Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Ile będzie wynosić renta Riester w przyszłości?

Napisany przez ADMCI4
Czy ktoś z was wie, ile można faktycznie otrzymać z renty Riester w przyszłości? Szukałem w internecie, ale znalazłem tylko kalkulator zasiłku Riester od państwa. Czy nie ma jakiejś ogólnej wskazówki, która mogłaby mi pomóc obliczyć, ile powinienem wpłacać miesięcznie? Czy 50 euro to wystarczająca kwota, czy może lepiej wpłacać 100 euro? Ale żeby to oszacować, muszę w przybliżeniu wiedzieć, czego mogę oczekiwać z renty z mojej umowy Riester. Załóżmy, że po 30 latach mam gwarantowany kapitał (uwzględnione tylko gwarantowane odsetki z mojego planu oszczędnościowego w banku) w wysokości: 1. 30 000 euro 2. 60 000 euro 3. 90 000 euro Ile w przybliżeniu mogę się spodziewać z renty? Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Napisany przez EasyD
W przypadku planu oszczędnościowego w banku nie ma wypłaty końcowej. Nawet jeśli nosi nazwę Riester.Pytanie, które zawsze powinniśmy sobie zadać, brzmi, co stanie się z tym w późniejszym wieku. Riester-Rente musi spełniać warunek wypłaty miesięcznej renty na całe życie. Ponieważ bank tego nie może zrobić, zgromadzone do tej pory środki będą musiały zostać przeniesione gdzieś indziej…Czy przeczytali Państwo już dokładne warunki tu?

Napisany przez ADMCI4
Nie, niezupełnie. Tam jest napisane, że jest gwarantowane miesięczne świadczenie na całe życie. Chciałbym dowiedzieć się, jak wiele emerytury w przybliżeniu otrzymam w przyszłości. Jeśli po 30 latach z gwarantowanymi odsetkami uzbieram kapitał w wysokości 30000 euro, 60000 euro lub 90000 euro. Albo ile mogę spodziewać się emerytury (na całe życie, jak to jest napisane w umowie) mając kapitał w wysokości 30000 euro, 60000 euro lub 90000 euro po 30 latach.

Napisany przez EasyD
Absolut uzasadnione pytanie. Jak już wspomniano, bank nie może wypłacać renty dożywotniej. Dlatego takie pytanie pozostanie bez odpowiedzi w przypadku planu oszczędnościowego banku. Kapitał musi zostać przekazany przed rozpoczęciem emerytury do ubezpieczyciela, który następnie wypłaca rentę. Po odjęciu kosztów ubezpieczyciel może określić, jak wysoka będzie ta renta.

Napisany przez ADMCI4
EasyD bardzo dziękuję za twoje odpowiedzi. Powoli zaczynam to rozumieć. Myślałem o tym i tak naprawdę nie wydaje mi się to takie złe. Jako alternatywę mógłbym więc rozważyć korzystną dla rozwoju zwolnienie. Mówimy o korzystnym dla rozwoju zwolnieniu przed moimi 67 urodzinami. Na pierwszy rzut oka może to brzmieć bardzo głupio. Ale zakładając (tak jest obecnie znanemu mi znajomemu) że jest się 1 lub 2 lata przed swoimi 67 urodzinami (przejściem na emeryturę) i zachoruje się ciężko na raka płuc. Przewidywana długość życia najwyżej 3 do 5 lat. Po co w takim przypadku potrzebna byłaby mi gwarantowana DOŻYWOTNIA renta? Załóżmy, że do tego czasu udało mi się zaoszczędzić 70000 euro z dodatkami i odsetkami. Jeśli teraz korzystnie zrezygnuję, to czy faktycznie muszę zwrócić wszystkie dodatki i ulgi podatkowe? Czyli odliczając 10000 euro z dodatków i ulg podatkowych, pozostaje nam kapitał w wysokości 60000 euro. Zakładając najwyższą przewidywaną długość życia (5 lat), miałbym 1000 euro miesięcznie do dyspozycji. Jeśli jednak żyłbym dłużej, zawsze miałbym na wszelki wypadek swoją rentę z ubezpieczenia społecznego. Jednakże, gdybym nie korzystnie zrezygnował, miałbym dożywotnią rentę, ale jaki miałbym z tego pożytek??? A zamiast dostawać rentę w wysokości 1000 euro, miałbym najwyżej jedną czwartą, czyli 250 euro miesięcznie. Z tymi 60000 euro gotówki można byłoby (jeśli tylko zdrowie pozwoli) jeszcze kilka razy objechać świat. Co z pewnością nie byłoby możliwe przy dożywotniej rentcie w wysokości 250 euro. Poza tym, wtedy to byłoby nawet opłacalne (gdyby się było singlem i bezdzietnym, ponieważ nie byłoby spadkobierców). Ale lepiej jest pozostać zdrowym i dożyć sędziwego wieku.

