zarządzanie funduszem wydaje się być gotowe podjąć większe ryzyko, aby odrobić straty. Moim zdaniem, obecnie nie warto inwestować w ten fundusz. Jeśli nie ma sensu wypowiedzieć teraz umowy, to sprawdziłbym, czy możliwa jest przeniesienie środków do zwykłego funduszu rynku pieniężnego. Wtedy w 2014 roku przynajmniej odzyskasz to, co masz teraz. Wybierz fundusz rynku pieniężnego, który nie odniósł strat podczas kryzysu finansowego... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Bernd50
Dziękuję Wam!!!!

Napisany przez Gerd
Cześć Bernd Trzeba oczywiście wiedzieć, jak powstaje krzywa na Fondsweb. Punkt wyjścia zawsze wynosi 100%. Krzywa pokazuje rozwój po tym punkcie. Na dole przedstawiono rozwój w ciągu ostatnich 10 lat, co na pewno cię bardziej interesuje. Wygląda zupełnie inaczej. W każdym razie fundusz wygląda dobrze.

Napisany przez EuroPaule
Cześć Gerd, Niestety, muszę się z tobą nie zgodzić, przepraszam. Czy na poważnie chcesz porównywać fundusz emerytalny z DAX-em i na tej podstawie wyciągać wnioski na temat jakości funduszu emerytalnego? To nie jest porównanie jabłek do gruszek, ale raczej porównanie bobykara do wahadłowców ;-). Poprawne byłoby porównanie funduszu z odpowiednim indeksem (wybrałem powyżej indeks REX z dziesięcioletniego wykresu, ponieważ fondsweb nie oferuje innego indeksu emerytalnego. Nie pasuje dokładnie, ale przynajmniej zbliża się do niego.) lub innymi funduszami z takim samym uniwersum inwestycyjnym. Morningstar jest w tej dziedzinie jednym z wiodących dostawców: DWS Eurorenta|ISIN:LU0003549028|Ralf Schreyer|DWS Investment S.A.|Obligacje Europa Fundusz ma trzy z pięciu gwiazdek w Morningstar. Znajduje się więc w środku swojej grupy porównawczej. To, jak słabo radzi sobie ogólnie branża, pokazuje również ten wykres. Pozdrowienia Paule

Napisany przez Gerd
Przepraszam, przeoczyłem to. Fundusze emerytalne nie są głównymi źródłami zysku z inwestycji, ale są bezpieczniejsze niż fundusze akcyjne. W portfelu inwestycyjnym fundusze emerytalne stanowią część mieszanki. Niemniej jednak stopy zwrotu z funduszu emerytalnego są dość atrakcyjne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata