- pn lut 14, 2011 11:29 pm
Cześć w miłym gronie,
jestem nowy tutaj na forum i mam nadzieję, że trafiłem we właściwe miejsce. Otóż:
Ja i moja żona mieszkamy za granicą, tutaj w Egipcie. Obecnie jestem tu panem domu, a ona zarabia pieniądze. Nie jest Niemką i nie pracuje dla niemieckiej firmy. Ponadto nie mamy miejsca zamieszkania w Niemczech, ja jestem tam tylko około 2-3 miesiące w roku u rodziców. Wtedy dostaję zasiłek dla bezrobotnych.
Ponieważ zaoszczędziliśmy trochę pieniędzy i uważamy, że pieniądze w Niemczech w euro są bezpieczniejsze na moim koncie w DKB, chcę je przetransportować do Niemiec. Myślę, że będzie to około 5000 euro co pół roku. Teraz moje pytanie:
Informowałem się już o celnictwie i wiem, że dopiero od kwoty 10000 euro trzeba zwrócić uwagę na pieniądze. Chciałbym teraz wiedzieć, czy muszę zwrócić uwagę na coś, gdy wpłacę pieniądze w moim banku. Czy bank może chcieć wiedzieć, skąd pochodzą te pieniądze? To nie są ogromne kwoty. Czy musiałbym potwierdzić coś na piśmie, czy istnieje coś do uwzględnienia pod względem podatkowym? Prawdopodobnie moje obawy są nieuzasadnione przy takich kwotach, prawda?
Dziękuję za odpowiedzi.
Skarbonko