Napisany przez froschi
Pamiętaj jednak, że Twoje 70 000 EUR za 30 lat przy inflacji 2% będą miały wartość zakupową tylko 38 644,96 EUR. Ponadto nikt nie może zagwarantować, jak długo potrwa czar riesterowski. Czy w Niemczech kiedykolwiek udzielano dofinansowania przez dłuższy czas niż 20 lat? Sprawdź to tutaj: Witamy na stronie głównej Informacje mogą być czasem przesadzone, ale zasadniczo są poprawne. Pozdrowienia froschi

Napisany przez EasyD
To, że wsparcie Riester kończy się, jest dla mnie nie do pomyślenia. Przynajmniej jeśli chodzi o istniejące umowy. Jeśli w przeszłości doszło do jakichkolwiek zmian w przepisach, zawsze miały one wpływ tylko na nowe umowy. Trudno przewidzieć, w jakim wieku kto umrze. Ale w przypadku Riester istnieje opcja gwarantowania emerytury nawet do 30 lat oraz niektórzy dostawcy dostosowują wysokość emerytury w przypadku choroby do zmienionej oczekiwanej długości życia.

Napisany przez Gerd
Mieliśmy już tę dyskusję na temat niejasnego BDS.

Napisany przez Aseret
Cześć! Chociaż wątek jest już stary, chciałbym podjąć oryginalne pytanie MaleineFrage, ponieważ właśnie mnie bardzo zajmuje. Przeczytałem również bardzo pouczające posty Easy D, ale to, czego jeszcze nie rozumiem, to:

Jeśli bank przekazuje pieniądze dalej do ubezpieczenia, czy wtedy (i przez to, bank?) nie można określić, jak wysoka będzie emerytura? Chodzi po prostu o to, aby jakoś oszacować, co mnie czeka. Bądź ile muszę co najmniej wpłacić, aby przetrwać. Czy nie ma żadnych liczb??

Dziękuję bardzo!

Napisany przez tequila
Nie będzie można go po prostu dowiedzieć się w przypadku planu oszczędnościowego banku, który ma zostać przekształcony w rentę. Firmy ubezpieczeniowe obliczają wypłaty renty na podstawie tablic przeżywalności. Ponieważ zdarza się, że renta w tych przypadkach zaczyna być wypłacana dopiero w przyszłości, niemożliwe jest określenie, jakie tablice przeżywalności zostaną użyte do obliczenia wysokości renty. Dodatkowo, w większości planów oszczędnościowych banku nie jest jeszcze jasne, którego ubezpieczyciela zatwierdzono do przekształcenia na rentę. W związku z tym nie można również udzielić informacji na temat warunków (głównie kosztów).

Napisany przez Aseret
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź!!

Jakie są wasze zalecenia dotyczące planowania emerytalnego?
Jestem na początku tych wszystkich rozważań i obecnie jestem po prostu przytłoczony nimi. (Zwłaszcza że każda decyzja ma duże znaczenie osobiste.)

Dziękuję bardzo!

Napisany przez EasyD
Nie ma tutaj jednej uniwersalnej rekomendacji, która pasuje do wszystkich. Patrząc na moich własnych klientów, każdy ma indywidualnie dostosowany plan, ponieważ każdy ma inną sytuację wyjściową i inne cele. Wybór produktów również zależy od typu osoby. Mogę im tylko zalecić, aby dokładnie ocenili swoją obecną sytuację i zastanowili się nad celami na starość. I najlepiej to zrobić z zaufanym doradcą.

Napisany przez tequila
Jeśli mogę polecić Ci książkę: Finanzcoach für den Ruhestand. Der persönliche Vermögensberater für Leute ab 50: Amazon.de: Tom Friess,Michael Huber: Bücher. Nie przejmuj się tym, że jest przeznaczona dla osób od 50 lat. Podstawowa koncepcja autorów nadaje się dla osób w każdym wieku i moim zdaniem jest przydatnym wprowadzeniem dla każdego zainteresowanego, który chce efektywnie zarządzać swoim planem emerytalnym, ponieważ jest tu przyjęte podejście całościowe.

Napisany przez BerndR
Cześć, czy ktoś z Was wie, ile dokładnie będzie się otrzymywało z emerytury Riester w przyszłości?

Jeśli ubezpieczyciel zbankrutuje, to dostaniemy 0 euro.

A jeśli będzie inflacja, kwota może wynieść nawet kilka bilionów.

Więc,
spodziewajmy się kwoty pomiędzy 0 a kilkoma bilionami.

Napisany przez tequila
Dobrze, osobiście zakładam, że wystąpi inflacja. I stawiam moje wypracowane miliardy euro, że moja 3-letnia kuzynka jest w stanie napisać bardziej konstruktywne komentarze niż ty. Zapytam na lokalnym uniwersytecie, czy wprowadzą specjalizację z polemiki specjalnie dla ciebie. Byłbyś naprawdę świetny, a twoje komentarze mogłyby wreszcie być przydatne jako obiekty badań.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata